Skocz do zawartości

U-BOOT VIIC/41 revell 1:72

Misza_GD

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Nie moja tematyka, nie moja skala i do tego mój pierwszy warsztat

Co tu dużo pisać, moja przygoda z u-boot'ami rozpoczęła się od obejrzenia wiele lat temu serialu "Okręt, zaraz po tym przeczytałem książkę pożyczoną z "kapitańskiej" półki mojego dziadka z klasykami marynistyki. Przez wiele lat fascynował mnie podwodny świat u-boot'ów ale nie wychodziłem poza "lepienie" pancerki. Czas przyszedł aby główne miejsce w salonie zajęła gablota z modelem VIIC/41.

Model revell nr 05045 chyba wszystkim znany

RE05045_1.jpg

Zestaw będzie wzbogacony o blaszki Edka

obraz001tws.jpg

obraz003ac.jpg

Pierwszym krokiem jest rzeźba otworów przelewowych

uboot2.jpg

uboot1.jpg

uboot.jpg

Dłubanie otworków narzędziami w kolejności od lewej

uboot3.jpg

Na wstępie potrzebuje pomocy w dobraniu farb, instrukcja jest dość pomroczna i zawiera błędy oraz podaje tylko kolory farb revell. Jeśli ktoś byłby w stanie się podzielić wiedzą i podac odpowiedniki akryli valeo bądz pactry to będę wdzięczny z kolorów mamy:

część podwodna - staubgrau 77

część nawodna - grau 57

część nawodna - hellgrau76

część nawodna - granitgrau 69

część nawodna - geschutzgrau 74

Nie jestem do końca zdecydowany co do wersji malowania. W grę wchodzi późny U-995, część podwodna 77, boki części nawodnej 76, kiosk 57. U-1023 część podwodna 77, boki części nawodnej 57, kiosk 74. Czy ten okręt miał zmodyfikowany kiosk o jakieś włazy w tylnej części?

U-997 ma najfajniejsze malowanie ale przerażą mnie położenie kalki z podobizną pana na welocypedzie Ktoś już to przerabiał? trzeba trochę podmalować elementy w obrębie kalki. Może jakaś fota oryginału.

Edytowane przez Gość

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Misza - a nie pofrezujesz ich frezikiem ?? Kolega tak blisko mieszka i się nie odzywa

Frezikiem potraktowałem model VIIc w skali 1:144, niestety frez bardzo szybko uszkodził tworzywo, temperatura. Model w skali 1:72 ma o wiele grubsze ścianki kadłuba ale chyba się zniechęciłem do tej metody

Ano siedzę i się nie odzywam, na razie się nie wychylałem z moimi dokonaniami

Witam.Fajny temat. Z tymi otworami w dole dziobu i na rufie jest kupa mrowczej pracy. Revellowski dobor konkretnych malowan ubootow nie jest chyba do konca trafny.Raczej nie wszyskie z nich mialy zamontowane chrapy. Najlepiej sprawdzic nahttp://www.uboat.net/technical/schnorchel_fitted.htm.A 1023 byl troche inny-ten z lewej

uboot1023.jpg

Zasiadam i kibicuje.

Wojtas, napiszesz coś więcej o U-1023 i jego odmienności? Na załączonej stronie nie ma U-995, czy ten okręt miał chrapy?

Co do doboru kolorów przez producenta modelu to mam świadomość że jest on mocno uproszczony. Liczę na pomoc fachowców w tej materii. Staram się odrobić zaległe lekcje ale nie chciałbym wtopić tak fajnego modelu malując go niewłaściwymi kolorami.

Jestem prawie zdecydowany na późnego U-995.

pozdrawiam

U-1023 -widac na zdjeciu jakies ustroistwo przy kiosku-chodzi mi o rure na pokladzie ,ma okragle wlazy w tyle kiosku i drabinki po skosie widoczne obok.

Faktycznie ciekawa sprawa z u-995.Na zdjeciach z Laboe gdzie stoi oryginal widoczne jest miejsce na kiosku gdzie blokowala sie chrapa a w spisie go brak...

Nie żebym truł dupę, ale postaraj się zostawić jak najcieńsze krawędzie przy otworach - ja zostawiłem większe i nieciekawie wygląda. A zwłaszcza górne krawędzie. Ot taka rada

• 4 weeks later...

Żeby nie było że nic się nie dzieje, wiem że tempo nie powala ale idę konsekwentnie do przodu.

obraz0013.jpg

obraz0014.jpg

obraz0015.jpg

obraz0017.jpg

obraz0016.jpg

Nadal mam dylemat czy wykonać U995 gdzie jest dość sporo materiału czy pokusić się o U1023 gdzie problemem jest jego odmienność kiosku, mam tu na myśli tajemnicze włazy bądz właz.

Pytanie pierwsze, co to za właz lub włazy? czy są symetrycznie po obu stronach kiosku? Czy ma ktoś plany tego czegoś albo wie gdzie można je zdobyć?

uboot1023.jpg

Dlaczego U1023 ma trzy włazy zamiast czterech? Robi się coraz więcej różnić względem zwykłego VIIC/41.

u102326may45.jpg

Barlog, wielkie dzięki! Jeszcze gdyby znalazły się jakieś foty z detalami tych magazynów to byłoby super. Może jakiś inny okręt miał takie samo ustrojstwo i mógłbym to podjerzeć na innym przykładzie.

Czy te magazyny torped były modyfikacją wprowadzoną podczas służby okrętu czy wychodził z czymś taki ze stoczni?

Mały "apdejt"

sobraz001.jpg

sobraz0011.jpg

sobraz0012.jpg