Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przeszukałem całe forum i nie natrafiłem na żadna odpowiedz na dręczące mnie pytania :

Mianowicie figury tytulowo 1/35 maluje Vallejo.

Jak na początku ciężko jest mi uzyska zadowalające wyniki podczas cieniowania i rozjaśniania - chodzi mi tu o plynne przejście barwy bazowej w jasny kontrast i w 2 str .

Bazowa farbę rozcieńczam lekko , kolejne jaśniejsze kontrasty wywodzące sie z podstawy rozcieńczam mocniej.

Pytanie : Jaka mus być konsystencja farby do rozjaśniań? Byc może moja jest zbyt zadka i cieniowanie się nie sprawdza?

Czy moze jest to wina metody malowania?

Maluje lekkimi pociągnięciami pędzel oczywiście wycieram z nadmiaru ( rozjaśniam bazę ) w miejscach policzków czoła nosa itd

Czy do tego etapu stosuje się metodę suchego pędzla?

Proszę o porady , zwłaszcza tych którzy okiełznali ten etap w perfekcji.

Napisano

Wygląda to tak oczywiście paski hełmu jeszcze do pomalowania - Sorki za jakość :/ .

DSCN0185.jpg

DSCN0187.jpg

Napisano

Według moich doświadczeń, choć skromnych i porad mistrzów cała tajemnica to cierpliwość, rozcieńczanie farby i mieszanie kolorów. Ważna jest też ilość pociągnięć pędzla i czekanie na jej wyschnięcie przed malowaniem następnej warstwy.

Wspaniale pokazują to tutoriale firmy "Miniature Mentor" z których sam korzystam. Wspaniałe jest też opracowanie Danilo Cartacci - Painting Miniatures którego zakup gorąco polecam.

Skłaniam się też ku opiniii, iż jedne z lepszych efektów osiąga sie przez stosowanie obu technik. Czyli akryle i oleje artystyczne w zależności od tego co się maluje. To moja opinia bo mi osobiście tak maluje się najłatwiej.

Generalnie: oleje do naturalnej skóry (czyli także twarz, ręce), sierści, futro. Reszta czyli głównie tekstylia, materiały, drewno akrylami.