Gość Napisano 16 Maja 2007 Share Napisano 16 Maja 2007 Właśnie zaczynam moją drugą konwersję. Tym razem postanowiłem przedstawić ją na forum. Jak dotąd Spit miał być w pudełkowej wersji ale postanowiłem przy nim podłubać. Początkowo zastanawiałem się nad zrobieniem krakowskiej "szesnastki" ale nie mogłem zmusić się do obcięcia tych pięknych skrzydeł Zecydowałem się na "dziewiątkę " w polskim malowaniu http://lotnictwo.net/foto.php?id=101105 . Gdyby ktoś znalazł więcej fotek tego egzemplarza to byłbym wdzięczny. Obecnie pomalowane jest wnętrze kabiny,wnętrze tylnej części kadłuba i wręgi. W tym momencie wygląda to tak: Fotka skrzydła jest ciemna ale ma taki sam kolor jak wnętrze kabiny. W chwili obecnej kombinuję jak wydłużyć łoże silnika. Gdyby ktoś miał pomysł z czego i jak to zrobić to proszę o radę. Tak samo usiłuję poradzić sobie z osłoną kabiny gdyż podczas transportu oryginał został przygnieciony i się po prostu rozleciał (kochana poczta). Drugą dużą chłodnicę już mam. Nie pozyskałem jeszcze dodatkowej łopaty śmigła ale to kwestia kilku dni. Fotel pilota muszę zrobić od podstaw bo w zestawie TRUMPETER się nie popisał. Dalsza część relacji jak kupię plastik:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 16 Maja 2007 Share Napisano 16 Maja 2007 WOOOOW Nareszcie coś w moim klimacie Ja mam w planach P51D, ale AIRFIX'owskie... Poleci na pakę niskopodwoziówki z jakimś amerykańskim ciągnikiem. Życzę powodzenia i zajmuję miejsce w pierwszym rządku słuchaczy Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Maja 2007 Share Napisano 17 Maja 2007 Zrezygnowałem z otwierania silnika. W przedziale silnika będzie silniczek elektryczny i bateria. Model będzie miał oświetlenie,wszystkie lampy będą działać. Zrezygnowałem z odtwarzania silnika bo nie miałbym gdzie umieścić wtedy baterii a nie chcę znów prowadzić kabli przez golenie podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Maja 2007 Share Napisano 17 Maja 2007 Dziś niewiele ale zawsze do przodu. Wkleiłem jedną wręgę w kadłub,wydłużyłem pokrywę silnika i zrobiłem od podstaw fotel pilota (wzorując się na fotelu krakowskiej "szensnastki" ). Teraz dopiero widzę że muszę go jeszcze dopracować pilnikiem. Czeka mnie ból z okapotowaniem po obu stronach silnika i na spodzie (ten element muszę zrobić od nowa). To samo z przetłoczeniami na skrzydłach. Wersja Mk V miała inne niż wersja Mk IX. W dalszym ciągu szukam odpowiednich kalek. Jutro początek męki z działkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 18 Maja 2007 Share Napisano 18 Maja 2007 Przez ostatnich kilka miesięcy nie miałem czasu na modele. Tak więc synchroniczna budowa Spitów leży. Ale chętnie popatrzę na 1:24. Poszperam, bo mam gdzieś zdjęcia Gabszewicza i jego Spita. Właśnie robię go w 1:72. Acha... Mam nadzieję, że pamiętasz, by maska silnika nie była płaska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Rany Gorzkie ponad rok od ostatniego posta , no ale cóż,najwyższy czas na mały update...takie są efekty tego forum ...Raz:Lucas HS i jego Spit Mk I , dwa:Tornado i jego Harrier a teraz już Mustang i Spit Mk VB .No to i ja nabrałem ochoty na skończenie mojego Spita Mk IX.Zmieniłem koncepcję i silniczka jednak nie dam.Nabyłem za to żywiczną konwersję do Spita Mk IX firmy Heritage Aviation.Co prawda konwersja jest do Airfixa ale sądzę że uda się ją upchnąć do Trumpka.Tak wygląda: Tym razem już zostawiam Spita na wierzchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 tamto założone jeszcze na starym profil? fajnie że Spitek, tak na święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 No niestety Sam się załatwiłem z tym profilem :( a Mk IX to moja druga miłość.Prawdopodobnie będzie albo taki: http://lotnictwo.net/pic/0305/0305020033.jpg http://images6.fotosik.pl/244/0297c18123183409med.jpg albo taki hehe Wolałbym pierwszego ale zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Cieszę się, że spitek wrócił na warsztat, masz u mnie za to Tak jak u Lucas HS, tak i Twój temat bedę podpatrywał co by łatwiej mojego spita mi się robiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcin Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 "a Mk IX to moja druga miłość." - no to wzdychamy do tej samej "postaci" ;) Zasiadam na widowni, sam mam w planach kiedyś w ramach zwieńczenia mojej modelarskiej pracy w "dżentlelmeńskiej skali" zrobić dużego Spitfire mk IX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Tylko jak na razie nie ma za dużej alternatywy.W 1:32 "dziewiątkę" wypuściło Pacific Scale Models a w 1:24 w grę wchodzi tylko konwersja (chociaż może Trumpek który doszedł już do Mk VI puści Mk IX i Mk XVI ) Ponieważ dalsze malowanie konkursowego VF-0S jest niemożliwe (zakaz aerka do końca świąt) postanowiłem "poużerać się" trochę ze Spitem. Skleiłem lotki i już widzę, będzie ból! Trumpek postawił na zawiasy metalowe (co jest standardem dla niego) i zrobił błąd ponieważ lotki latają na zawiasach jak przysłowiowy żyd po pustym sklepie (moderatorzy darujcie).Airfix rozwiązał to bardziej zabawkowo (zwykłe bolce) jednak bardziej funkcjonalnie.Tak to się prezentuje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Czołem ! Dziś niestety nic warsztatowego za to ogłoszenie Cały silnik od Spita Mk V jest to wzięcia razem z łożem.Nie będę go wykorzystywał.Jakby co to walić na priv lub gg Już nieaktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 Cześć! Niestety zapowiada się dłuższa przerwa przy Spitfirku i przy innych modelach też. Nie jestem obecnie w stanie nic robić przy modelach :( Proszę moderację o usunięcie/zamknięcie tego tematu. Otworzę nowy już w całości na nowym nicku jak wrócę do jako takiej równowagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 Usuwać na pewno nie ma sensu - jest trochę pracy, jest co podpatrzeć. Zamykać - hmm, jeśli administracja przegłosuje, to może i się zamknie, ale przecież możesz kontynuować relację z nowego nicku w starym temacie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi