ciamacz Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Cześć, przymierzam się do zakupu sido i użycia go zamiast lakieru błyszczącego (pod kalkomanię). Ze względów "aromatycznych". Zakładam, że można go użyć w aerografie. Tylko czy rozcieńczać go? Humbrola rozcieńczałem. Nie wiem na ile sido jest lakierem. Nie chciałbym, żeby się okazało, że lakieru z aerografu wylatuje tyle co nic, bo wtedy będę musiał go nakładać wiele razy. Humbrolem wystarczy dwa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Oczywiście że można nakładać z aero i nie rozcieńcza się go ale uważaj bo jak za dużo popsiukasz to może ci zostać na modelu taki jakby biały osad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 W razie czego da się ten biały osad usunąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Lepiej nakłada się pędzlem. Zwilżasz powierzchnię modelu sido i wystarcza. I tak i tak musisz nałożyć kilka warstw. On jest rzadki jak woda i malowanie pędzlem nie zostawia smug. Aerografem łatwo zrobić zacieki i przy podmuchu powietrza wzbijasz kurz, który potem łatwo przykleja się do mokrego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 Robię modele w skali 1:48 a w przypadku samolotów to dość duża powierzchnia. Chyba musiałbym machać pędzlem malarskim Czuję, że muszę zostać przy zwykłym lakierze. Najwyżej wygonię wszystkich z domu na pół dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Też robię w 1:48. Przykład 2 wilgotnych, nie lejących warstw sido z pędzla: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 Kładź SIDO z aerka, a potem czyść rurkę CLEANLUX - środek do czyszczenia i usuwania nadmiaru SIDO, tej samej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2012 Kobieta właśnie dzwoniła do mnie z zakupów z pytaniem jaki to ma być Sido - do drewnianych podłóg, zwykły, czy jakiś jeszcze inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 Ja mam do PCV i linoleum, a wcześniej miałem wersje do kamiennych nagrobków i poza zapachem żadnych powrzucanych różnic nie wyczułem A przeważnie nakładam aerografem, chyba że nie che mi się sprzętu rozkładać to pędzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2012 No to ja jej kazałem wziąć do drewna. Mam nadzieję, że wszystkie mają tyle samo lakieru. Potem aero mogę czyścić rozcieńczalnikiem? Nie chcę kupować kolejnego specyfiku do czyszczenia sido, bo i tak mam tego za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi