ciamacz Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 Witam wszystkich użytkowników forum. Jestem stosunkowo początkującym modelarzem i jestem na etapie waloryzacji modeli. Wiele na ten temat czytałem i oglądałem, ale techniki jeszcze mi się mylą. Proszę o podpowiedź w jaki sposób mogę wykonać otarcia podłogi powstałe w wyniku chodzenia. Zrobiłem małym pędzelkiem i rozmazałem większym na sucho, ale nie wyszło to naturalnie. Brałem jeszcze pod uwagę malowanie gąbką, ale model jest za mały, żeby wcisnąć tam palec Cytuj
Adams M1A1 Napisano 7 Maja 2012 Napisano 7 Maja 2012 Czyli jak rozumiem w przedziale desantowym. Nie wiem czym malujesz ale opiszę Ci jak to robię ja : najpierw pomaluj podłogę potem weź farbkę olejną o kolorze np stalowy lub srebrny dodaj odrobinę czarnego żeby się za bardzo nie świeciło i delikatnie nałóż pędzelkiem na tą podłogę potem przetrzyj paluchem i gotowe . Jeżeli jest to egzemplarz używany w warunkach bojowych proponowałbym tez ją zabrudzić błotem lub piaskiem w zależności od terenu działania.Przecierania akrylami nie polecam bo za szybko schną i nie ma efektu, popróbuj i na pewno Ci wyjdzie. Pozdrawiam Cytuj
ciamacz Napisano 7 Maja 2012 Autor Napisano 7 Maja 2012 Z tym przetarciem palcem to dobry pomysł Błoto/piach zrobić suchym pigmentem? Po prostu "wciapać" będzelkiem czy zrobić błoto? Cytuj
Adams M1A1 Napisano 7 Maja 2012 Napisano 7 Maja 2012 Ja używam suchych pigmentów Valleo mieszam go z odrobiną wody i wychodzi pierwszorzędnie. To musisz opracować sobie sam, jest tyle różnych środków na rynku, wiem że równie dobre ale drogie są np. specyfiki AK.Pozdrawiam Cytuj
ciamacz Napisano 7 Maja 2012 Autor Napisano 7 Maja 2012 Pigmenty Vallejo już mam. Czekają na pierwsze użycie Zupełnie innego wymiaru nabiera modelarstwo jak człowiek zajmuje się szczegółami. Owszem, nie zawsze chce mi się być drobiazgowym skoro i tak nie zaglądam do kabiny pilotów, żeby zobaczyć jakie mają buty ;), ale takie sprawy jak otarcia, błoto warto porobić Cytuj
ciamacz Napisano 7 Maja 2012 Autor Napisano 7 Maja 2012 weź farbkę olejną o kolorze np stalowy lub srebrny dodaj odrobinę czarnego żeby się za bardzo nie świeciło W czym mieszasz farbki? Ja dotychczas tego nie robiłem, bo nie miałem pomysłu jak. Maluję właściwie tylko olejnymi Revella Cytuj
Adams M1A1 Napisano 7 Maja 2012 Napisano 7 Maja 2012 Farbki mieszam na blaszce którą TP-sa dołącza do swoich rachunków za internet. a robię to tak: pędzelkiem nakladam 2-3 krople stalowego w zależności od zapotrzebowania i odrobinę czarnego ,jeżeli chcę np.uzyskać kolor do malowania gąsiennic w pojazdach pancernych to dodaję jeszcze odrobinę rdzawego.Uwierz mi diabeł tkwi w szczegółach zawłaszcza w skali 1/35 gdzie np.AH64A ma ok. 40 cm długości i naprawdę dużo szczegółów widać. Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania wal jak w dym.Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi