Skocz do zawartości

Panzer I ausf. A BREDA 1:35 Master Box Hiszpania

pala127

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Trochę mnie nie było na forum, ale człowiek tęskni za modelarstwem zawsze

Przedstawiam prawie ukończony (nie mam zdjęć z wcześniejszych etapów produkcji) Panzer I MasterBox, stąd wątek w warsztacie.

Gdyby ktoś pytał jak się składa ten model odpowiem tak- lepiej dołożyć i kupić Tristara czy Dragona. Ten model to koszmar modelarza, mimo, że taki najgorszy nie jest, to człowiek jest wygodny i przyzwyczaił się do "samosklejalności" modeli uznanych firm.

Najgorsze w MasterBoxie są gąski, gną się, trudno je skleić prosto, rozpadają się od samego patrzenia na nie ;P

Sam model to sporo śladów łączenia form, nadlewek i niewłaściwych kątów pancerza-warto mieć szpachlę pod ręką

Pisząc o niewłaściwych kątach mam na myśli projekt modelu- tzn górne płyty pancerza mają kłopot z pasowaniem do siebie

Jeszcze jedna uwaga odnośnie materiału z jakiego wykonany jest model- musiałem go malować po kilka razy, bo pomimo umycia plastiku, położenia podkładu i używania do farb płynu do mycia naczyń występuje duże napięcie powierzchniowe i farba nie chwyta tylko ścieka.... MASAKRA...

Kalki to też jakaś masakra... trudno je dobrze położyć, srebrzą się, rozpadają (patrz wieża w moim czołgu)

Efekt jest jaki jest- model wciąż niekompletny- brakuje części gąsienicy- (schną), jednej kalkomanii na włazie, osprzętu na błotnikach i szybek reflektorów. Nie ma także anteny- bo ten kikut co jest w zestawie mnie załamuje.... nadal myślę czym to ugryźć (chodzi o podstawę anteny).

Pasowałoby zrobić jakieś obicia- nie mam pomysłu- czekam Waszych rad.

Łoś zrobiony, model aktualnie na sido więc się błyszczy...

Gąski potraktowane pigmentem. Pancerz wstępnie porysowany "od gałęzi".

Ale dość gadania do rzeczy - poniżej zdjęcia, można się znęcać

PS. Dla "pancerjedynkowych" specjalistów (to akurat wyraz szacunku)- mogę żyć z tym (i śpię spokojnie), że model nie "siedzi" w planach, albo jest mniej lub bardziej niezgodny z oryginałem.

902a84b628f3e72d.jpg

497408eee8df2a93.jpg

2012fac0016a31f2.jpg

Merytorycznie wiadomo jak jest :P Ale mi się podoba :] Lubię te czołgi. Kamuflaż nie wiem na ile jest merytoryczny, ale ładnie zrobiony. Koła niekoniecznie są w osi, ale wiem, że to ciężki model. Pracuj pracuj, powstaje fajna miniaturka.

Dzięki za dobre słowo

Wiem, koła to osobny temat

Starałem się- ale pierwsze koła z bandażami (tuż za napędowymi) muszą być trochę pod kątem, bo inaczej nie składają się z następnymi wózkami

I nie jest to wina długości ośki na której są osadzone, a ogólnej nieskładności modelu

PS jakiś czas temu wyczytałem (nie pamiętam już gdzie), że pojazdy w kampanii hiszpańskiej miały bazowy kolor nie panzergrau tylko oliwkowy!!!

Nie wiem ile w tym prawdy... Trzymam sie panzergrau, gdyż wydaje się prawdopodobny (no i mi się podoba ).

Wiem wiem, sam też męczę ten model. Da się to podwozie złożyć poprawnie, ale trzeba tu podciąć, tam wygiąć i generalnie wiele razy pasować na sucho :] Ważne, że ładnie zaszpachlowałeś, bo nie widać szpachli pod farbą.

No poświęciłem się ku chwale projektu zrobienia wszystkich wersji Pz1

Nawet wózki szpachlowałem, bo były jamki skurczowe, o kadłubie nie wspomnę. Pamiętam także, że osłony wizjerów są mniejsze (węższe) niż otwory w wieży i ok 0,5mm było szpary po ich włożeniu....

Szpachla made by Tamiya problem rozwiązała