Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Na początku się przedstawię. Mam na imię Milosz i jestem obecnie studentem historii wojskowości.

Dawno, dawno temu składałem modele i malowałem, jednak są to odlegle dziecięce lata. Mianowicie nie wiem gdzie się przedstawić wiec robię to od razu tutaj. W takim razie - witam wszystkich, mam nadzieje ze będę mógł milo spędzić tu czas i dowiem się wielu ciekawych rzeczy z arkanów modelarstwa.

Teraz watek główny, potrzebowałbym przeliczniki farb do malowania Hurricane z czasów Bitwy o Anglię.

Konkretnie chodziło by o farby Humbrola. Fakt jest taki że moje fundusze są nieco ograniczone wiec jedna partia farb będzie mogła posłużyć do malowania ewentualnych innych modeli.

Wiem, w temacie jest podany Hurricane Mk II c... Tak, kupiłem sobie taki z Revella w skali 1:72:)... Tyle, ze jako historykowi bliższe jest mi nasze malowanie z 1940 roku z Wysp, wiec stwierdziłem ze po prostu takie malowanie zrobię.

Tylko działka w maszynie które są w modelu będę musiał usunąć. Z tego co wiem Mk I miał osiem kmów 0.303 cala.

Podsumowując, nazwy i cyfry farb. Takie, które są potrzebne do stworzenia polskiego Hurricane'a, który będzie dumnie rozpościerał skrzydła na półce.

Dziękuję z góry na pomoc. Mam nadzieje odwdzięczyć się w najbliższym czasie zdjęciami z prac nad owym samolotem.

Pozdrawiam

Mochu

Napisano

Witaj!

Usunięcie działek nie uczyni z Mk II wersji Mk I bo różnic jest znacznie wiecej. Każdy w miarę obeznany w wersjach Hurricane wyłapie dysonans. Sugeruję wykonanie wersji z pudełka (IIc był też używany przez PSP np przez 309 dywizjon).

Ale jak sie upierasz przy swoim pomyśle to Humbrole 29,30,90.