tofik Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Z jakich gatunków drewna robi się śmigła. Chodzi mi o te kontrastowe "ciemne-jasne". I jakim klejem się łączy klejonki na śmigła , wszak muszą utrzymawszy spore obciążenia. http://www.skrzydla.org/showphoto.php?photo_id=42161&cd=3446406e415ab740318ce81f1b8e6aef Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Z tego co wiem (zaznaczam, że żadnym ekspertem w tych sprawach nie jestem), to obecnie wykonuje się je najczęściej z jesionu, buku lub obu tych materiałów na raz (czasami dodaje się też warstwy innego drewna, np. czereśni). Łączy się je zdaje się żywicą epoksydową (czy tam klejami na bazie żywic). Jak to wyglądało dawniej, nie mam pojęcia ;) PS. A najlepiej rozejrzeć się po forach RC i paralotniarskich. Oni strugają sami śmigła ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 cześć w Tym konkretnym przypadku jest to Jesion i mahoń Pzdr Albert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi