hary Napisano 12 Maja 2007 Share Napisano 12 Maja 2007 Już pare dni powolutku dłubie se pume i narazie mi sie wydaje że wychodzi całkiem całkiem ale fakty zweryfikujecie wy pierwszy cel jaki sobie postawiłem to skleić kółka tak aby nie było widać łączeń , bo zauważyłem przy kilku modelach tego pojazdu że modelarze olali se ten temat i potem jest to dość mocno widoczne po ukończeniu modelu - zadanie uważam za wykonane szlifowanie ,klejenie ,szlifowanie , malowanie , szlifowanie itd itd i tak spędziłem 6 godzin nad samymi kołami i nawet bierznik został :P dla wielu z was pewnie to śmieszne bo część z was pewnie prze ten czas by już skończyła i pomalowała model , ale wychodze z założenia że nie mam wprawy w pancerce i wole spędzić sporo czasu nad modelem i być z niego zadowolony niż skleić to na sztuke -następne zadanie dobrać jakieś malowanie kilka fajnych malowań znalazłęm w necie niestety większość na aero którego nieposiadam ...... jeszcze wynik ..... tragiczny nie da sie tego poprostu opisać , no cóż człowiek sie uczy na błędach czemu tylko najczęściej własnych ale tak na poważnie papierek ścierny poszedł w ruch i już wszystko jest cacy troche detali farby jakie użyłem już do docelowego malowania to pactra A25 (taki cremowy piasek ) i rot braun A103 czyli coś w rodzaju malowania pusttynnego , przetarcia na felgach i kadłubie machnołem nieco inaczej niż pisze gdzie niegdzie w tutorialach bo A54 gunmetal (metalik) użyłem tego koloru ponieważ chciałem uzyskać efekt przetarć farby do gołej blachy a nie obić no i w zakamarki pozapuszczałem conieco brudu zdjęcia do wieczora wstawie więc sami ocenicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej Napisano 16 Maja 2007 Share Napisano 16 Maja 2007 No fajno Jakiego papieru użyłeś, że nie widać łączenia opon ;-) To model italeri?- ja słyszałem, że taki dosyć trudny jest :P:P Jaki to camo? mów co i dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hary Napisano 16 Maja 2007 Autor Share Napisano 16 Maja 2007 (edytowane) Użyłem pilniczka do paznokci , ponieważ ma płaską powierzchnie i ściąga tylko nadmiar kleju i wypustki a nie bierznik po bokach Tak tak to jest italerka 1:35.... trudny.... hmmm niewiem to jest muj pierwszy model czołgu jaki zklejam więc ciężko mi powiedzieć :P Camo miało być ala pustynne , te widoczne na zdjęciach troszke nieaktualne , nieco je przerobiłem uważam że na lepsze ale to zweryfikuje czas i forumowicze ;) Jak dorwe aparat to wstawie nowe fotki bo bardzo dużo sie pozmieniało w porównaniu do tych co są wstawione Dzięki tak wogóle że kogoś zainteresował temacik nowicjusza :P Edytowane 17 Maja 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek Napisano 17 Maja 2007 Share Napisano 17 Maja 2007 Kółka rzeczywiście wyszły ci fajnie. Powiedz, czemu chcesz dać pustynne kamo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej Napisano 17 Maja 2007 Share Napisano 17 Maja 2007 Ja kleje tą samą pumę ale w skali 72 i mam fajne kamo z Berlina 1945 ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hary Napisano 17 Maja 2007 Autor Share Napisano 17 Maja 2007 Wojtek hmmm niewiem tak poprostu wyszło , takie farbki mi w sklepie dali Co prawda jest jeszcze zielony którego nieużywam bo wygląda paskudnie w połonczeniu z aktualnymi kolorami . Pozatym nie mam jeszcze zbyt wyposażonego zaplecza modelarskiego , więc używam to co mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek Napisano 17 Maja 2007 Share Napisano 17 Maja 2007 Pytam , bo - w Afryce nie używano Pumy, pewnie dlatego,że wyprodukowali ją już po kapitulacji D.A.K. Sądzę,że miałeś na myśli jednokolorowe kamo ( piaskowe ) czyli Wehrmacht Olive. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hary Napisano 17 Maja 2007 Autor Share Napisano 17 Maja 2007 (edytowane) Dzięki za info Następnym razem postaram sie nie szczelić takiej popyliny Będe musiał przy następnym modelu najpierw więcej informacji o nim wyciągnąć a potem dopiero wziąść sie za kamuflaż Edytowane 18 Maja 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek Napisano 18 Maja 2007 Share Napisano 18 Maja 2007 nieszczelić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hary Napisano 18 Maja 2007 Autor Share Napisano 18 Maja 2007 Pokazuje dalszy ciąg prac nad modelem Fotki może nie są 1 klasa ale mysle że powinny wystarczyć takie poglądowe Narazie jestem zafascynowany zawieszeniem pumy Cały zawias składa sie w sumie coś z około 60 elementów , więc jest co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek Napisano 18 Maja 2007 Share Napisano 18 Maja 2007 Z tego co widać- natentychmiast wywal tą antenę. Zakup sobie urządzenie służące do konserwacji powierzchni płaskich typu szczotka taką jak ta: Z niej powstają najlepsze anteny ( sam tak robię). Poza tym nie maluj MG w wieży na srebrno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hary Napisano 18 Maja 2007 Autor Share Napisano 18 Maja 2007 Jutro ogole matce jakąś szczote i poprawie MG Aha takie małe pytanko ja mam zamiast tej antenki jedno włosie wkleić ,czy zkleić kilka do kupy i dopiero na wierzyczke przymocować ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek Napisano 18 Maja 2007 Share Napisano 18 Maja 2007 Jedno jedyne i nigdy inaczej. I pamietaj o starej zasadzie: kolor anteny powinien być taki jak podstawowy kolor pojazdu. Nie maluj więc anten na czarno czy jeszcze inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hary Napisano 21 Maja 2007 Autor Share Napisano 21 Maja 2007 Postępów ciąg dalszy Złożyłem całe zawieszenie i w sumie to złożyłem już wszystko Wymieniłem antenkę i przemalowałem MG Mam pytanko do speców zrobiłem se siatkę maskującą , taką zwiniętą i jestem niezdecydowany gdzie ją umieścić Chiałbym z tyłu wieżyczki jeszcze domontować jeden kanister co o tym myślicie ?? Następne co mam w planach to pastelki pościerać i narobić sporo kurzu/piasku Zacząłem nieco robić obdrapania ołóweczkiem ale jakoś tak dziwnie mi to wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 21 Maja 2007 Share Napisano 21 Maja 2007 Obdrapania ołówkiem to nie taka prosta sprawa: -ołówek musi być miękki, przynajmniej B3-B4 -ołówek musi być niezwykle ostry - parę kresek i temperujemy -jak gdzieś jest obdrapanie - to ołówkiem trzeba robić już do gołej blachy, czyli farba nie powinna przebijać spod ołówka -zły kształt obdrapań; np. na przednim "zderzaku " obdrapania sobie zawracają, robią pętelki, korkociągi, pirueciki; trzeba się zdecydować czy chcesz w danym miejscu zrobić farbę która odlazła, czy rysy np. od pocisków, kamieni, drutów, gruzu. Żadnych pętelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 22 Maja 2007 Share Napisano 22 Maja 2007 Prace nad Pumą obserwuję już od jakigoś czasu i powiem że jak na pierwszą pancerkę to miło mnie zaskoczyłes Odrapania rób pomalutku i tak jak reggy napisał gruby ołówek B i często go ostrz bo tempym tak jakoś dziwnie wychodzi. Mam tylko jedno "ale" wg. mnie użyłeś trochę za dużo czarnego na lufie albo na fotkach tak dziwnie wychodzi Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hary Napisano 22 Maja 2007 Autor Share Napisano 22 Maja 2007 Odrapania robiłem b4 .... ale był trochę tępy , nie pomyslałem , że to może mieć znaczenie Co do lufy może faktycznie zamocno ją obsmarowałem Wstawiam fotki z updata pumy Co do fotek to mam wrażenie że na żywo wygląda lepiej niż na zdjęciach Wiem wiem ten piachokurz troche ze zółty Mam nadzieje że z każdym następnym modelem będzie lepiej i nie popełnie już tych samych błędów , a mam ochote na całą serie Kfz Temtu jeszcze nie ma co zamykać bo może jeszcze jakiś dupereli napcham na pancerz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 22 Maja 2007 Share Napisano 22 Maja 2007 Powiedz jak nakładałeś kurz? Tak po prostu sypałeś czy tam pędzelkiem a sucho? Jeśli tak, to proponuję go strzepać i najlepiej zrobić roztwór: odrobiny pigmentów (starte pastele suche) + terpentyna (dostaniesz w każdym sklepie z farbami dla plastyków albo terpentynę balsamiczną w aptece). Roztwór ten ma szalenie małe napięcie powierzchniowe, przez co rozlewa się w momencie nałożenia po zakamarkach i wszystkich miejscach gdzie zbiera się kurz naturalnie. U Ciebie, np. przy wizjerach na boku kurz jest na górze a nie ma w innych wgłębianiach. Popróbuj. Pigmenty na terpentynie mocniej się trzymają podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 22 Maja 2007 Share Napisano 22 Maja 2007 reggy a przy użyciu terpentyny to pastele się nie rozwodnią i nie będzie takie błoto czy jak A nakładać to pędzlem czy czymś innym A co do modelu hary to masz rację piasek troche za zółty popróbuj dodać troche pomarańczowego, brązowego (tego mniej) i je wymieszać to może będzie troche przypominał piasek z pustyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 22 Maja 2007 Share Napisano 22 Maja 2007 Przeprowadziłem mały test pasteli + terpentyna. Użyłem suchych pasteli (NIE OLEJNYCH) firmy Koh-i-noor, starłem ją na grubym papierze ściernym do pojemniczka i dodałem terpentyny. Następnie na POLAKIEROWANĄ AKRYLOWYM LAKIEREM (KONIECZNIE) pędzelkiem nałożyłem mocno rozcieńczony powyższy roztwór. Im bardziej rozcienczony tym bardziej rozłazi się po krawędziach. Postaram się zaraz zarzucić foty:) A na razie idę fetować zdane prawko:P Obiecane fotki z prób (fikcyjny Tygrys mid-production Dragona 1/72 robiony dla stestowania technik malowania Panzer Grau) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hary Napisano 22 Maja 2007 Autor Share Napisano 22 Maja 2007 Reggy wszystko ładnie pięknie ale ja niechce uzyskać samego lekkiego zakurzenia , ale chce mieć ten piasek na pumie i rzeby to był piasek (pomijając kolor ) a nie cień po nim . To tak jak byś chciał namalować błoto , jasne że można ale poco skoro można zrobić błoto jak żywe Brud jest wykonany z suchych pasetli i nanoszony pędzlem , postaram sie coś zrobić z tym odcieniem ale może być cięzko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 22 Maja 2007 Share Napisano 22 Maja 2007 Tylko Hary, zauważ, że jeżeli pojazd jest w ruchu to raczej piasek w formie kupek na nim nie występuje. Jeżeli robiłbyś pojazd który stoi parę dni nie używany, to wtedy okej, może coś się na nim osadzi, ale tak to on może być regularnie przykurzony. To co nakłada się z mieszanki pastele+terpentyna ma właśnie lekko chropowatą, ziarnistą strukturę, przez co idealnie imituje piasek, drobne błoto jakie powstaje w czasie jazdy w deszczu itp., przez co jest idealnym przeniesieniem piasku jaki chcesz osadzić na modelu do skali modeli. W pewnym sensie te rozmieszane pastele z terpentyną mogą zastąpić tzw. wash, który nada Twojemu modelowi głębię i uwydatni wszelkie zakamarki i zakrzywienia. Zawsze można spróbować. W stanie obecnym, to czym pokryłeś model po przeniesieniu ze skali 1:35 (bo taka to skala co sklejasz prawda?) do rzeczywistości miało by wymiary drobnych kamyków, a te raczej nie osadzają się na pojeździe . Nie traktuj tego jako krytyki, bo widzę, że dopiero zaczynasz i się starasz naprawdę, a raczej jako rady (bo to rady są) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hary Napisano 22 Maja 2007 Autor Share Napisano 22 Maja 2007 Hmmm to z tymi kamykami mnie przekonało Zciągnełem co większe kupki pasteli , koloru niestety z tych pasteli co mam idealnego niedorobie Faktura akurat wierz mi że jest świetna , ponieważ położyłem pastele i prysnołem całość lakierem .............. (proszę się nieśmiać ) do włosów Zachciało mi sie malowania pustynnego mogłem wszystko zachlapać błotem i był by święty spokuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 23 Maja 2007 Share Napisano 23 Maja 2007 Wielkie dzięki reggy za pomoc zobaczę jak się sprawdzi w PzKpfw. III za Stalingradu hary sposobu lakierowania lakierem do włosów nie próbowałem, powiedz za to czy po tym lakierze model się nie kleił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hary Napisano 23 Maja 2007 Autor Share Napisano 23 Maja 2007 Też sie na poczatku tego obawiałem , ale nic takiego sie niedzieje . Model pryskałem z dość daleka i w taki sposób aby jedynie mgiełke delikatnie zbierał , no i zrobił sie cały taki chropowaty co nieco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi