Robcio7904 Napisano 2 Czerwca 2012 Napisano 2 Czerwca 2012 Witam. Proszę o pomoc w ratowaniu samolotu który pomalowałem Humbrolem 27001. Jestem początkującym „lakiernikiem” to i masę błędów robię. Po pomalowaniu Miga 17 (skala 1/32) farba Humbrol 27001 na podkład Valejo czarne mat, okazało się , że powłoka jest chropowata i na palcach zostaje proszek (po przeciągnięciu wzdłuż powierzchni). Położyłem tylko jedna warstwę i widać miejsca o mocniejszej chropowatości i bardziej wyłagodzone. Co można zrobić aby powierzchnie modelu doprowadzić do porządku, czyli na połysk. Tak były malowane samoloty produkowane w PRLu latach 60tych. Lakier srebrzanka i dużym połyskiem. Mam jeszcze do dyspozycji lakier bezbrawny Hamrola. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 2 Czerwca 2012 Napisano 2 Czerwca 2012 Po pierwsze to proponuję humbrola odstawić a zaopatrzyć się w metalik z Gunze /aluminium/ ten do polerowania cena ok 14 zł i kłądz na czarny ale połysk ,miałeś matową czarną dla tego kłopoty z metalikiem .połyskiem humbola nie maluj bo nie połozysz łoszasza ,spróbuj przepolerować papierem toaletowym lub miekką szmatka tak że by kłaków nie zostawiło i pokryj połyskiem ale akrylowym Cytuj
tolo303 Napisano 10 Sierpnia 2012 Napisano 10 Sierpnia 2012 Witam serdecznie! mam pytanie dot. pre-shadingu pod metalizer alclad II polished aluminium; jesli muszę zrobić podkład z czarnej błyszczącej fraby (w moim przypadku będzie to alclad II gloss black base), to w jaki sposób zrobić przedmiotowe cieniowanie, aby było widoczne pod metalizerem? Dziekuję z góry za propozycje! Pozdrawiam! Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 10 Sierpnia 2012 Napisano 10 Sierpnia 2012 nie wiem jak z alcladami ale pod metalizer gunze ja dawałem czarny podkład na to preszajding jasno szary Cytuj
tolo303 Napisano 12 Sierpnia 2012 Napisano 12 Sierpnia 2012 Na stronie alclada oraz w niektórych wątkach na forach modelarskich jest napisane, aby pod metalizer High Shine ALC-105 Polished Aluminium dawać podkład czarny błyszczący i na to bezpośrednio kłaść metalizer, aby faktycznie uzyskać efekt "niemal lustra". Podobno warto użyć dedykowanych podkładów alclada tj. najpierw ALC-302 grey primer/microfiller, na to ALC-304 Gloss Black Base i ostatecznie Polished Aluminium. Jak dojdą produkty,to sprawdzę jak to wygląda w praktyce, ale wciąż nie za bardzo mam sensowny pomysł jak by tu zrobić cieniowanie pre-shading, aby nie stracić efektu wspomnianego lustra... Cytuj
modelożerca Napisano 18 Września 2012 Napisano 18 Września 2012 Hej Jeśli chodzi o metaliki czy też metalizery, to jak dla mnie citadelki są najlepsze . Zwłaszcza Tin Bitz, Boltgun Metal, Mithril Silver, Chainmail czy Burnished Gold. Pactry mam jedynie aluminium i rdzawy. Wystarczaja Aha, nie Zapominaj o dwóch słoikach na zwykłe i metalizery. Pozdro Wojtek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi