Jasiek Napisano 26 Lutego 2012 Share Napisano 26 Lutego 2012 Witam! Wziąłem na warsztat MIGa-21 bis z EDUARDA i mam pytanie dotyczące polskiego malowania. W instrukcji na schemacie malowania podano, że powinien być w kolorze aluminium. Czytałem gdzieś, że polskie MIGi malowane były bezbarwnym lakierem z domieszką proszku aluminiowego, który w efekcie dawał srebrny, ewentualnie srebrno szary kolor. Może ktoś dysponuje odpowiednią wiedzą w tym temacie i podpowie mi jaki kolor zastosować. Z góry dziękuję za pomoc i poniżej przedstawiam zdjęcie z instrukcji pokazujące o jaki egzemplarz mi chodzi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 26 Lutego 2012 Share Napisano 26 Lutego 2012 Polecam humbrola 27002, na modelu wygląda ta farba tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Napisano 26 Lutego 2012 Autor Share Napisano 26 Lutego 2012 Czyli proponujesz malowanie aluminiowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 26 Lutego 2012 Share Napisano 26 Lutego 2012 Czyli proponujesz malowanie aluminiowe? Dla tego konkretnego egzemplarza 0880 -tak aluminium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 26 Lutego 2012 Share Napisano 26 Lutego 2012 No więc właśnie Jaśku zależy wszystko od tego jaki chcesz wykonać egzemplarz. Jeśli numery burtowe takie jak dał Eduard to także polecam Miga w kolorze duraluminium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Napisano 26 Lutego 2012 Autor Share Napisano 26 Lutego 2012 Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Lutego 2012 Share Napisano 26 Lutego 2012 Jesli malujesz aero to polecam ten Gunzowy ,do polerowania ,pieknie sie kładzie ,tylko trzeba dac podkład czarny połysk wtedy daje najlepsze efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Napisano 26 Lutego 2012 Autor Share Napisano 26 Lutego 2012 Farby jeszcze nie kupiłem, więc pomyślę nad tym. Nadal zastanawiam się, czy nie wybrać jakiegoś malowania kamuflażowego. Zwłaszcza bułgarskie prezentuję się bardzo ciekawie. Wolałbym malowanie polskie, ale dawno nie malowałem i boję się, czy poradzę sobie z aluminiowym wykończeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 26 Lutego 2012 Share Napisano 26 Lutego 2012 Jasiek z własnego doświadczenia wiem ,że łatwiej jest pomalować cały samolot na prawie jednakowy kolor ,niż bawić się w jakiś kamuflaż. Choć ostatni wybór należy do ciebie . Lecz ja uważam ,że nawet kiedy modelarzowi brakuje doświadczenia w malowaniu to na pewno łatwiej będzie położyć jednobarwny kolor. Przy malowaniu różnego rodzaju srebrzankami po prostu trzeba pamiętać o tych kilku czynnościach przed nałożeniem jak i po nałożeniu. A w malowaniu kamuflażu kosztuje to trochę więcej cierpliwości i umiejętności. Po pierwsze zależy to także od tego w jaki sposób chcesz nałożyć ten kolor na płatowiec. Bo jeśli będziesz malował aerografem to nie masz w ogóle czego się bać. Jedynie co ustawić dobre ciśnienie oraz przygotowac dobrze rozmieszana i rozrzedzoną farbę i do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Napisano 26 Lutego 2012 Autor Share Napisano 26 Lutego 2012 Skoro tak, to będzie aluminium. Mam nadzieję, że sobie poradzę. Parę lat siedziałem w kartonówkach i dopiero teraz wracam do plastiku, więc muszę sobie co nie co przypomnieć i zagłębić się w nowe techniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 26 Lutego 2012 Share Napisano 26 Lutego 2012 Bo jeśli będziesz malował aerografem to nie masz w ogóle czego się bać. Jedynie co ustawić dobre ciśnienie oraz przygotowac dobrze rozmieszana i rozrzedzoną farbę i do przodu. Czy ja wiem czy nie ma się czego bać? Malując aluminium (szczególnie w przypadku metalizerów) trzeba pamiętać o dokładnym wyrównaniu powierzchni przed położeniem podkładu. Wszelkie nierówności po nałożeniu i niedokładnym obrobieniu szpachli, głębokie rysy itp. uwidaczniane są znacznie mocniej niż przy zwykłych kolorach. Dlatego niektórzy kładą srebrną farbę aby sprawdzić czy czegoś nie trzeba wyrównać, przed położeniem właściwego koloru. Swojego ołówka malowałem poprzednio metalizerem jaki pokazuje Robert. Jeśli delikatnie będziesz go polerował, da naprawdę świetne efekty. Tym razem sam próbuję Super Metalic, zobaczymy jak wyjdzie. Mimo to jestem za tym abyś malował naszego Bisa. Dasz radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 26 Lutego 2012 Share Napisano 26 Lutego 2012 Zaczniesz warsztat, czy wywalić temat? Pytanie o malowanie to trochę nie to miejsce na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Napisano 26 Lutego 2012 Autor Share Napisano 26 Lutego 2012 Temat do usunięcia. Jeśli zdecyduje się na relację z budowy, to założę nowy wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi