duszek Napisano 2 Maja 2011 Share Napisano 2 Maja 2011 Witam Maluje modele aerografem farbami akrylowymi takimi jak vallejo, pactra, MM oraz Tamiya. Do tej pory używałem jako rozcięczalnika zwykłej wody. Chciałem być bardziej profesjonalny więc w sklepie poprosiłem o zamiennik dla wody. Polecono mi Tamiya X-20 A Thinner. Właśnie chciałem pomalować model. Wykorzystałem 5 kropli faby vallejo, 1 kropli retardera vallejo i 15 kropli Tamiya X-20 A. Niestety malowac się nie dało. Farba właściwie się zwarzyła jeśli tak to nazwać. Z dyszy wypadały "paprochy" farby. Prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 2 Maja 2011 Share Napisano 2 Maja 2011 do vallejo woda jest ok, do tamiya zreszta tez, X-20 jest potrzebny tylko jak rozrabiasz cala farbke, bo jesli w takiej sytuacji zastosujesz wode to wkrotce sie farbka zepsuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duszek Napisano 2 Maja 2011 Autor Share Napisano 2 Maja 2011 No tak ale mi chodzi o sytuacje kiedy mam do pomalowania model i biore np. 3 krople vallejo, 1 krople retardera vallejo, i powiedzmy 9 kropli płynu jakiegoś, była to dotychczas woda. Ale były głosy na tym forum o alkoholu jako do rozcieńczania. Ale mi chodzi o jakieś gotowe preparaty(poza wódą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi