Skocz do zawartości

Łańcuszek

Tomek Hejmo

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że mój łańcuch w wątku o Crusaderze wzbudził zainteresowanie zamieszczam krótki sbs na temat budowy:

Narzędzia:

- ostry nożyk

- szczypce, kombinerki

- penseta, najlepiej ostro zakończona

Materiały:

- drut o średnicy 0,5 mm

- drut o średnicy 0,1 mm

- DUŻO cierpliwości

Dla modelarzy z Polski

84e078e24cc83fc3.jpg

Dla Euro-modelarzy

2258f7e068c034c2.jpg

Z drutu 0,5 mm robimy zagięcie z ostro zakończonym szpicem

095fd03f2bf9c5aa.jpg

Wokół tego drutu nawijamy mocno naciągnięty drut 0,1 mm. Początek można przykleić cyjanoakrylem lub ścisnąć kombinerkami. Ważne jest, aby cienki drut był długi, oszczędzi Wam to powtarzania tego etapu.

a4df45f5d4106aee.jpg

Tutaj potrzebny jest ostry, cienki nóż. Tniemy drut w ten sposób, aby ostrze weszło między ramiona zagięcia z grubego drutu

f660108436a7a815.jpg

Z tak pociętych kawałków drutu mamy prawie gotowe oczka do łańcucha, wystarczy je "tylko" domknąć Ja przytrzymywałem je pensetą i doginałem delikatnie palcami. Ważne jest, aby nie ścisnąć zbyt mocno pensety, ponieważ oczka lubią polatać a trochę pracy to kosztuje.

Zastosowanie takiego gadżetu jest praktycznie nieograniczone, począwszy od czołgów, przez samoloty do samochodów. Mam nadzieję, że komuś się to przyda

No nie wiem czy lepiej. Tutaj mogę sobie dowolnie regulować wielkość oczek, grubość drutu i długość całego łańcucha. I to może być praca "z doskoku" - mam 20 minut kiedy schnie farba, to sobie owinę drucik dookoła, na drugi dzień sobie rozetnę i poskładam. I to za darmo, bo tych w modelcentrum za darmo nie dają prawda?

• 2 weeks later...

Nie nawijaj na drut tak jak na zdjęciu.

Kup gruby kabel w zależności od potrzeb.

Z kabla wyciągnj drut i sklep delikatnie młotkiem lub zeszlifuj.

Tak by jego przekrój był obły-wnętrze oczka.

Nawijanie cienkiego drutu jest u ciebie w porządku.

Zaopatrz się w jakieś ostre dłutko-ostrze.

Ja używałem takich kupionych w plastikowym pudełku w Achaunie.

Cienki drut przecinałem ostrzem, gruby z nawiniętym leżał na kawałku blachy.

Gdyby to była sklejka ostrze wgniatało by w nią drut, na blasze przecina.

Oczka zaginałem pęsetą dentystyczną.

Niestety, ostrze trzeba co jakiś czas ostrzyć, ostrzyłem na filcu+pasta polerska.

Nie będę pisał jak wyglądała ściana w pokoju i moja gębusia.

No i najpierw nawinąć, potem pociąć, wrzucić do słoiczka i zapomnieć.

Zaginać po jakimś czasie.

A poza tym wszystkim twój łancuszek jest superancki, jak ze sklepu.

Hey.

Też dobry pomysł z tym klepanym drutem. Tutaj też trzeba mieć dużo samozaparcia, żeby robić wszystko na raz, tak jak mówiłeś, do słoiczka i zapomnieć. Dzięki za miłe słowa

• 1 year later...