pencil37 Napisano 16 Czerwca 2007 Share Napisano 16 Czerwca 2007 Swego czasu pozyskałem gotowy model Ventury (stary Frog jak mniemam) - niestety wykonanie modelu trochę wymaga poprawek )) więc czas na zanurzenie modelu w krecie Niestety nie mam dostępu do instrukcji malowania - kalki mam już obiecane od kolegi (z motywem ośmiornicy oplatającej tylną wierzyczkę). Może jest ktoś w posiadaniu schematu malowania ??? domyślam się że kolory farb nie będą odbiegać od innych morskich samolotów usa z tego okresu.... http://www.old.modelarstwo.org.pl/lotnicze/galeria/poniatowski/ventura/index.html - znalazałem takie malowanie... dla pewności proszę o podpowiedź jaki są to nr kolorów - z góry dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mathiss Napisano 16 Czerwca 2007 Share Napisano 16 Czerwca 2007 Z tego co widzę to model na fotkach jest w trójkolorowym malowaniu US Navy obowiązującym od stycznia 1943 do marca 1944. W takim razie kolory to (wg książki J.Pacewicza "Modelarska kolorystyka"): - grzbiet kadłuba, krawędzie natarcia płatów i usterzenia poziomego w kolorze ANA 607 Non Specular Sea Blue (FS 35042); - górne powierzchnie płatów i usterzenia poziomego w kolorze ANA 606 Semi Gloss Sea Blue (FS 25042); - boki kadłuba i usterzenie pionowe w kolorze ANA 608 Non Specular Intermediate Blue (FS 35164); - powierzchnie dolne płatowca w kolorze ANA 601 Non Specular Insignia White (FS 37880) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 16 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2007 dzięki serdeczne za pomoc ! pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi