Skocz do zawartości

U-BOOT VIIC/41 revell 1:72

Misza_GD

Rekomendowane odpowiedzi

Pomarudzę.

Czy na kiosku, dechy miały też takie szczeliny jak dechy pokładu? Czy były kładzione na jakiejś płycie czy była to ażurowa kratownica na kiosku na którą kładzione były dechy z przerwami jak na pokładzie?

Z góry dzięki za podpowiedz.

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dobra, mam już odpowiedz.

Wklejam foto dla następnych, którym zachce się robić u-boota :P

Deski pokładu na kiosku są osadzone na kratownicy i są miedzy nimi dość spore szpary.

brueckenwanne02.jpg

Po krótkim namyśle, pod tymi dechami, przynajmniej przy włazie, jest jakieś żelastwo. Z planów wynika że jest to wierzch kadłuba sztywnego(kiosku).

Może sami oceńcie http://www.hermann-buesken.de/ubootcd.htm

Mała aktualizacja, pominąłem kilka rzeczy w kadłubie i zabrałem się za kiosk tak aby w odpowiednim momencie był mniej więcej gotowy do przypasowania go do reszty.

Jak zwykle cała masa rzeczy była do poprawy. Pierwsza rzecz to otwory przelewowe o prostokątnym kształcie, zmieniłem je na okrągłe, takie jakie były na U-1023 oraz wywierciłem dodatkowe zgodnie z fotami.

Wykorzystując elementy ramki zrobiłem dodatkowe luki w kiosku, włazy część 181 zapożyczyłem z pokładu, później będę musiał dorobić brakujące odlewając je z żywicy.

Osłona kompasy pójdzie do obcięcia w U-1023 jak i U-995 był to zupełnie inny element.

kioobraz0141.jpg

kioobraz0142.jpg

kioobraz0149.jpg

kioobraz0143.jpg

Przepraszam za jakość zdjęć, robione podręcznym sprzętem, prace poszły na przód więc nie zrobię nowych fot lepszym aparatem.

• 2 months later...

Pytanie do znawców tematu. Jakim kolorem mam pomalować deski na pokładzie oraz na kiosku. Nie chodzi mi o barwę "drewna" tylko czy to był kolor z górnej części burt (Schlickgrau) czy kolor z cześci podwodnej kadłuba (Schiffsbodenfarbe)?

Dopytam się jeszcze, U1023 był malowany tylko tymi dwoma wyżej wymienionymi kolorami?

pozdrawiam

• 2 weeks later...

Zostawiłem dłubanie pokładu głównego i dla wytchnienia zabrałem się za kioski. Jak na razie jest pociągnięty pędzelkiem farba humbrola dla uwydatnienia niedoróbek i doszlifowania. Kiosk przyłożyłem tylko do kadłuba.

Zmieniłem kształt otworów przelewowych z "fasolek" na "kółka", niebawem będzie zamontowana rura od schnorchla.

obraz010aba.jpg

Tutaj widać tajemnicze włazy na końcu kiosku pod ogrodem zimowym, drabinki zostały zmienione na stopnie oraz na relingu jest już dorobiony ogranicznik lufy działka 37mm. Skrócone relingi boczne na kiosku.

obraz011p.jpg

Z przodu kiosku usunąłem osłonę kompasu, przerobiłem te dwa otwory pod "falochronem".

obraz013ve.jpg

Wyrzeźbiony pokład pod działkami 20mm, jeden z wielu W rzeczywistości wygląda to bardzo dobrze, pomiędzy deskami widać prześwitujące światło z otworów przelewowych co oddaje prawdziwą naturę U-Boota, tzn. że nie był zamkniętym szczelnym monolitem.

obraz016ws.jpg

Oczywiście to nie koniec ;)