Montano Napisano 8 Czerwca 2011 Share Napisano 8 Czerwca 2011 Cześć, przeglądałem w weekend publikację Wydawnictwa Militaria nr 281 dotyczący moździerza Morser Karl, i postanowiłem zagospodarować sobie część strychu i zrobić tam dioramę przedstawiającą całą lub część baterii moździerzy Gerat z 41 lub 44 roku:). Skala dioramy to 1:35, myślę że zbudowanie modeli jak i całego tereny zajmie mi kilka lat w tym tempie jakim teraz pracuję. Jak ma ktoś z was jakieś fotki lub materiały które mogłyby mi pomóc to proszę o wsparcie:). Na razie zakupiłem trochę figurantów, działo przeciwlotnicze i jeden pojazd amunicyjny. Mam nadzieję że w najbliższym czasie uda mi się zakupić 2 moździerze i kilka pojazdów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
valpurgius Napisano 8 Czerwca 2011 Share Napisano 8 Czerwca 2011 Witam. Sprawdziłeś, czy w ogóle gdzieś poza poligonem występowały na froncie całe baterie tego ustrojstwa? Nie kojarzę, ale mogę się mylić ;) W którejś starej Nowej Technice Wojskowej (koło 96/97 roku) była monografia ze zdjęciami, był też "Ziu" ostrzeliwujący powstańczą Warszawę. Poszperaj w Google, myślę, ze zdjęcia znajdziesz. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaz1981 Napisano 8 Czerwca 2011 Share Napisano 8 Czerwca 2011 Ogólnie wyprodukowano ich 6 i zdaje sie 2 prototypy. W czasie oblężenia Sewastopola użyto 2 moździerzy tego typu . Pomysł fajny ,wykonanie z kilku modeli dioramki przy cenie tych modeli ładnie by Cie pociągnęło finanowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 8 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2011 No niestety finansowo wyjdzie sporo, dlatego napisałem że trochę czasu mi to zajmie:). Dokładnie myślałem o takim składzie: -2 moździerze -2 lub 4 pojazdy amunicyjne -torowisko z częścią składu do transportu moździerzy - jakieś jednostki obstawy przeciwlotniczej itp. do tego. Musze to dokładnie rozrysować i pomyśleć nad ukształtowaniem terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 8 Czerwca 2011 Share Napisano 8 Czerwca 2011 Wiesz... nie zrozum mnie źle ale jak tam zakupiłeś już te okręty co to planowałeś jakiś czas temu, a kfz 251 masz chociaż jednego ? Fajna diorama by była z tego co tu wymyśliłeś. Nie wiem na ile uzasadniona merytorycznie ale na pewno robiła by wrażenie. Problem tylko taki, że nigdy nie powstanie ... Skończ może relacje z tego Tygrysa co to w 2009 roku zacząłeś go dłubać (skończyło się na In-box'ie), a nie wymyślaj kolejne farmazony... Kwoty twoich projektów zamykają się w czterech cyfrach i to nie z jedynką na przedzie... mam nadzieję, że nie o to chodzi... Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 8 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2011 Nie zrozum mnie źle ale to co napisałem to plan na bardzo długi okres czasu, więc chyba nie myślisz że wszystko już kupuję i robie magazyn jak w niejednym sklepie. Dłubię trochę to trochę tamto, może uda się pokończyć to co pozaczynałem. Po prostu interesuje mnie zbyt wiele rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi