Skocz do zawartości

Ford Focus RS WRC 2010 ( simil'R ) 1/24 by zbiegu

zbiegu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na prośbę kolegów przedstawiam in-box. W pudełku znajdziemy 3 wypraski z białego plastiku, jedną przezroczystą, 4 opony (bardziej plastikowa-te niż gumowe), arkusz kalek, maski do szyb, małą blaszkę, 4 sprężynki do amortyzatorów i instrukcję.

SAM_0271.JPG

SAM_0272.JPG

SAM_0273.JPG

SAM_0274.JPG

SAM_0275.JPG

SAM_0276.JPG

SAM_0277.JPG

SAM_0278.JPG

SAM_0279.JPG

SAM_0280.JPG

SAM_0281.JPG

SAM_0282.JPG

SAM_0283.JPG

SAM_0285.JPG

SAM_0286.JPG

Farby oczywiście dokupione osobno .

Małe podsumowanie model można wykonać z otwartymi drzwiami i ustawiony na stojakach ze zdjętymi kołami, wypraski czyste bez nadlewek kilka śladów po łączeniach form nie stanowią problemu do usunięcia, elementy przeźroczyste bez skazy cieniutkie, kalki od Cartografu więc problemów też z nimi nie będzie. Jedyny minus jak dla mnie to brak foto-trawionych pasów albo chociaż zapinek. Podsumowując jest to pierwszy model firmy simil'R ja proszę o więcej ( Citroen C4 WRC czy nowa Fiesta WRC)

Wygląda świetnie

Ze sklejalnością też pewnie nie będzie problemów choć widać że model dość szczegółowy.

Z minusem się zgodzę, skoro są fototrawione elementy to mogli dorzucić też klamry

• 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

A w takim oto stanie dojechał do mnie Focus. Hiroboy się wypiął, poczta też, paczka nie była ubezpieczona. Trzeba będzie jakoś kastę ratować. A swoją drogą jestem osobiście mocno zawiedziony jakością tego modelu by nie pokusić się o stwierdzenie, że to jakiś dramat. Będzie spooooro pracy nad nim.

dsc0035wyg.jpg

dsc0034f.jpg

dsc0033mi.jpg

A w takim oto stanie dojechał do mnie Focus. Hiroboy się wypiął, poczta też, paczka nie była ubezpieczona. Trzeba będzie jakoś kastę ratować. A swoją drogą jestem osobiście mocno zawiedziony jakością tego modelu by nie pokusić się o stwierdzenie, że to jakiś dramat. Będzie spooooro pracy nad nim.

Co do kasty to wygląda na uszkodzenie przy wyciąganiu z formy, wyślij zdjęcia do producenta to ci pewnie podeślą nową ramkę, Jeśli chodzi o ten twój "Dramat" co do jakości modelu to nie wiem czego oczekiwałeś, ja już swojego zacząłem dłubać i pasuje wszystko jak należy dodatkowo dokupiłem blaszki podlinkowane wyżej tak że pasy też już mam

Co do kasty to wygląda na uszkodzenie przy wyciąganiu z formy/quote]

Raczej nie. Pudełko w tym miejscu również jest zgniecione także to ewidentnie wina transportu.

• 4 weeks later...

O tak ,to byłby hit sprzedaży ,ale podejrzewam,że nie prędko się pojawi o ile,w ogóle... Cywili w 1:24 jest mało , a mnie się tak marzy wielka niemiecka trójka w 1:24 Seria7,A8 i S-klasa,pomarzyć dobra rzecz:-(...

Dobrze,że chociaż Lexusa LS(piękne auto) produkują drogo bo drog,ale trzeba będzie zebrać "i się i pieniądze" ,bo przestaną produkować i szukaj wiatru w polu...

• 4 weeks later...
Co do kasty to wygląda na uszkodzenie przy wyciąganiu z formy/quote]

Raczej nie. Pudełko w tym miejscu również jest zgniecione także to ewidentnie wina transportu.

Witam wszystkich,

Karoseria mojego Focusa, kupionego w Hiro, również była uszkodzona w podobny sposób. Pudełko nie było uszkodzone - cała paczka była zabezpieczona bardzo dobrze - jak zwykle w Hiro.

Wygląda to rzeczywiście na wadę w procesie produkcji, ale sądzę, że wada jest do usunięcia.

Plastik jest specyficzny, nawet bardziej miękki, niż Revell - takie mam wrażenie. Dzięki temu dość łatwo poddaje się formowaniu.

Nie mam pewności, ale wydaje mi się, że formowanie "ręczne" oraz wklejenie bocznej szyby i ostateczne osadzenie budy na podwoziu, powinno zlikwidować problem.

Popracujemy - zobaczymy.

Dziś zrobiłem kilka przymiarek.

Zaznaczam, że błotniki wraz z progami są już przyklejone.

Wydaje mi się, że cała buda nie trzyma symetrii. Nie w sensie wymiarów, lecz pewnego przechylenia w prawą stronę.

Widać to, kiedy posadzi się kastę na podwoziu. Wszystko wygląda tak, jakby miało nabrać kształtu w miarę łączenia karoserii z kolejnymi elementami, jak zderzaki, szyby, czy drzwi (które rozwiązałyby problem, gdyby je zamontować na stałe).

Niestety, przednia szyba też nie jest zrobiona dobrze - pomiędzy szybą a słupkami są szpary. Do tego, patrząc na szybę z boku, widoczne jest podobne zwichrowanie, jak w karoserii. Jakby była nieco skręcona wzdłuż osi.

Może pyknę w końcu jakieś fotki, żeby było wiadomo o co chodzi.

W każdym razie, nawet, gdyby skrzywienie budy, było wynikiem ściśnięcia pudełka w transporcie, to szyba przecież nie mogła ulec odkształceniu w taki sam sposób. Sądzę, że to wina procesu produkcyjnego i samego materiału.