Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

W związku z tym, że prace nad dioramą kończą się warsztat nie może stać pusty.

I w takim wypadku biorę się za znanego wszystkim indianina czyli Apacha.

P1030036.JPG

Model Revell-a jest wykonany bardzo ładnie choc kilka delikatnych błędów typu nadlewki czy wypusty się nie ustrzegł.

Tutaj szybki jednozdjęciowy in-box (Revell niby niemiecka ale model w Chinach powstał [oszklenie]:D )

P1030042.JPG

Zestaw daje możliwość wykonania wersji amerykańskiej,brytyjskiej i holenderskiej ale mój wybór padł na yankesa, czyli będzie rodowity indianin służący w 2003 w Iraku

Osobiście mam taki styl że nie zawracam sobie głowy małymi detalami różniącymi wersje bądź które nie zostały wykonane w zestawie, ale tym razem zamierzam to zmienić przynajmniej trochę...

Wszelkie doróbki czy przeróbki będą wykonane własnoręcznie.

Model zawiera 2 bardzo dobrej jakości figurki, dlatego zamierzam go wykonać w momencie tuz przed startem czyli otwarte drzwi wzgląd na kadłub.

Ogólny plan jest taki (tylko kolor inny, uzbrojenie i pare elementów):

apache.jpg

Program graficzny wyręczył mnie od opisu

Ale dobra koniec pisania, pora wziąść się za klejenie..

Pozdrawiam

Napisano

Tak więc...

Nie wiem co mi było gdy pisałem o jakości modelu jest o wiele gorzej niz się spodziewałem. prawie każdy element ma jakąś nadlewkę...

Cóż błędy zestawu wychodzą przy łączeniu elementów i wklejanium.in. wypusty na fotelach których nie dało się usunąć bez zniszczenia faktury siedzenia, ale patrzyłem i figurka pilota zasłoni błędy. Wygląd kadłubu (skończony). Jest to zdjęcie najbardziej zgodne z origalnym wyglądem.

z zaznaczonymi błędami:

P1030063.JPG

I oddzielnie siedzenia pilota i strzelca, niestety ni jak ustawić aparat tak zdjęcia przekręcał, nie pomagał balans bieli, lampa, tryby i zdjęcia nie są w 100% podobne:neutral:

Producent dał kalki do kadłuba co poprawiło jego wygląd i prezentuje się lepiej niż moje malowanie. Ale tutaj też chińczyki dały plamę. Ekrany na kalkach są za duże by zmieścić się w przygotowanych otwarach i opadały do środka tworząc dołki (widoczne na zdjęciu za stanowiskiem strzelca ). W innych przypadkach udało mi się zamalować ich brzegi farbą przez co wygląda to lepiej.

P1030056.JPG

P1030058.JPG

Dalej ruszyły prace nad silnikami i tu pojawiają się widoczne już błędy przy wklejaniu przedniej części wirnika powstaje spora szpara, którą wegług dokumantacji trzeba usunąć w originale jest tylko linia podziału (delikatna):

P1030073.JPG

Innym problemem są szczegóły przy tej szparze i ogólnie przy połączeniu połówek silnika ,nie są równe a szlifowanie musi odbywać się ostrożnie.

Na zdjęciu zaszpachlowana szpara silnika i Bogu potrzebny duperelek.. który jednak musi pozostać nietknięty....

P1030074.JPG

W planach mam teraz wykonanie silników i przytwierdzenie siedzonek do połówek kadłuba.

Życzcie mi szczęścia

Przyda się.

Pozdrawiam

• 3 months later...