Rafalik Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Witajcie! Na początek ważna informacja: model będzie prosto z pudła! Takiego: Dziękuję za uwagę. Teraz pora na mowę wstępną: Większość swoich modeli będę wykonywał prosto z pudełka, bez ingerencji w kształty, bryły itd., ponieważ nie widzę w tym większego sensu. To, czy model zrobię w taki sposób, czy gdy właduję w niego masę dodatków nie zmieni jednego - gdy postawię go na półce, będzie miniaturą danego samolotu i nikt nie będzie się w nim doszukiwał jakiś nieprawidłowości jeśli model będzie wykonany schludnie. Oczywiście będą takie modele do których dołożę coś od siebie, tudzież dokupię jakąś blaszkę - będą to jednak samolotu dla mnie absolutnie wyjątkowe i do nich należy choćby TS-11 Iskra, JAS-39 Gripen lub F-14 Tomcat. Do modeli "prosto z pudła" dorzucał będę natomiast zawsze coś innego, co będzie je w jakiś sposób wyróżniać - specjalne malowanie. I tak ten MiG-21 dostanie rybkę, MiG-29 (który czeka w kolejce) dostanie godło Kościuszkowskie na plecy, a Rafale tygrysie szaty. Główną skalą dla mnie będzie 1/48 i tego będę się trzymał. Wyjątki w skali 1/72 będą dotyczyły tych samych maszyn, co w przypadku waloryzacji. Powyższe słowa będą miały zastosowanie przy wszystkich moich warsztatach. Tyle na przywitanie, mam nadzieję, że wszystko jest jasne i nikt mi zaraz nie napisze, że ów Fishbed ma zły kształt garba, czy cuś w tym stylu. Dobra, przejdźmy do zdjęć. Niestety (dobry początek ) wcięło mi gdzieś pierwsze zdjęcia, więc wrzucę od momentu do którego zdjęcia mam. Tutaj jeszcze na sucho było poskładane, poprawiłem malowanie, paskudzenie fotela, po czym przykleiłem obydwie części oszklenia. Tutaj już po machnięciu podkładem. Po podkładzie wyszedł całkiem sympatycznie, więc jutro preshading i kolor. To tyle w tym odcinku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Zielony nos w odpowiedniej zieleni ? Tak na moje oko trochę zbyt ciemny. Popatrz na zdjęcia oryginału. Reszta MiGa - pozytywnie ! 21 nigdy za wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Też mi się wydaje ciemny, ale malowałem zgodnie z instrukcją. Można przemalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Szkoda ,że tak podszedłeś do tego modelu i robisz malowanie MF na płatowcu Bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 5 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Generalnie robię ten model tylko dlatego, że dostałem go w prezencie. Nie będę też ukrywał, że w MiGach-21 nie siedzę, więc nie przykładam tak dużej uwagi do prawidłowości wersji - producent dał mi ten model z tymi kalkami, to tak też go wykonuję. Osoby, którym ta maszyna jest bliska będą czuły się pewnie urażone, ale trzeba mieć w życiu priorytety. Tym bardziej, że w tym roku wydałem więcej na modele, niż sumarycznie w dwóch latach poprzednich, a to za wiele i nie będę już wydłużał rachunku. Jeśli wpadnie mi jakiś niespodziewany grosz, to chętnie zrobię drugi taki z odpowiednimi dodatkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Zieleń zielenią, ale podostrzyłbym jeszcze trochę stożek wygląda trochę na stępiony. Na zieleninę stożka polecam Modelmaster 4382. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 U mnie zieleń to Humbrol 102: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 U mnie zieleń to Humbrol 102: No i tyż piknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 5 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Czyli użyłeś innego kolory, niż mówi instrukcja. No ok, swój też przemaluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Główny kolor też jest podany w instrukcji błędnie. Testowałem odcień proponowany przez Academy, Humbrola 127 proponowanego przez Norberta i jego odpowiednik Model Mastera. Najlepiej wypadł Humbrol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 5 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Dzięki za info - w takim razie trzeba będzie nabyć tą farbkę. Jak na złość mam 127, ale Revella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Dziś biorę się za malowanie modelu. Głupi jestem, bo myślałem tak jak napisałem wcześniej, że mam 127 Revella, a tu patrzę do opakowania i psikus - to Humbrol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi