retopa Napisano 18 Czerwca 2011 Share Napisano 18 Czerwca 2011 Witam Szanowne Koleżanki i Szanownych Kolegów. Właśnie zamówiłem sobie u pewnego krakowskiego producenta model czterofajkowca USS "Champlin" (DD-104) w skali 1/700. Jest to jedna z wcześniejszych wersji tych znanych niszczycieli (typ Wickes, numery od DD-75 do DD-185). Następne należały już do bardzo podobnego typu Clemson. Będę zamierzał wykonać ten model w bardzo wczesnej wersji - nad konkretną jednostką jeszcze się zastanowię. Chodzi o to, że ma to być okręt, który wszedł do służby przed 11 listopada 1918 r., czyli teoretycznie załapał się do udziału w Pierwszej Wojnie Światowej). W związku z powyższym, moje pytania brzmią: 1) czy ktoś posiada dobrej jakości schematy malowania niszczycieli typu Wickes we wczesnym okresie służby, najlepiej zdjęcia i mógłby mi ich użyczyć, albo wskazać w necie? 2) jakich używano wówczas kolorów (kadłub, pokład, nadbudówki)? Przyznam, że szczególnie zainteresowany jestem schematami malowań maskujących. Będę również zobowiązany za wskazanie dobrej jakości planów dotyczących roku 1918. Nie muszą być super szczegółowe - przecież to skala 1/700, więc trzeba będzie zastosować rozsądny kompromis. Pozdrawiam. Tomek Małysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Witaj, Co do kamuflaży to niestety niespecjalnie pomogę, ale za to mogę wskazać źródło dobrych planów tych jednostek. Chodzi mianowicie o Anatomy of the Ship - HMS Campbeltown. Zawiera ona m.in. plany USS Buchanan DD-131 z 1919 r. Dodatkowo zawiera szereg rysunków jego późniejszych wersji, ale na podstawie tej książki da się zbudować jednostkę pierwszowojenną. Oczywiście będziesz musiał posiłkować sie zdjęciami wybranej jednostki, ale zdjęć w internetowych archiwach US Navy jest całkiem sporo. "Anatomia" oprócz planów zawiera szereg zdjęć ukazujących zbliżenia detali konstrukcyjnych. Wybrane galerie czterofajkowców: http://www.hazegray.org/features/flushdeck/ http://www.navsource.org/archives/05idx.htm Zastanów się może nad założeniem relacji z budowy na forum - zawsze można będzie coś doradzić w trakcie budowy. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
retopa Napisano 24 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2011 Dzięki donalyah00 Anathomy of the ship znam zgrubsza. Muszę gdzieś zdobyć egzemplarz. Linki do stron bardzo mi się przydadzą. Co do relacji z budowy, to pewnie zostanie założona. Model już odebrałem, ale poczekam na więcej materiałów poglądowych. Na razie kończę produkcję dwóch pancerników amerykańskich z przeciwstawnych obozów Wojny Secesyjnej (USS Keokuk i CSS Tennessee). Relacji nie zrobiłem, ponieważ myślałem, ze szybciej je skończę, niz zrobię zdjęcia. Niestety rzeczywistość była bezwzględna. Liczba przeróbek przerosła njśmielsze oczekiwania. Mam kilka zdjęć z obecnego etapu budowy, ale wkleję je na koniec prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi