cube-pl Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Czesc, Pewnie podobne pytanie sie juz pojawialo, ale jakos nie moge znalezc dobrego rozwiazania, moze ktos ma jeszcze jakies pomysly i pomoze... Na model nalozylem najpierw kolor bazowy (akryl Vallejo Light Grey), maskowalem tasma i malowalem pactra akryl bodajze a28. Wszystko malowane aerografem. Przejscia wyszly ostre, a do tego na samych przejsciach widac ze farba zewnetrzna jest postrzepiona na krawedziach. Wydaje mi sie ze moze byc to wynik zbyt gestej farby, ale moze ktos z Was mial podobne doswiadczenia ? Co teraz moge zrobic zeby zlagodzic nieco te przejscia ? Wolalbym juz nie zmywac farb... Moze czyms to przetrzec ? Probowalem nieco wacikiem nasaczonym rozcienczalnikiem do akryli ale nie ruszylo w ogole... Jak wzialem zmywacz revella do pedzli do juz zlazilo za duzo farby :( Z gory dzieki za pomoc ! Pozdr, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koniu Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Witaj. Polecam przejrzenie całego działu forum "Tajniki modelarstwa". Jest tam potężny artykuł przygotowany przez reggy'iego na temat malowania i maskowania. http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=5934 (od mniej więcej połowy 1 strony). Swoją drogą, jak wymyśliłeś że maskowanie taśmą może dać płynne przejście? Powodzenia z malowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cube-pl Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Ten artykul juz przegladalem (i ewiedentnie niewystarczajaco dobrze powtorzylem zgromadzone tam tresci) Wiedzialem ze krawedzie beda ostre, ale widoczna warstwa zewnetrzena z "postrzepiona krawedzia" po oderwaniu tasmy to cos co przeroslo moje oczekiwania i oznacza ze cos skopalem tylko nie do konca wiem co... Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi