kamilex5 Napisano 11 Października 2011 Share Napisano 11 Października 2011 Witam, takie temat jak ten pewnie już gdzieś był, więc przepraszam was za to że zakładam nowy ale jeżeli był to pokierujcie mnie na niego a jeżeli nie to proszę was abyście mi pomogli. A więc chodzi o to że chcę pozbyć się starego lakieru i nie wiem za bardzo jak. Czytałem na forum że ludzie maczają modele w krecie. Czy jest może jeszcze coś w czym można było by wykąpać swoją część od modelu chodzi mi np o domestos i takie podobne płyny. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 11 Października 2011 Share Napisano 11 Października 2011 Jest kilka roztworow/plynow ktorymi mozna usunac farbe z modelu, miedzy innym zmywacz Wamodu do farb akrylowych, Cleanux zmywacz do Sidolux'u, plyn hamulcowy DOT3 lub DOT4, sa tez inne trudniej dostepne jak 10% roztwor wodorotlenku potasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 11 Października 2011 Share Napisano 11 Października 2011 Spróbuj w tym : Uploaded with ImageShack.us I do tego komentarz Modelarza który wypróbował ten specyfik Model pokryłem pianą, po kilku minutach z łatwością pędzelkiem zmyłem stare farby: białą vallejo, lakier do włosów, bezbarwną Pactrę, zieloną Tamiyę.Sam jestem zaskoczony skutecznością i szybkością środka. Oczywiście , jak ze wszystkimi tego typu środkami , najlepiej wypróbować w jakimś mniej widocznym miejscu na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilex5 Napisano 11 Października 2011 Autor Share Napisano 11 Października 2011 A mam jeszcze jedno pytanie. Czy jeżeli włożę moją ramę od ciężarówki do kreta to czy części które są posklejane nie odkleją się, no i czy jeżeli kreta naleje do plastikowej miski to mi miski nie przeżre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 11 Października 2011 Share Napisano 11 Października 2011 Kret rozpuszcza klej cyjanoakrylowy (superglue). Zwykłych modelarskich nie rusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 11 Października 2011 Share Napisano 11 Października 2011 Trzeba kretowi wybic zeby to nie przezre. A tak na powaznie skoro nie niszczy plastiku z ktorego jest model to tym bardziej miski plastikowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilex5 Napisano 12 Października 2011 Autor Share Napisano 12 Października 2011 No właśnie chodziło mi też o model to najważniejsze, ale wielkie dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi