x21 Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 Cześć, od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zrobieniem mojego pierwszego modelu Więc chciałbym żeby moim pierwszym modelem był SU-85 : http://www.modele.oh.pl/s...u-85,21647.html i mam pytanie jaki klej będzie do niego odpowiedni ? Jakie farby ? Czy w pudełku jest jakaś instrukcje co jak skleić,pomalować(jakim sposobem, kolorem)Czy jesteśmy zdani na siebie ? Jakiej techniki użyć ? Czy gąbka używana jest tylko do określonych elementów czy można tym pomalować cały model ?Jeśli tak to jaką gąbką ?Przy malowaniu pędzlami jakie pędzle wybrać ? jak nimi malować ? Ps : Nie chcę jakiś dokładnych detalów, chcę tylko żeby jako tako wyglądał(w końcu to pierwszy model ). Z góry dzięki za pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oli360 Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 Popraw link bo nie działa. Do modelu jest instrukcja (jak złożyć i jak pomalować, będziesz miał wypisane kolory i takie będziesz musiał kupić) oraz kalkomania (naklejki na model) Nie wiem jaka to skala jeżeli 1:72 to polecam klej modelarski z igłą(dostępny w każdym sklepie modelarskim), jeżeli jest to większy model może być inny klej, lecz polecam klej z igłą ponieważ małe, duże elementy - klei bez problemu. Z farbami trudno doradzić, jeżeli pytałeś o pędzel to sądzę, że nim będziesz malował. Ja mogę polecić firmę PACTRA-tanie (cena około 4,50zł zależy gdzie) z wygodnym zamykaniem farby idealne pod pędzel (innych farb jeszcze nie stosowałem więc nie mogę porównać, lecz też od niedawna sklejam i ta firma jak dla mnie początkującego jest rewelacyjna). Te farby można rozcieńczyć zwykłą wodą, do innych jest już potrzebny rozcieńczalnik. Kolejny plus to czas schnięcia - bardzo szybko. Co do pędzelków to też zależy od skali- mała skala mniejsze pędzelki. Większe pędzelki do większych powierzchni, małe do malutkich detali. Malując pędzlami staraj się malować w jedną stronę oraz nie nakładać grubo farby, najlepiej kilka cienkich warstw. Możesz użyć podkładów lecz na początek zwykłe malowanie w zupełności wystarczy i jeżeli położysz kilka cienkich warstw - będziesz zadowolony. Pamiętaj również o odtłuszczeniu modelu przed malowaniem. Nalej do jakiegoś naczynia wody z płynem do mycia naczyń i wymyj poszczególne elementy przed malowaniem. To chyba tyle... A teraz tak na poważnie... Poczytaj forum a dużo się nauczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 31 Lipca 2011 Share Napisano 31 Lipca 2011 Radzę autorowi, aby zajrzał do TEGO działu. Znajdują się tam odpowiedzi na wszystkie twoje pytania i inne niezbędne informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi