Skocz do zawartości

MiG-21MF 6814 "Miecznik", Academy 1/48

Rafalik

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Na początek ważna informacja: model będzie prosto z pudła!

Takiego:

pic01.JPG

Dziękuję za uwagę.

Teraz pora na mowę wstępną:

Większość swoich modeli będę wykonywał prosto z pudełka, bez ingerencji w kształty, bryły itd., ponieważ nie widzę w tym większego sensu. To, czy model zrobię w taki sposób, czy gdy właduję w niego masę dodatków nie zmieni jednego - gdy postawię go na półce, będzie miniaturą danego samolotu i nikt nie będzie się w nim doszukiwał jakiś nieprawidłowości jeśli model będzie wykonany schludnie.

Oczywiście będą takie modele do których dołożę coś od siebie, tudzież dokupię jakąś blaszkę - będą to jednak samolotu dla mnie absolutnie wyjątkowe i do nich należy choćby TS-11 Iskra, JAS-39 Gripen lub F-14 Tomcat.

Do modeli "prosto z pudła" dorzucał będę natomiast zawsze coś innego, co będzie je w jakiś sposób wyróżniać - specjalne malowanie.

I tak ten MiG-21 dostanie rybkę, MiG-29 (który czeka w kolejce) dostanie godło Kościuszkowskie na plecy, a Rafale tygrysie szaty.

Główną skalą dla mnie będzie 1/48 i tego będę się trzymał. Wyjątki w skali 1/72 będą dotyczyły tych samych maszyn, co w przypadku waloryzacji.

Powyższe słowa będą miały zastosowanie przy wszystkich moich warsztatach.

Tyle na przywitanie, mam nadzieję, że wszystko jest jasne i nikt mi zaraz nie napisze, że ów Fishbed ma zły kształt garba, czy cuś w tym stylu.

Dobra, przejdźmy do zdjęć. Niestety (dobry początek ) wcięło mi gdzieś pierwsze zdjęcia, więc wrzucę od momentu do którego zdjęcia mam.

mig216814miecznikacadem.jpg

Tutaj jeszcze na sucho było poskładane, poprawiłem malowanie, paskudzenie fotela, po czym przykleiłem obydwie części oszklenia.

Tutaj już po machnięciu podkładem.

Po podkładzie wyszedł całkiem sympatycznie, więc jutro preshading i kolor.

To tyle w tym odcinku.

Pozdrawiam.

Zielony nos w odpowiedniej zieleni ? Tak na moje oko trochę zbyt ciemny. Popatrz na zdjęcia oryginału. Reszta MiGa - pozytywnie ! 21 nigdy za wiele

Generalnie robię ten model tylko dlatego, że dostałem go w prezencie. Nie będę też ukrywał, że w MiGach-21 nie siedzę, więc nie przykładam tak dużej uwagi do prawidłowości wersji - producent dał mi ten model z tymi kalkami, to tak też go wykonuję. Osoby, którym ta maszyna jest bliska będą czuły się pewnie urażone, ale trzeba mieć w życiu priorytety. Tym bardziej, że w tym roku wydałem więcej na modele, niż sumarycznie w dwóch latach poprzednich, a to za wiele i nie będę już wydłużał rachunku.

Jeśli wpadnie mi jakiś niespodziewany grosz, to chętnie zrobię drugi taki z odpowiednimi dodatkami.

Dziś biorę się za malowanie modelu. Głupi jestem, bo myślałem tak jak napisałem wcześniej, że mam 127 Revella, a tu patrzę do opakowania i psikus - to Humbrol.