Spawacz Napisano 18 Lutego 2012 Napisano 18 Lutego 2012 Witam Przeszukałem całe forum i nie natrafiłem na żadna odpowiedz na dręczące mnie pytania : Mianowicie figury tytulowo 1/35 maluje Vallejo. Jak na początku ciężko jest mi uzyska zadowalające wyniki podczas cieniowania i rozjaśniania - chodzi mi tu o plynne przejście barwy bazowej w jasny kontrast i w 2 str . Bazowa farbę rozcieńczam lekko , kolejne jaśniejsze kontrasty wywodzące sie z podstawy rozcieńczam mocniej. Pytanie : Jaka mus być konsystencja farby do rozjaśniań? Byc może moja jest zbyt zadka i cieniowanie się nie sprawdza? Czy moze jest to wina metody malowania? Maluje lekkimi pociągnięciami pędzel oczywiście wycieram z nadmiaru ( rozjaśniam bazę ) w miejscach policzków czoła nosa itd Czy do tego etapu stosuje się metodę suchego pędzla? Proszę o porady , zwłaszcza tych którzy okiełznali ten etap w perfekcji. Cytuj
Spawacz Napisano 19 Lutego 2012 Autor Napisano 19 Lutego 2012 Wygląda to tak oczywiście paski hełmu jeszcze do pomalowania - Sorki za jakość :/ . Cytuj
DawidM Napisano 20 Lutego 2012 Napisano 20 Lutego 2012 Według moich doświadczeń, choć skromnych i porad mistrzów cała tajemnica to cierpliwość, rozcieńczanie farby i mieszanie kolorów. Ważna jest też ilość pociągnięć pędzla i czekanie na jej wyschnięcie przed malowaniem następnej warstwy. Wspaniale pokazują to tutoriale firmy "Miniature Mentor" z których sam korzystam. Wspaniałe jest też opracowanie Danilo Cartacci - Painting Miniatures którego zakup gorąco polecam. Skłaniam się też ku opiniii, iż jedne z lepszych efektów osiąga sie przez stosowanie obu technik. Czyli akryle i oleje artystyczne w zależności od tego co się maluje. To moja opinia bo mi osobiście tak maluje się najłatwiej. Generalnie: oleje do naturalnej skóry (czyli także twarz, ręce), sierści, futro. Reszta czyli głównie tekstylia, materiały, drewno akrylami. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi