Tomek Hejmo Napisano 16 Lipca 2007 Share Napisano 16 Lipca 2007 Jako, że mój łańcuch w wątku o Crusaderze wzbudził zainteresowanie zamieszczam krótki sbs na temat budowy: Narzędzia: - ostry nożyk - szczypce, kombinerki - penseta, najlepiej ostro zakończona Materiały: - drut o średnicy 0,5 mm - drut o średnicy 0,1 mm - DUŻO cierpliwości Dla modelarzy z Polski Dla Euro-modelarzy Z drutu 0,5 mm robimy zagięcie z ostro zakończonym szpicem Wokół tego drutu nawijamy mocno naciągnięty drut 0,1 mm. Początek można przykleić cyjanoakrylem lub ścisnąć kombinerkami. Ważne jest, aby cienki drut był długi, oszczędzi Wam to powtarzania tego etapu. Tutaj potrzebny jest ostry, cienki nóż. Tniemy drut w ten sposób, aby ostrze weszło między ramiona zagięcia z grubego drutu Z tak pociętych kawałków drutu mamy prawie gotowe oczka do łańcucha, wystarczy je "tylko" domknąć Ja przytrzymywałem je pensetą i doginałem delikatnie palcami. Ważne jest, aby nie ścisnąć zbyt mocno pensety, ponieważ oczka lubią polatać a trochę pracy to kosztuje. Zastosowanie takiego gadżetu jest praktycznie nieograniczone, począwszy od czołgów, przez samoloty do samochodów. Mam nadzieję, że komuś się to przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 16 Lipca 2007 Share Napisano 16 Lipca 2007 jeszcze pokazałbyś gotowy łańcuszek i byłoby super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 16 Lipca 2007 Autor Share Napisano 16 Lipca 2007 Zapomniałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 16 Lipca 2007 Share Napisano 16 Lipca 2007 no i powiem Ci ze chyba warto było sie pomęczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 16 Lipca 2007 Autor Share Napisano 16 Lipca 2007 Robota cholernie ciężka, za każdym razem na koniec pracy na kolanach szukałem zgubionych oczek, ale naprawdę warto, efekt jest niesamowity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 16 Lipca 2007 Share Napisano 16 Lipca 2007 No, bardzo interesujące napewno się przyda. Good Work Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 16 Lipca 2007 Share Napisano 16 Lipca 2007 A ja myśle, że lepije kupić łancuh na www.modelcentrum.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 16 Lipca 2007 Autor Share Napisano 16 Lipca 2007 No nie wiem czy lepiej. Tutaj mogę sobie dowolnie regulować wielkość oczek, grubość drutu i długość całego łańcucha. I to może być praca "z doskoku" - mam 20 minut kiedy schnie farba, to sobie owinę drucik dookoła, na drugi dzień sobie rozetnę i poskładam. I to za darmo, bo tych w modelcentrum za darmo nie dają prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fankol Napisano 31 Lipca 2007 Share Napisano 31 Lipca 2007 Nie nawijaj na drut tak jak na zdjęciu. Kup gruby kabel w zależności od potrzeb. Z kabla wyciągnj drut i sklep delikatnie młotkiem lub zeszlifuj. Tak by jego przekrój był obły-wnętrze oczka. Nawijanie cienkiego drutu jest u ciebie w porządku. Zaopatrz się w jakieś ostre dłutko-ostrze. Ja używałem takich kupionych w plastikowym pudełku w Achaunie. Cienki drut przecinałem ostrzem, gruby z nawiniętym leżał na kawałku blachy. Gdyby to była sklejka ostrze wgniatało by w nią drut, na blasze przecina. Oczka zaginałem pęsetą dentystyczną. Niestety, ostrze trzeba co jakiś czas ostrzyć, ostrzyłem na filcu+pasta polerska. Nie będę pisał jak wyglądała ściana w pokoju i moja gębusia. No i najpierw nawinąć, potem pociąć, wrzucić do słoiczka i zapomnieć. Zaginać po jakimś czasie. A poza tym wszystkim twój łancuszek jest superancki, jak ze sklepu. Hey. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 31 Lipca 2007 Autor Share Napisano 31 Lipca 2007 Też dobry pomysł z tym klepanym drutem. Tutaj też trzeba mieć dużo samozaparcia, żeby robić wszystko na raz, tak jak mówiłeś, do słoiczka i zapomnieć. Dzięki za miłe słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 31 Lipca 2007 Share Napisano 31 Lipca 2007 http://modelcentrum.pl/go/_search/full_search.php?search_query_words=%B3a%F1cuszek Zdecydowanie wole sobei kupić tu nie się pabrać w tak malutką robótke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 12 Stycznia 2009 Share Napisano 12 Stycznia 2009 Panowie czy ktoś ma jakieś patenty na łańcuch w skali 1/72 ? Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi