Tymek Napisano 17 Marca 2011 Share Napisano 17 Marca 2011 Na żaglowcach się nie znam ale mogę odpowiedzieć na pierwsze i czwarte pytanie. 1: szpachlówka modelarska najlepiej Tamiya ale ze względu na to, że jesteś początkujący to może byc też Wamodu (tańsza). 2: ja osobiście używam acetonu (nalewam do nakrętki i czyszczę w niej pędzel) ale może też być zmywacz do paznokci. Mam nadzieję, że pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 17 Marca 2011 Share Napisano 17 Marca 2011 kurmaz - Toś sobie wybrał "prościutki" model na początek... Jeśli na wstępie zadajesz takie pytania to moja rada - odstaw ten żaglowiec na półeczkę, przeczytaj to : viewforum.php?f=104 Następnie poszukaj relacji z budowy żaglowców na tym forum (jest też La Sirene). Kolejny etap to zakup narzędzi i jakiegoś taniego modelu abyś zamienił wiedzę teoretyczną na praktykę, zrobił go z naszą pomocą (założył relację). Te czynności powtarzaj tak długo aż uznasz, że jesteś w stanie poprawnie wykonać taki model jak La Sirene (na moje oko to kilka lat). Naprawdę szkoda modelu... Wybacz, że nie odpowiem na Twoje pytania ale to nawet nie są podstawy modelarstwa... Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Ja po kilku latach modelarstwa lotniczego zrobiłem trzy żaglowce z wyprawy kolumba i sam zauroczony syreną zacząłem jej budowę. Niestety jest to dość skomplikowany model i dziś czeka go jeszcze sporo pracy. Być może nawet częściowa rozbiórka i nowy takielunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi