cube-pl Napisano 21 Kwietnia 2011 Napisano 21 Kwietnia 2011 Czesc, Pewnie podobne pytanie sie juz pojawialo, ale jakos nie moge znalezc dobrego rozwiazania, moze ktos ma jeszcze jakies pomysly i pomoze... Na model nalozylem najpierw kolor bazowy (akryl Vallejo Light Grey), maskowalem tasma i malowalem pactra akryl bodajze a28. Wszystko malowane aerografem. Przejscia wyszly ostre, a do tego na samych przejsciach widac ze farba zewnetrzna jest postrzepiona na krawedziach. Wydaje mi sie ze moze byc to wynik zbyt gestej farby, ale moze ktos z Was mial podobne doswiadczenia ? Co teraz moge zrobic zeby zlagodzic nieco te przejscia ? Wolalbym juz nie zmywac farb... Moze czyms to przetrzec ? Probowalem nieco wacikiem nasaczonym rozcienczalnikiem do akryli ale nie ruszylo w ogole... Jak wzialem zmywacz revella do pedzli do juz zlazilo za duzo farby :( Z gory dzieki za pomoc ! Pozdr, Kuba Cytuj
koniu Napisano 21 Kwietnia 2011 Napisano 21 Kwietnia 2011 Witaj. Polecam przejrzenie całego działu forum "Tajniki modelarstwa". Jest tam potężny artykuł przygotowany przez reggy'iego na temat malowania i maskowania. http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=5934 (od mniej więcej połowy 1 strony). Swoją drogą, jak wymyśliłeś że maskowanie taśmą może dać płynne przejście? Powodzenia z malowaniem Cytuj
cube-pl Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Napisano 21 Kwietnia 2011 Ten artykul juz przegladalem (i ewiedentnie niewystarczajaco dobrze powtorzylem zgromadzone tam tresci) Wiedzialem ze krawedzie beda ostre, ale widoczna warstwa zewnetrzena z "postrzepiona krawedzia" po oderwaniu tasmy to cos co przeroslo moje oczekiwania i oznacza ze cos skopalem tylko nie do konca wiem co... Pozdr, Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi