Skocz do zawartości

Sól kuchenna

olej

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem pomalować swój czołg na wariant pustynny, ale ze startą farbą. W celu uzyskania odprysków, otrzymał on najpierw kolor szary, a po oblepieniu na wilgotno drobna solą kuchenną, wierzchni kolor piaskowy. Po starciu soli, spod barwy wierzchniej ukazał się kolor bazowy, co miało stanowić podstawę imitacji odprysków.

Jak to sie nakłada?? Na wilgotny model sól dajemy? Po jakim czasie to ściągnąć?

Witam

Moge palnąć teraz głupstwo ale spróbuje to powiedzieć jak ja bym to zrobił:

Nakładanie: możliwe, że może to być wilgotny model a to dlatego aby po wyschnięciu sól przyległa do powierzchni modelu. (nie wyobrażam sobie za bardzo wylewania r-w wodno-solnego na model).

Ściąganie: raczej na pewno po wyschnięciu farby najlepiej by było skalpelem pojedyńczo każdą drobinę.

Wg mnie to niewiem czy ta sól nie przeżre się przez model i nie usunie także tej podstawowej warstwy.

Opisuje to tak jak ja bym zrobił i nie daje gwarancji za tą technikę.

Można wiedzieć gdzie została napisana ta technika?(Źródło)

Na razie nie robie żadnego czołgu w barwach pustynnych albo zimowych ale postaram się tę technikę zastosować w swoich przyszłych eksperymentach modelarskich. Podstawą modelarstwa jest tworzenie nowych technik i eksperymentowanie z nimi niekiedy metodami prób i błędów.

Pozdrawiam

Dzięki, teraz mogłem zobaczyć jak to wygląda. Ta technika jest dość ciekawa. Jak mowiłem trzeba bedzie wypróbować. Można by jeszcze to przejechać lekko ołówkiem aby był metaliczny połysk. Technika fajna. Jak już mówię przetestuje.(tylko jak dorwe odpowiedni model)

A ty pewnie masz zamiar też tego spróbować?

Kiedyś czytałem o tej technice (przy okazji budowy jakiegoś spychacza - uzyskano baaaardzo fajny efekt odprysków farby na lemieszu). Przy pomocy wody przytwierdzamy drobinki soli do modelu, malujemy drugą warstwę i potem najnormalniej w świecie zmywamy delikatnie sól przy pomocy wody i szczoteczki.