ganjavir Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 Nie wierzyłem że można wodę bez cudów vallejo zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 21 Maja 2013 Autor Share Napisano 21 Maja 2013 Hi, nigdy nie próbowałem vallejo bo są drogie. Nie wiem jak działają, ale taki pomarszczony papier daje fajną fakturę. Przy czym ważne jest, żeby używać papieru toaletowego a nie np. ręczników kuchennych. Papier rozwarstwiam, kładę na powierzchni i moczę pędzlem dość rozrzedzonym wikolem (ważne). Pędzel 'wbijam' (delikatnie, to papier:)) w papier - po kilku 'uderzeniach' papier zamienia się w papke, którą fajnie sie rozprowadza (też wbijając). Ważne, aby od razu robić wszystko porządnie - np. od razu ścierać miejsca zabrudzenia modelu (wcześniej polakierowanego; innym pędzlem z wodą). Po wyschnięciu wikol jest bardzo trudny w obróbce (a na modelu zostawia plamy). Taki papier świetnie wypełnia szczeliny między kadłubem i glinką. Dlatego nie starałem się szczególnie jej dopasować - i tak się trochę zeschnie. Wikolowi trzeba dać 24h żeby wysechł. Potem robi się baaardzo twardy. Malowanie: - baza: mix: dark green, imperial blue, terrrakota, black i panzer blue (dosc przypadkowy, na oko) - wash czarny - dry brush: azure blue, sick green, i wolf gray ...ale to nie koniec. Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi