Skocz do zawartości

Malowanie metalizerem

Robcio7904

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o pomoc w ratowaniu samolotu który pomalowałem Humbrolem 27001.

Jestem początkującym „lakiernikiem” to i masę błędów robię.

Po pomalowaniu Miga 17 (skala 1/32) farba Humbrol 27001 na podkład Valejo czarne mat, okazało się , że powłoka jest chropowata i na palcach zostaje proszek (po przeciągnięciu wzdłuż powierzchni).

Położyłem tylko jedna warstwę i widać miejsca o mocniejszej chropowatości i bardziej wyłagodzone.

Co można zrobić aby powierzchnie modelu doprowadzić do porządku, czyli na połysk.

Tak były malowane samoloty produkowane w PRLu latach 60tych. Lakier srebrzanka i dużym połyskiem.

Mam jeszcze do dyspozycji lakier bezbrawny Hamrola.

Z góry dziękuję za pomoc.

Po pierwsze to proponuję humbrola odstawić a zaopatrzyć się w metalik z Gunze /aluminium/ ten do polerowania cena ok 14 zł i kłądz na czarny ale połysk ,miałeś matową czarną dla tego kłopoty z metalikiem .połyskiem humbola nie maluj bo nie połozysz łoszasza ,spróbuj przepolerować papierem toaletowym lub miekką szmatka tak że by kłaków nie zostawiło i pokryj połyskiem ale akrylowym

• 2 months later...

Witam serdecznie! mam pytanie dot. pre-shadingu pod metalizer alclad II polished aluminium; jesli muszę zrobić podkład z czarnej błyszczącej fraby (w moim przypadku będzie to alclad II gloss black base), to w jaki sposób zrobić przedmiotowe cieniowanie, aby było widoczne pod metalizerem? Dziekuję z góry za propozycje! Pozdrawiam!

Na stronie alclada oraz w niektórych wątkach na forach modelarskich jest napisane, aby pod metalizer High Shine ALC-105 Polished Aluminium dawać podkład czarny błyszczący i na to bezpośrednio kłaść metalizer, aby faktycznie uzyskać efekt "niemal lustra". Podobno warto użyć dedykowanych podkładów alclada tj. najpierw ALC-302 grey primer/microfiller, na to ALC-304 Gloss Black Base i ostatecznie Polished Aluminium. Jak dojdą produkty,to sprawdzę jak to wygląda w praktyce, ale wciąż nie za bardzo mam sensowny pomysł jak by tu zrobić cieniowanie pre-shading, aby nie stracić efektu wspomnianego lustra...

• 1 month later...

Hej

Jeśli chodzi o metaliki czy też metalizery, to jak dla mnie citadelki są najlepsze .

Zwłaszcza Tin Bitz, Boltgun Metal, Mithril Silver, Chainmail czy Burnished Gold.

Pactry mam jedynie aluminium i rdzawy.

Wystarczaja

Aha, nie Zapominaj o dwóch słoikach na zwykłe i metalizery.

Pozdro

Wojtek