Skocz do zawartości

PZL P.7a PLASTYK 1:72

szlak18

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem tu nowy i postanowiłem pochwalić się (raczej wystawić na obstrzał) swoim pierwszym modelem. W zasadzie to model treningowy by zobaczyć co z czym się je.

Pozwoliłem sobie na "waloryzację" uwydatniając linie podziału i gięcie blach. Czy zrobiłem dobrze robiąc to? czy lepiej zostawiać oryginalne. Porównanie niżej.

ramka.jpg

A teraz model. Malowany pędzlem farby Pactra.

9.jpg

6.jpg

Na zdjęciach widać nierówno pomalowane krawędzie skrzydeł.

I pytanie - jak zrobić by było równo

Bok

1.jpg

2.jpg

Problem mam z białym paskiem. Jak go zrobić (bez aerografu) równo by nie odkleić farby razem z taśmą klejącą i by farba nie wchodziła przez linię podziału na inny kolor.

Ogólny

4.jpg

8.jpg

Jeszcze musze zrobić celownik. Z czego go zrobić bo ten z zestawu ni się nie podoba

Oiewkę chcę zrobić z butelk PET

Czy kalkomanie dobrze wyjdą na takich głębokich liniach podziału?

No i czy nakładać washing?

Proszę o konstruktywne opienie i porady

Zostaw oryginalne ,te które "zwaloryzowałeś" wyglądaja bardzo zle

Przy pierwszych modelach powinieneś skupić się na czystym obrobieniu elementów ,sklejeniu i poprawnym malowaniu/ w tym modelu błednie je wykonałeś ,w instrukcji na pewno jest dobrze/

Co do białego pasa to zamaskuj taśmą/ najlepsza tamiya/i gąbeczką pomaluj ,zamocz kawałek gąbki w farbie nadmiar wytrzyj w kartkę i pionowymi uderzeniami pomaluj pasek,jak farba wyschnie odklej taśmę.

Na walorkę szczęgólnie taką głęboką przyjdzie czas za jakieś 10 modeli

Co do malowania to czy zle technicznie czy złe kolory, bo o kolory mi nie chodziło, to miało być ćwiczenie warsztatu...

Taśma i gąbka - to powinno zadziałć, czy tak samo mam pomalować krawędzie skrzydeł na łączeniu kolorów?

Co do żłobień, to robiłem to końcem skalpela, czy są jakieś lepsze metody... jakieś specjalne narzędzie? by było bardziej prosto i ni etak głeboko i szeroko...

Co do żłobień, to robiłem to końcem skalpela, czy są jakieś lepsze metody... jakieś specjalne narzędzie? by było bardziej prosto i ni etak głeboko i szeroko...

Ale po co?

Powierzchnia w oryginale /model/ w/g mnie jest zadawalająca i nie ma co tam poprawiac fabryki .

Pisząc błędnie pomalowane miałem na mysli spód lewego płata.

Krawędz natarcia też możesz pomalować gąbeczką+tasma

Czy kolory sa dobre,nie wiem ,Pactra ma dwa rodzaje khaki i błękitnej i nie wiem który jest prawidłowy po prostu nie siedze tak mocno we wrzesniowym lotnictwie

To tak naprawdę w tym momencie nie jest dla mnie ważne. Powiedzmy, że to klasa OPEN

Dlaczego tak sie upieram przy tych głębszych liniach podziału - a no model wydaje mi się plastyczniejszy. Wydaje mi się, ze nawet nie trzeba takich lini uwydatniać washem - a moze się mylę.

Na pewno moje linie są krzywe i za głębokie. Nie upieram się że w tym modelu też są potrzebna ale jak zrobić równe i nie za głębokie, może w innym modelu się to przyda. Chodzi mi o rozwijanie warsztatu.

Nie wiem dlaczego tak sie upierasz przy tej "waloryzacji "pokrycia jesli piszesz ,że to Twój pierwszy model

Ale jeśli juz to prosze dwa warsztaty Piotrka i Arkadego

k-b

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=145&t=6160

skrzydła

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=145&t=6185

Witam.Jak na pierwszy model jest ok ze w ogole go skonczyles.Daj zarobic firmom produkujacym modele.Rob male kroki w technikach a za pare lat bedziesz mial pare potworkow na polce.A powaznie-przeliczaj detal na skale-czyli 0.3 mm na modelu to niezly row na oryginale.I jak mozesz daj warsztat na forum-na pewno na tym nie straci Twoj model.

Pozdrawiam.

Witam.Jak na pierwszy model jest ok ze w ogole go skonczyles

A to teraz taki wyczyn , że trzeba być jakimś fakirem , żeby skleić kilka gotowych połówek z wypraski razem ze sobą za pomocą kleju ?

Drzewiej to dzieci w pierwszych klasach podstawówki sobie z tym radziły nawet....

Zdjęcie pudełka z malowaniem zaproponowanym przez producenta

pudelko.jpg

Ten ciemniejszy kolor na rysunku malowania z pudełka, to cień kadłuba a nie brąz z góry. Tak samo jak na rysunku pokazany jest cień płata na kadłubie.

A "waloryzacja" czyli zupełnie nowe i niezgodne z rzeczywistością rowy mariańskie na obu powierzchniach płata, spowodowały, że teraz płaty wyglądają jak baleron w siatce a nie skrzydło samolotu.

Tak jak radzą koledzy - na początek sklej i poprawnie pomaluj model. Spróbuj washa okopceń. Za rycie w modelu zabierz się jak opanujesz podstawowe techniki.

Witam.Jak na pierwszy model jest ok ze w ogole go skonczyles

A to teraz taki wyczyn , że trzeba być jakimś fakirem , żeby skleić kilka gotowych połówek z wypraski razem ze sobą za pomocą kleju ?

Drzewiej to dzieci w pierwszych klasach podstawówki sobie z tym radziły nawet....

To sklej i pokaz to gawiedzi.Czekamy