powerpablo Napisano 14 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2012 Trochę opóźniona aktualizacja ale za to bardzo obszerna. Zakupiłem sobie taki zestaw HD, który na pewno użyje po tym jak połamałem, spojler, który przerabiałem z elementów Peugota 206 Skoro nowe części to i nie które elementy trzeba zaszpachlować. Prace nad tylnym spojlerem. Przed przystąpieniem do sklejenia i szlifowania spojlera odrysowałem sobie szablony na kalkę z carbonu. Potem składanie i szpachlowanie , szlifowanie i tak kilka razy. Następnie elementy za podkładowałem podkładem w spreyu. kolejna część aktualizacji bardzo szybko. pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 14 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2012 Nadrabiam czas i ukazuję na jakim są prace nad tym modelem. Walka trwa nad t.z. splitterem- dyfuzor przedni: Tutaj element jest pryśnięty na czarno by skorygować jego niedoskonałości i przymiarka ma się rozumieć Przerobiłem delikatnie tylne zawieszenie adoptując amortyzatory z modelu Miśka Tamiya. I kolejny etap przeróbek to układ wydechowy. Z takich elementów wykonałem tłumiki końcowe i rury łączące wydechy. I taka przymiarka na sucho c.d.n. pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciol Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Bardzo fajnie Ci to idzie, ciesze sie ze powróciłeś z tematem Te sprężyny na amorkach mogłeś zrobić sam z drucika, a wydechy wyszły troche nierówno, choć to drugie pewnie poprawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2012 Jedno i drugie będzie poprawiane bez pośpiechu powolutku do przodu. W między czasie zrobiłem porządek z kołami - felgami. Zeszlifowałem z szerokości by dopasować do profilu opon. Kolejnym krokiem prac było wnętrze. Zabrałem się za przerobienie boczków drzwiowych i deski rozdzielczej. Zrobiłem szablony z taśmy maskującej i powycinałem z arkuszy polistyrenu odpowiednie elementy i saślepiłem nimi miejsca. teraz deska trochę przeróbek będzie ale pierwszy etap obróbki wygląda tak: I tak w trakcie prac nad tym modelem narodził się pomysł z zrobieniem instalacji elektrycznej a dokładnie z oświetleniem - światła. Do tego celu wykorzystam baterię diody odpowiedniego koloru przewody oraz światłowody by imitowały tylne oświetlenie diodowe. W tylnych światłach ponawiercałem otworki wiertelem o średnicy 0,5 mm na przewody światłowodów. Ocenicie sami jak to wygląda Schemat podłączenia mam już przygotowany i opracowany. Jedynie muszę jeszcze znaleść jakiś włącznik oraz rozplanować ułożenie wszystkich kabelków itp.. Mała przymiarka. Część karoserii oraz innych elementów są pryśnięte białym kolorem. Kolejnym etapem malowania było zamaskowanie miejsc pod kolor żółty, gdzie docelowo miały iść kalki ale zrezygnowałem z takiego założenia i postanowiłem ładnie polakierować. Maskowania było ok 2.5 godziny a malowania 15 minut. Teraz czarny kolorek i potem kalki c.d.n. pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciol Napisano 17 Sierpnia 2012 Share Napisano 17 Sierpnia 2012 No, no lecisz z tematem Pamietaj zeby sobie zostawic najlepiej jakis dostep do tej bateryjki, jakby sie miala rozlac czy rozladować to zebys mogl cos z nia zrobic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2012 Krok po kroku i do przodu. Kolejny etap malowania a miano wicie elementy karoserii pryśnięte czarnym kolorkiem, ale przed było maskowanie :P I przymiarka opon na felgi ( po malowaniu) Jak widać na fotkach gdzie nie gdzie trzeba będzie poprawić odcięcia kolorów oraz wyeliminować schodek powstały po taśmie maskującej. Na czarnym lakierze pod koniec malowania aero zaczął mi szwankować i coś za bardzo zaczął pluć. Myślę, że to delikatnie po wyschnięciu przetrę papierkiem ściernym przed bezbarwnym. pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 18 Sierpnia 2012 Share Napisano 18 Sierpnia 2012 wydaje mi się że w przypadku czarnego była za gęsta farba dlatego jest taka skorka..ale papier wodny 2000 i powinno pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 20 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2012 wydaje mi się że w przypadku czarnego była za gęsta farba dlatego jest taka skorka..ale papier wodny 2000 i powinno pomóc Farba była w odpowiedniej konsystencji do aero. Pierwsza warstwa była idealna lecz za mało przy końcówce drugiej warstwy aero zaczął pluć. Owszem przetrę powierzchnię papierkiem ale penie będzie to 4000 na mokro. Z doświadczenia wiem, że po 2000 mogę przetrzeć przy takiej cienkiej warstwie. pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 8 Września 2012 Autor Share Napisano 8 Września 2012 Drobna aktualizacja. W związku, że czekam na dostawę chemii (lakier bezbarwny) dłubałem coś niecoś przy oświetleniu. Skoro tylne lampy miałem już ponawiercane przyszedł czas na przednie reflektory. Delikatnie nawierciłem otwór wiertelem 1mm potem go rozwierciłem na średnicę 3 mm dokładnie taką jak średnica diody, w której musiałem zebrać rancik na końcu główki przy drucikach by mogła spokojnie przejść przez otwór. Postanowiłem zmienić też wydech dokładnie tłumiki na bardziej "profesjonalne", i tu ukłon w stronę kolegi z forum Fryderyka za doskonałą robotę - wytoczenie tych tłumików - dzięki. Mam nadzieję, że będą ładnie się komponować z resztą auta :P pozdrawiam paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 8 Września 2012 Share Napisano 8 Września 2012 Aktualizacja oczywiście na plus Nie mogę sie doczekać gotowej kasty z kalkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 12 Września 2012 Autor Share Napisano 12 Września 2012 Witam. Tak więc chemia doszła i między innymi lakier bezbarwny i tu długo się zastanawiałem jaki lakier użyć i w końcu padło na ten sam co użyłem przy Peugocie 206 Gunze TOP COAT a do wyboru miałem jeszcze Gunze Mr SUPER CLEAR, lecz bałem się zaryzykować kłaść go na kalki. Ale do rzeczy.... kasta i inne elementy dostały cienką warstwe lakieru pod kalki. Dodam jeszcze, że kasta została przed lakierowaniem przeszlifowana papierkiem 4000 na mokro by zniwelować te plamki oraz schodek na łączeniu kolorów. Niektóre elementy oklejone kalką imitującą carbon. Oraz początek walki z tylnym spojlerem, oklejanie kawałek po kawałku z wcześniej przygotowanych szablonów. I tu mam dylemat czy przypadkiem nie muszę okleić carbonem dachu? Na 100% nie jestem pewien czy tam jest carbon czy nie? Co do lotki na tylnej szybie to jest prawidłowo, a tu muszę poszukać jeszcze fotek. Teraz etap kalkowania kasty - etap na który czeka większość kibiców za pewne :P pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 Prace robią wrażenie Co do tego dachu to na tym zdjęciu rzeczywiście widać jakby dach i maska byłe pokryte włóknem węglowym, sam już nie wiem, mi się tak wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 15 Września 2012 Autor Share Napisano 15 Września 2012 Witam. Jako, że się dojrzałem, że maska i dach są w carbonie trzeba byłoby to zrobić. Dziś walczyłem z kalkami....ale od początku długo się zastanawiałem jak zrobić te kalki emitujące carbon. I tak narodził się plan a miano wicie zrobiłem zdjęcia elementom, które trzeba by okleić w/w kalką, następnie w programie graficznym - corel odrysowałem odpowiedni kształt i wydrukowałem. Potem wyciąłem dokładnie i przymierzyłem czy wszystko pasuję. Szablon przeniosłem na arkusz kalki SM również dokładnie wyciąłem i zacząłem oklejać maskę i dach. Dodam, że znalazłem w domowym magazynku inną kalkę z mniejszym splotem i prezentuję się o niebo lepiej. A tak to wyglądało krok po kroku: Dobrym pomysłem było nacięcie kalki w odpowiednim miejscu co ułatwiło mi dobre ułożenie kalki - oto efekty: Poprawiłem również lotkę na tylną szybę oraz wlot na dachu: Ponadto tak się rozpędziłem, że położyłem kalki również na dwa zderzaki, które można pryskać już bezbarwnym: Tak więc model powoli nabiera docelowego wyglądu. Odczekam ze dwa dni i zacznę kłaść kalki na resztę kasty. pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 Robi się gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 17 Września 2012 Autor Share Napisano 17 Września 2012 Witam. Dziś położyłem kalki na boki kasty oraz maskę. Oto efekty ponad 3 godzinnego układania kalek. Dach i tył auta wraz spojlerem jeszcze został do oklejenia. Musze jakoś uporać się z kalkomanią na dachu bo kawałek tego elementu nachodzi na dachowy wlot powietrza, a chce to jakoś oddzielnie okleić i polakierować by móc potem lepiej wypolerować dach. c.d.n... pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 18 Września 2012 Share Napisano 18 Września 2012 Bardzo ładnie do wyszło. Kalki siedzą równo i się nie błyszczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 23 Września 2012 Autor Share Napisano 23 Września 2012 Witam. Kolejna mała aktualizacja.. Ale do rzeczy...skończyłem oklejanie kalkami i teraz muszę nanieść drobne poprawki i wyretuszować tu i ówdzie. Przede wszystkim tylny spojler. Nad nim spędziłem całe 5 godzin - oklejanie imitacją carbonu oraz innymi kalkami. W trakcie prac nad nim przeżyłem koszmar a miano wicie w trakcie kładzenia kalek i podgrzewaniu suszarką zaczął mi się odkształcać i to konkretnie. Nie wiedziałem, że żywica jest tak podatna na wysoką temperaturę. Udało mi się go jakoś delikatnie wyprostować ale to nie jest ten kształt co przed oklejeniem. Po wstępnym przymierzeniu do tylnej szyby wydawać by było, że OK ale potem się okaże. Tak więc jeszcze przy nim spędzie trochę czasu, jest jeszcze nie skończony...podobnie z innymi elementami przed bezbarwnym. Zaczynam doceniać kolegów, którzy oklejają takie elementy z dużo lepszym rezultatem - z podziwem dodam. Jak na pierwszy raz walka z kalką i spojlerem nie jest źle ale zawsze mogłoby być lepiej. Teraz kilka poprawek i bezbarwny. pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 23 Września 2012 Share Napisano 23 Września 2012 Co gość robi... no miód dla oczu. No bajer ten karbon Ci wyszedł :} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madmax Napisano 24 Września 2012 Share Napisano 24 Września 2012 Robota "pierwyjsort"... miazga poprostu... podziwiam wykonanie oklejenia carbonem bo wiem ze to ciężka i mozolna praca ale efekt zawsze daje bardzo dużo satysfakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 2 Października 2012 Autor Share Napisano 2 Października 2012 Witam. Dzięki chłopaki za dobre słowa... Mała aktualizacja - prace powoli posuwają się do przodu. Kasta i inne elementy są pryśnięte 3 cienkimi warstwami lakieru bezbarwnego. Po wyschnięciu przeszlifuję delikatnie schodek przy kalkach i myślę, że kolejne 2 troszkę mokre warstwy powinny dać dobry rezultat. Aktualnie prace są przy etapie II i III. A miano wicie zmieniłem układ wydechowy na tłumiki toczone, oraz przerobiłem tylne amortyzatory z związku z tym, że nabyłem nowe fotki do dokumentacji. A w etapie III prace zacząłem nad przerobieniem tak zwanego tunelu podłogowego i całej podłogi z uwzględnieniem włącznika i miejsca na baterię pod układ oświetlenia. Fotki niebawem... pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 5 Października 2012 Share Napisano 5 Października 2012 Powiem tak, relacje śledzę od początku i szczerze jestem pod dużym wrażeniem. Odkąd tylko zobaczyłem na YT tą Impreze zakochałem się w niej. Po tym jak Aoshima wypuściła jej model miałem zamiar kiedyś sam zrobić sobie Gymkhan'e, ale jak widzę ile trzeba w tym majstrować by prezentowała się jako tako to trochu mnie to dzisiaj przerasta, a najbardziej te kalki. Podziwiam i trochę zazdroszczę tej Subaryny Dalszego powodzenia życzę Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 21 Października 2012 Autor Share Napisano 21 Października 2012 Witam. Mała aktualizacja wynikająca z braku czasu i przejściowych kłopotów zdrowotnych. Postanowiłem urozmaicić trochę prace i urealnić tarcze hamulcowe trochę je po nawiercając jakoby były wentylowane. kolejnymi pracami przy podwoziu były prace na wydechem. Jest to drugie podejście do układu wydechowego z tłumikami toczonymi I wygląda to o niebo lepiej. Wszystko przy podwoziu na dzień dzisiejszy jest już dopieszczone i czeka na podkładowanie i docelowa malowanie. Przy tylnym zawieszeniu dorobiłem również tzw. drążek stabilizacyjny. c.d.n... pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 21 Października 2012 Share Napisano 21 Października 2012 Takie drobiazgi a jednak działają na plus Pokazuj przymiarke kasty na kołach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 4 Listopada 2012 Autor Share Napisano 4 Listopada 2012 Myślałem, że skoro ze zdrowiem jest coraz lepiej to i czasu będzie na modelowanie...a tu odwrotnie. Czasu mało ale drobnymi krokami powolutku coś tam idzie do przodu. Podziałałem z podszybiem i zaaplikowałem elementy fototrawione. W między czasie po szpachlowałem wydech, który należało poprawić w miejscu łączenia oraz elementy wnętrza - fotele i boczki drzwiowe Oraz przygotowałem oszklenie do pomalowania ramek oraz zmyłem fabryczny chrom z elementów oświetlenia i zastąpiłem ALC ale wcześniej w/w elementy były pryśnięte emalią czarna połysk REVELL Chrom był pryśnięty na dwie warstwy z tym, że ta druga nie wiem czy nie za bogato pryśnięta, bo na większym ciśnieniu. No ale jak dla mnie to i tak jest OK. pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Dobrze jest, gitara. Pomalutku do przodu bez pośpiechu, ale jednak brakowało mi troszkę nowości w tej relacji. Są jednak ważniejsze rzeczy oczywiście ;] Czekam dalej jak się rozwinie akcja! ) POZDRAWIAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi