Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, przeglądałem w weekend publikację Wydawnictwa Militaria nr 281 dotyczący moździerza Morser Karl, i postanowiłem zagospodarować sobie część strychu i zrobić tam dioramę przedstawiającą całą lub część baterii moździerzy Gerat z 41 lub 44 roku:).

Skala dioramy to 1:35, myślę że zbudowanie modeli jak i całego tereny zajmie mi kilka lat w tym tempie jakim teraz pracuję. Jak ma ktoś z was jakieś fotki lub materiały które mogłyby mi pomóc to proszę o wsparcie:).

Na razie zakupiłem trochę figurantów, działo przeciwlotnicze i jeden pojazd amunicyjny. Mam nadzieję że w najbliższym czasie uda mi się zakupić 2 moździerze i kilka pojazdów.

Napisano

Witam.

Sprawdziłeś, czy w ogóle gdzieś poza poligonem występowały na froncie całe baterie tego ustrojstwa? Nie kojarzę, ale mogę się mylić ;)

W którejś starej Nowej Technice Wojskowej (koło 96/97 roku) była monografia ze zdjęciami, był też "Ziu" ostrzeliwujący powstańczą Warszawę. Poszperaj w Google, myślę, ze zdjęcia znajdziesz.

Powodzenia.

Napisano

Ogólnie wyprodukowano ich 6 i zdaje sie 2 prototypy. W czasie oblężenia Sewastopola użyto 2 moździerzy tego typu . Pomysł fajny ,wykonanie z kilku modeli dioramki przy cenie tych modeli ładnie by Cie pociągnęło finanowo

Napisano

No niestety finansowo wyjdzie sporo, dlatego napisałem że trochę czasu mi to zajmie:).

Dokładnie myślałem o takim składzie:

-2 moździerze

-2 lub 4 pojazdy amunicyjne

-torowisko z częścią składu do transportu moździerzy

- jakieś jednostki obstawy przeciwlotniczej itp. do tego.

Musze to dokładnie rozrysować i pomyśleć nad ukształtowaniem terenu.

Napisano

Wiesz... nie zrozum mnie źle ale jak tam zakupiłeś już te okręty co to planowałeś jakiś czas temu, a kfz 251 masz chociaż jednego ? Fajna diorama by była z tego co tu wymyśliłeś. Nie wiem na ile uzasadniona merytorycznie ale na pewno robiła by wrażenie. Problem tylko taki, że nigdy nie powstanie ... Skończ może relacje z tego Tygrysa co to w 2009 roku zacząłeś go dłubać (skończyło się na In-box'ie), a nie wymyślaj kolejne farmazony... Kwoty twoich projektów zamykają się w czterech cyfrach i to nie z jedynką na przedzie... mam nadzieję, że nie o to chodzi...

Pozdrawiam

Piotrek

Napisano

Nie zrozum mnie źle ale to co napisałem to plan na bardzo długi okres czasu, więc chyba nie myślisz że wszystko już kupuję i robie magazyn jak w niejednym sklepie. Dłubię trochę to trochę tamto, może uda się pokończyć to co pozaczynałem. Po prostu interesuje mnie zbyt wiele rzeczy