szlak18 Napisano 17 Grudnia 2011 Share Napisano 17 Grudnia 2011 Witam Jestem tu nowy i postanowiłem pochwalić się (raczej wystawić na obstrzał) swoim pierwszym modelem. W zasadzie to model treningowy by zobaczyć co z czym się je. Pozwoliłem sobie na "waloryzację" uwydatniając linie podziału i gięcie blach. Czy zrobiłem dobrze robiąc to? czy lepiej zostawiać oryginalne. Porównanie niżej. A teraz model. Malowany pędzlem farby Pactra. Na zdjęciach widać nierówno pomalowane krawędzie skrzydeł. I pytanie - jak zrobić by było równo Bok Problem mam z białym paskiem. Jak go zrobić (bez aerografu) równo by nie odkleić farby razem z taśmą klejącą i by farba nie wchodziła przez linię podziału na inny kolor. Ogólny Jeszcze musze zrobić celownik. Z czego go zrobić bo ten z zestawu ni się nie podoba Oiewkę chcę zrobić z butelk PET Czy kalkomanie dobrze wyjdą na takich głębokich liniach podziału? No i czy nakładać washing? Proszę o konstruktywne opienie i porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Grudnia 2011 Share Napisano 17 Grudnia 2011 Zostaw oryginalne ,te które "zwaloryzowałeś" wyglądaja bardzo zle Przy pierwszych modelach powinieneś skupić się na czystym obrobieniu elementów ,sklejeniu i poprawnym malowaniu/ w tym modelu błednie je wykonałeś ,w instrukcji na pewno jest dobrze/ Co do białego pasa to zamaskuj taśmą/ najlepsza tamiya/i gąbeczką pomaluj ,zamocz kawałek gąbki w farbie nadmiar wytrzyj w kartkę i pionowymi uderzeniami pomaluj pasek,jak farba wyschnie odklej taśmę. Na walorkę szczęgólnie taką głęboką przyjdzie czas za jakieś 10 modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlak18 Napisano 17 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2011 Co do malowania to czy zle technicznie czy złe kolory, bo o kolory mi nie chodziło, to miało być ćwiczenie warsztatu... Taśma i gąbka - to powinno zadziałć, czy tak samo mam pomalować krawędzie skrzydeł na łączeniu kolorów? Co do żłobień, to robiłem to końcem skalpela, czy są jakieś lepsze metody... jakieś specjalne narzędzie? by było bardziej prosto i ni etak głeboko i szeroko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Grudnia 2011 Share Napisano 17 Grudnia 2011 Co do żłobień, to robiłem to końcem skalpela, czy są jakieś lepsze metody... jakieś specjalne narzędzie? by było bardziej prosto i ni etak głeboko i szeroko... Ale po co? Powierzchnia w oryginale /model/ w/g mnie jest zadawalająca i nie ma co tam poprawiac fabryki . Pisząc błędnie pomalowane miałem na mysli spód lewego płata. Krawędz natarcia też możesz pomalować gąbeczką+tasma Czy kolory sa dobre,nie wiem ,Pactra ma dwa rodzaje khaki i błękitnej i nie wiem który jest prawidłowy po prostu nie siedze tak mocno we wrzesniowym lotnictwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlak18 Napisano 17 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2011 Zdjęcie pudełka z malowaniem zaproponowanym przez producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Grudnia 2011 Share Napisano 17 Grudnia 2011 ,wydawało mi sie ,że płat pod spodem powinien byc pomalowany do konca niebieskim ale widac sie pomyliłem ,co do kwestii merytorycznych to juz siedzacy we wrzesniu 39 powinni sie wypowiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlak18 Napisano 17 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2011 To tak naprawdę w tym momencie nie jest dla mnie ważne. Powiedzmy, że to klasa OPEN Dlaczego tak sie upieram przy tych głębszych liniach podziału - a no model wydaje mi się plastyczniejszy. Wydaje mi się, ze nawet nie trzeba takich lini uwydatniać washem - a moze się mylę. Na pewno moje linie są krzywe i za głębokie. Nie upieram się że w tym modelu też są potrzebna ale jak zrobić równe i nie za głębokie, może w innym modelu się to przyda. Chodzi mi o rozwijanie warsztatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Grudnia 2011 Share Napisano 17 Grudnia 2011 Nie wiem dlaczego tak sie upierasz przy tej "waloryzacji "pokrycia jesli piszesz ,że to Twój pierwszy model Ale jeśli juz to prosze dwa warsztaty Piotrka i Arkadego k-b http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=145&t=6160 skrzydła http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=145&t=6185 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 17 Grudnia 2011 Share Napisano 17 Grudnia 2011 Witam.Jak na pierwszy model jest ok ze w ogole go skonczyles.Daj zarobic firmom produkujacym modele.Rob male kroki w technikach a za pare lat bedziesz mial pare potworkow na polce.A powaznie-przeliczaj detal na skale-czyli 0.3 mm na modelu to niezly row na oryginale.I jak mozesz daj warsztat na forum-na pewno na tym nie straci Twoj model. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlak18 Napisano 17 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2011 Jak się uczyć to od najlepszych.... ale czad Tego już niestety nie dam na warsztat, bo nie robiłem zdjęć. Ale nie odpuszczę i zrobię kolejne PZLe i wtedy je na warsztat wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Grudnia 2011 Share Napisano 17 Grudnia 2011 (edytowane) Witam.Jak na pierwszy model jest ok ze w ogole go skonczyles Wojtas ale ta sódemka nie jest skończona i daleko jej do finału Edytowane 18 Grudnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 17 Grudnia 2011 Share Napisano 17 Grudnia 2011 Witam.Jak na pierwszy model jest ok ze w ogole go skonczyles A to teraz taki wyczyn , że trzeba być jakimś fakirem , żeby skleić kilka gotowych połówek z wypraski razem ze sobą za pomocą kleju ? Drzewiej to dzieci w pierwszych klasach podstawówki sobie z tym radziły nawet.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 Zdjęcie pudełka z malowaniem zaproponowanym przez producenta Ten ciemniejszy kolor na rysunku malowania z pudełka, to cień kadłuba a nie brąz z góry. Tak samo jak na rysunku pokazany jest cień płata na kadłubie. A "waloryzacja" czyli zupełnie nowe i niezgodne z rzeczywistością rowy mariańskie na obu powierzchniach płata, spowodowały, że teraz płaty wyglądają jak baleron w siatce a nie skrzydło samolotu. Tak jak radzą koledzy - na początek sklej i poprawnie pomaluj model. Spróbuj washa okopceń. Za rycie w modelu zabierz się jak opanujesz podstawowe techniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 Witam.Jak na pierwszy model jest ok ze w ogole go skonczyles A to teraz taki wyczyn , że trzeba być jakimś fakirem , żeby skleić kilka gotowych połówek z wypraski razem ze sobą za pomocą kleju ? Drzewiej to dzieci w pierwszych klasach podstawówki sobie z tym radziły nawet.... To sklej i pokaz to gawiedzi.Czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi