Robcio7904 Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 Witam. Proszę o pomoc w ratowaniu samolotu który pomalowałem Humbrolem 27001. Jestem początkującym „lakiernikiem” to i masę błędów robię. Po pomalowaniu Miga 17 (skala 1/32) farba Humbrol 27001 na podkład Valejo czarne mat, okazało się , że powłoka jest chropowata i na palcach zostaje proszek (po przeciągnięciu wzdłuż powierzchni). Położyłem tylko jedna warstwę i widać miejsca o mocniejszej chropowatości i bardziej wyłagodzone. Co można zrobić aby powierzchnie modelu doprowadzić do porządku, czyli na połysk. Tak były malowane samoloty produkowane w PRLu latach 60tych. Lakier srebrzanka i dużym połyskiem. Mam jeszcze do dyspozycji lakier bezbrawny Hamrola. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 Po pierwsze to proponuję humbrola odstawić a zaopatrzyć się w metalik z Gunze /aluminium/ ten do polerowania cena ok 14 zł i kłądz na czarny ale połysk ,miałeś matową czarną dla tego kłopoty z metalikiem .połyskiem humbola nie maluj bo nie połozysz łoszasza ,spróbuj przepolerować papierem toaletowym lub miekką szmatka tak że by kłaków nie zostawiło i pokryj połyskiem ale akrylowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tolo303 Napisano 10 Sierpnia 2012 Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Witam serdecznie! mam pytanie dot. pre-shadingu pod metalizer alclad II polished aluminium; jesli muszę zrobić podkład z czarnej błyszczącej fraby (w moim przypadku będzie to alclad II gloss black base), to w jaki sposób zrobić przedmiotowe cieniowanie, aby było widoczne pod metalizerem? Dziekuję z góry za propozycje! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Sierpnia 2012 Share Napisano 10 Sierpnia 2012 nie wiem jak z alcladami ale pod metalizer gunze ja dawałem czarny podkład na to preszajding jasno szary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tolo303 Napisano 12 Sierpnia 2012 Share Napisano 12 Sierpnia 2012 Na stronie alclada oraz w niektórych wątkach na forach modelarskich jest napisane, aby pod metalizer High Shine ALC-105 Polished Aluminium dawać podkład czarny błyszczący i na to bezpośrednio kłaść metalizer, aby faktycznie uzyskać efekt "niemal lustra". Podobno warto użyć dedykowanych podkładów alclada tj. najpierw ALC-302 grey primer/microfiller, na to ALC-304 Gloss Black Base i ostatecznie Polished Aluminium. Jak dojdą produkty,to sprawdzę jak to wygląda w praktyce, ale wciąż nie za bardzo mam sensowny pomysł jak by tu zrobić cieniowanie pre-shading, aby nie stracić efektu wspomnianego lustra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelożerca Napisano 18 Września 2012 Share Napisano 18 Września 2012 Hej Jeśli chodzi o metaliki czy też metalizery, to jak dla mnie citadelki są najlepsze . Zwłaszcza Tin Bitz, Boltgun Metal, Mithril Silver, Chainmail czy Burnished Gold. Pactry mam jedynie aluminium i rdzawy. Wystarczaja Aha, nie Zapominaj o dwóch słoikach na zwykłe i metalizery. Pozdro Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi