Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Chciałbym zaprezentować wykonany przeze mnie model Tirpitza z plastikowych ramek firmy Revell. Model sklejałem za pomocą kleju Super Glue, a malowałem farbami emaliowymi Humbrola - korzystając z 9 farbek orygianlnych i (chyba) ośmiu osobistych mieszanek kolorów TANK GREY i białej.

Skala: 1:570

Długość rzeczywista: 42,2 cm x 6 x 12

Kamuflaż: lipiec - wrzesień 1942

Liczba części: 183 (w tym 52 niezawarte w pudełku)

Czas pracy: 14 miesięcy

440a4cb6b68c6e22m.jpg c0a79328f742f6c9m.jpg 450f524cb6e2dd85m.jpg 5c21ab9c56858516m.jpg

4a994319454caf70m.jpg 010299f8802769eam.jpg e672fe8ed1cc031bm.jpg 810d625b268fb6d7m.jpg

ed6dd521d721eba9m.jpg cac909a943a5a1d4m.jpg b349b83fdedec1b3m.jpg 768a85ffe4611651m.jpg

Wszelkie komentarze i pytania mile widziane!

Posiadam też 60 fotek z relacji, jeżeli ktokolwiek byłby zainteresowany przebiegiem budowy to mogę zaprezentować.

No i przy okazji prosić moderatora o przeniesienie do galerii (dopiero teraz zauważyłem ten osobny dział...)

Napisano

Czy Tirpitz nie miał przypadkiem pokładów równo z burtami bo u Ciebie są cosik niżej

Napisano

Zgadza się!

Błąd ten wynika z tego, że zapomniałem spiłować fabryczne "relingi" zanim przykleiłem pokład. No a potem już niepotrzebnie przyklejałem jeszcze relingi z zestawów Hellera, bo nie dość, że do 1:400, a nie do 1:570, to już w ogóle wyszło za wysoko. Gdyby nie one, to pokład i tak byłby niżej - ale wtedy wystające fragmenty możnaby potraktować jako reling (o czym świadczą rowki w plastiku)

Trudno - człowiek uczy się na błędach, w kolejnym modelu zwrócę na to uwagę.

Napisano

czysto sklejony model, to się chwali

co do błędów merytorycznych przy okrętach zerkanie na zdjęcia jest nieodzowne - producenci często popuszczają wodze fantazji

nie myślałeś może o spróbowaniu swoich sił w waloryzowaniu modelu np. blaszkami?

a tak w ogóle witam na pokładzie i czekam na kolejny model okrętu

Jędrek

ps. temat przeniesiony do galerii

Napisano

Rozważam taką opcję.

Właśnie zabieram się za "naprawianie" Bismarca w skali 1:400 i chcę zaaplikować mu wszystkie możliwe ciekawe rozwiązania, więc temat bardzo aktualny.

• 7 months later...
  • 1 year later...
Napisano
Posiadam też 60 fotek z relacji, jeżeli ktokolwiek byłby zainteresowany przebiegiem budowy to mogę zaprezentować.

Jesli mozna to z checia obejrze bo wlasnie bede bral sie za Tripitz 1:570 Revell

Napisano

...fajniusi model

ale...czy aby napewno miał czarne lufy ? bo,przegladajac plany na stronie :

http://www.bismarck-class.dk/tirpitz/paint_schemes/paint_tirpitz_1942.html

nie ma czarnych luf a moze sa jeszcze inne schematy malowania z tego okresu lub te sa złe ...wiec napisz na jakich materiałach sie wzorowałes przy malowaniu modelu ...

Napisano
ale...czy aby napewno miał czarne lufy

Tez z checia sie dolacze do tego pytania.Patrzac na instrukcje jaka dolaczyl Revell do tego modelu ,wszystko wskazuje ze lufy maja taki sam kolor jak cale dzialo...

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.lancastermuseum.ca/photos/p_tirpitz2.jpg&imgrefurl=http://www.lancastermuseum.ca/tirpitz.html&usg=__rZcsznrkhMWCtVeG2eIoeHZ5V2E=&h=354&w=548&sz=97&hl=de&start=2&um=1&tbnid=DLgisDMPQsFexM:&tbnh=86&tbnw=133&prev=/images%3Fq%3DTirpitz%26hl%3Dde%26rls%3Dcom.microsoft:*:IE-SearchBox%26rlz%3D1I7SUNA%26sa%3DN%26um%3D1 a tu znalazlem lufy w tym kolorze tylko data wskazuje na 1941r.