Oneill Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 (edytowane) Witam. Chciałbym kolegom lotnikom przedstawić swój pierwszy model po praktycznie 20 latach. Licze na konstruktywną krytykę i wskazywanie popełnianych błędów. W porównaniu do Matchboxów kupowanych lata temu model wydaje mi się wręcz idealny. Instrukcja jest czytelna, choć troche pogubiłem sie przy doborze farb. Prace na modelem zacząłem jakieś 4 miesiące temu. Zdjęcia będą więc przedstawiać już raczej stan "po". Postanowiłem skleić model prosto z pudełka, bez dokonywania waloryzacji. Kilka najbliższych modeli ma służyć doskonaleniu warsztatu, więc chyba trochę za wcześnie na takie fanaberie . Może ewentualnie pokuszę się o jakieś kabelki przy goleniach podwozi. Ogólnie się fajnie skleja. Części są ładnie spasowane. Trochę jednak utknąłem przez kozaczenie :( PS. CDN jak wymyślę, jak się zdjęcia dołącza Edytowane 2 Maja 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oneill Napisano 2 Maja 2012 Autor Share Napisano 2 Maja 2012 Opakowanie : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Witam. Na wstępie popełniłeś błąd, ponieważ 152 miał oznaczenie Ta, a nie FW. Widać to nawet na pudełku. Jeszcze możesz to poprawić. Druga sprawa: nie pisz posta pod postem. Edytuj stary. Mimo wszystko kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oneill Napisano 2 Maja 2012 Autor Share Napisano 2 Maja 2012 (edytowane) Prace wykonywałem wg kolejności podanej przez instrukcję, zaczynając od kokpitu. Zegary obu elementów tablicy rozdzielczej zostały rozwiercone. W otwory zapuściłem po kropelce kleju bezbarwnego imitując w ten sposób szkło. Obwódki pomalowałem kolorami zgodnie z tym zdjęciem znalezionym w sieci : http://www.germanluftwaffe.com/Panelnachbau/JordanOliver/Ta152Nachbau.htm http://cs.finescale.com/FSMCS/forums/t/43452.aspx Poniższe zdjęcie przedstawia niestety tylko panele po rozwierceniu : Kolejny etap to fragment kokpitu. Po przemalowaniu go farbą, niektóre elementy przetarłem lekko kolorem srebrnym (coś a la "suchy pędzel"). Miało wyjść jak poprzecierany metal. Po wyschnięciu zapuściłem delikatny wash w zagłębienia. Do oceny Skrzydła z elementami wnęk. Tu już niestety widać, że wash robiłem po raz pierwszy w życiu. Mam jednak nadzieję, że po sklejeniu skrzydeł nie będzie się to tak rzucało w oczy : Po tym wszystkim zrobiłem niestety coś strasznego, przynajmniej jak dla mnie. Kierując się instrukcją odciąłem przednią część kadłuba. Tego wymagała akurat robiona wersja modelu. Po sklejeniu obu połówek kadłuba oraz sklejeniu alternatywnej części przedniej okazało się, że średnio raczej do siebie pasują. Pół biedy jeśli w grę wchodziłoby jedynie zaszpachlowanie powstałej dziury. Tu jednak nie schodzą się krawędzie obu elementów. Spasuję po prawo, odstaje lewa strona. Albo odwrotnie. Dopasuję do skrzydeł, wystaje góra. Pewnie dla doświadczonego modelarza nie byłby to kłopot, co najwyżej trochę nadplanowej pracy. Ja jednak trochę obawiam się naruszenia profilu czy też przekroju obu elementów, co będzie z pewnością równoznaczne z zakończeniem nad nim prac. A chciałbym tego uniknąć. Patrząc z perspektywy czasu wolałbym zrobić wersję mniej zgodną z historią, ale przynajmniej nie wpakowałbym się w tarapaty. Nie mam pojęcia, jak to teraz ugryźć. Ki diabeł mnie podkusił ... Oba elementy kadłuba nie są póki co ani sklejone ze sobą, ani ze skrzydłami. Mam oczywiście zachowane oba odcięte elementy. Nie wiem, czy w takiej sytuacji nie będzie łatwiejsze przyklejenie ich z powrotem. W międzyczasie praca oczywiście niezależnie posuwa się do przodu. Szlifowanie sklejonych części, golenie, kola, itd. Będę wdzięczny za poradę/wskazówkę co do dalszego postępowania z kadłubem. Edytowane 2 Maja 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oneill Napisano 2 Maja 2012 Autor Share Napisano 2 Maja 2012 Witam.Na wstępie popełniłeś błąd, ponieważ 152 miał oznaczenie Ta, a nie FW. Widać to nawet na pudełku. Jeszcze możesz to poprawić. Druga sprawa: nie pisz posta pod postem. Edytuj stary. Mimo wszystko kibicuję. Z tym FW to trochę freudowska pomyłka. Z rozpędu . A co do użytkowania forum, dzięki za zwrócenie uwagi. Muszę trochę je opanować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Ciężko powiedzieć co z tym kadłubem, bo na zdjęciu niewiele widać, a z opisu można się tylko domyślać o co chodzi. Zrób jakieś zbliżenie i zaznacz co nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Hmm prócz tego ze przód jest wygiety wzgledem przodu niczym banan ? ;) Jak na mój gust przede wszystkim trzeba by to porównać z planami,znaleźć miejsce gdzie tkwi błąd ale wydaje mi sie,że bez ciecia i wstawek sie nie obejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Wygięcia przodu względem przodu nie ogarniam, ale może się nie znam . Piotr może mieć rację. Na mój gust linia cięcia powinna biec pod delikatnie innym kątem, ale łatwiej to ocenić mając model przed oczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oneill Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 Wcześniej zaznaczyłem, że elementy są niesklejone. Zdjęcie wrzuciłem, co by zaznaczyć tylko miejsca usadowienia się kłopotu. Dopasowanie obu elementów kadłuba względem skrzydeł jest wprost idealne, nawet lepsze niż na poniższych zdjęciach. Samolocik stawiał lekkie opory przy pozowaniu i ciągle coś uciekało Problem stanowi dopiero miejsce styku obu elementów. Na zdjęciach trudno to trochę pokazać, bo przesunięcia są minimalne. Wrzucam więc odręczny rysunek. Chciałbym tu jednak zaznaczyć, abyście nie zwracali uwagi skalę problemu, trochę go wyolbrzymiłem. Bardziej zależało mi na jego zobrazowaniu. Raz, że elementy nie mają takich samych przekrojów. Dwa, jest delikatny uskok w górnej części kadłuba. Uskok wydaje się mniejszym kłopotem, gdyż akurat ta część kadłuba jest spłaszczona przez co łatwiejsza (dla mnie) do obróbki. Jakaś cienka płytka plus trochę szlifowania pewnie załatwi sprawę. Drugie wyjście to zeszlifowanie fragmentu w części kabinowej. Oba wyjścia spowodują, że model będzie odstawał ciut od oryginału, ale mając alternatywę w postaci kosza na śmieci wybieram niezgodność. Niestety pozostaje problem pierwszy i duuuuużo większy. Biorąc pod uwagę mój brak doświadczenia wydaje mi się on nie-do-przes-ko-cze-nia. Eny ajdijas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Odniosę się do twojego rysunku. Na czerwony element w miejscu gdzie jest niższy daj warstwę szpachli na odcinku powiedzmy 1cm i kształt bez problemu wyprowadzisz drobnym papierem ściernym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oneill Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 Jak wyżej napisałem, górna część kadłuba stanowi mniejszy kłopot ze względu na swoją "płaskość". Będzie mnie to kosztowało trochę roboty, ale jakoś sobie z tym poradzę. Problem stanowią boki. Mógłbym teoretycznie zalać wszystko jakimś klejem CA, szpachlą i wszystko wygładzić. Ale zetrę cały rysunek poszycia, a tego na 100% nie będę w stanie odtworzyć. Nawet na podstawie zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oneill Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 No i znalazł się winny. Poszedłem się wypłakać żonie w rękaw i zaznajomiłem ją z kłopotem. Ona obejrzawszy model stwierdziła po chwili namysłu, że jakbym najpierw skleił dwie boczne części komory silnikowej, potem połączył z kadłubem i skrzydłami, a dopiero na końcu dołożył górę, to kłopot byłby mniejszy. Pewnikiem sprowadziłby się do drobnych korekt. Podrapałem się w głowę, zrobiłem głupią minę i pomaszerowałem z powrotem do kącika. Wziąłem do ręki instrukcję, a tam : Jak widać, żona miała absolutną rację. I to bez instrukcji. Chyba będę konsultował z nią następne posunięcia Muszę teraz jakoś odciąć górę komory silnikowej. Potem to już chyba z górki. Oby ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Ja niestety podejrzewam ,że teraz też troszkę bedziesz potrzebował plastikowych kawałków płytki pomiędzy dolna i górną częścią osłony...trochę mi się przypomina walka z moją foka ,po odcięciu okapotowania silnika,zeby zainstalowac zywiczny silnik i łoża....efekt byl taki sam,po spasowaniu osłon też odstawalo do góry,trochę szlifowania,CA i jakoś poszlo ale też musialem nieco odpuscic z dokładnością wymiarową na planach,coś za coś bo też nie mam umiejętności na pefekcyjne robienie modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oneill Napisano 7 Października 2012 Autor Share Napisano 7 Października 2012 Witam ponownie po dłużej przerwie, choć nie była ona całkowicie bezproduktywna. Model jest już posklejany i aktualnie jestem na etapie końcowego szpachlowania i szlifowania. Skrzydła są przeszlifowane w całości. Ubytki uzupełniałem Gunze Dissolved Putty. W kadłubie na zmianę wspomnianą powyżej na zmianę ze szpachlówką Wamodu (przeźroczysta, w zielonej tubce). Linie blach poprawiałem przy pomocy krawędzi papieru ściernego i rylca (+ taśma maskująca, żeby rylec na boki nie uciekał). Porobiłem trochę baboli w montażu, co kosztowało mnie sporo dodatkowej, niepotrzebnej pracy. Ale jakoś z tego powoli wyszedłem. Nie do końca jednak poradzę sobie z "efektem" odcięcia przedniej części kadłuba. Z górnym jej fragmentem jeszcze jakoś dam radę. Przynajmniej na tyle, że łączenie nie będzie widoczne. Natomiast na wysokości wylotu rur wydechowych pozostanie niestety widoczne przesunięcie. Nie ryzykowałem skorygowania tego błędu w obawie o popsucie całości. Poniżej fotki samolotu w stanie aktualnym + wykonane już elementy, które będą przylepione dopiero po zakończeniu malowania. Czerwony zapalnik torpedy będzie jeszcze trochę przybrudzony, zbyt sterylny jest na tle reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi