tofik Napisano 30 Marca 2011 Share Napisano 30 Marca 2011 Szukam jakichkolwiek informacji, najlepiej zdjęć osobistego P-51 Michała Sobańskiego. Na stronie littlefriends zlazłem jedynie podstawowe informacje; P-51B , 43-7002 , QP-F. . Byłbym bardzo wdzięczny za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 30 Marca 2011 Share Napisano 30 Marca 2011 Nie wiem czy wiesz, że Sobański zginął wieczorem 6 czerwca 44 w drugim locie bojowym lecąc na innej maszynie! Był to samolot Howarda Hiveley'a (P-51B 43-6898 QP-J "The Deacon"). Jego własny P-51B (wspomniany 43-7002 QP-F) został przekazany innemu pilotowi jako QP-D. Trochę informacji o Sobańskim, w tym zdjęcie jego P-47 QP-F, można znaleźć w Ospreyowym "4th Fighter Group Debden Eagles". Niestety, fotki P-51 tam nie ma. Tu można obejrzeć fragment maszyny Sobanskiego: http://www.littlefriends.co.uk/gallery.php?Group=4&Style=item&origStyle=list&Item=49&Temp=1006&searchString= już jako QP-D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 30 Marca 2011 Autor Share Napisano 30 Marca 2011 O tym QP-J to wiem. Ja szukam coś na temat jego osobistej maszyny. Dzięki fotkom QP-D wiadomo przynajmniej jaki był typ osłony kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi