kret69 Napisano 10 Września 2012 Autor Share Napisano 10 Września 2012 Swego czasu była dyskusja i obawy w środowisku akademickim, że prawa autorskie egzekwowane wyłącznie przez obce państwo (mocarstwo) mogą służyć zamknięciu rozwoju naukowego jakiegokolwiek innego państwa. Wystarczy, że cytat zostanie uznany za reprodukcję dzieła, żeby skutecznie zablokować rozwój całej nauki. Wiem, że część naukowców się obawiała procesów więc stąd moje podejrzenie, że ta publikacja na wszelki wypadek nie zawierała takich źródeł. Jeśli jest tak jak piszesz, to niestety tym większe rozczarowanie. A ja dziś w ramach kolejnego podążania "na skróty i z podwózką" zamówiłem przedostatni już chyba zestaw waloryzacyjny: http://www.mojehobby.pl/products/SH-60B-J-Sea-Hawk-HAS.html Co prawda trochę przerost formy nad treścią (np. drążki sterowe, dźwignie skoku i mocy), ale są tam ładnie odwzorowane fotele i wnętrza drzwi kabiny pilotów. Szkoda, że nie ma najbardziej widocznego elementu - wnętrza ładowni i wręg burtowych które widać po otwarciu drzwi - no ale już tyle zabrałem o nich materiału że nawet się cieszę na rozpoczęcie prac nad nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 13 Listopada 2012 Autor Share Napisano 13 Listopada 2012 Niestety nie mam dobrych zdjęć ukończonego wnętrza, zaginęły podczas porządków na dysku. Udało mi się w tym tygodniu złożyć kadłub (mój egzemplarz Fujimi nie składał się równo) i wygląda to tak (przed szpachlowaniem i pilnikowaniem): Starałem się dobrze dopasować elementy burt ale widzę, że jednak drobne niedopasowania są. Deska rozdzielcza zostanie wklejona pod nieco innym kątem niż w oryginale, bo zwyczajnie nie mieści się w zwaloryzowanym wnętrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2013 Dłuższa przerwa wynikała z wielu przyczyn, ale prace nie ustały. Próbowałem trochę oczyścić i wyszlifować kadłub, lecz zostały na nim skrawki filcu po polerowaniu - będę się tym musiał zająć. Dodatkowo, kilka przerytych linii podziału wystaje i zastanawiam się, jak je przeszlifować bez konieczności trasowania na nowo nitów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2013 Właściwie to chyba model jest niemal gotowy do podkładowania. Nie wiem, czy i jak malować zaspół wirnika - przed czy po wklejeniu? Wydaje mi się, że przed - najpierw na czarno, potem zamaskować łopaty i położyć OD, a na końcu pomalować pędzlem elementy metalowe. Ale to tylko tak mi się wydaje. Wyrzutnia bodajże flar jeszcze nie skończona (nie mam wymiarów ani rzutów tego urządzenia, więc robię mocno sf): To ostatni dzwonek więc bardzo bym prosił o uwagi, nawet miażdżące. I chciałem też dodać, że bryła tego Fujimi jest nienajlepsza. W kolejce mam już dwie italerki i hobbyboss'a i raczej do Fujimi już nie wrócę, tylko kolejne zrobię po prostu na bazie tamtych. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2013 Dałem ciała z szybami dosyć mocno. Spróbuję to poprawić, bo mam zamienniki - ale nie wiem, czy się uda. Jeden stopień do kabiny pilotów mi zginął i wymaga dorobienia. Największy problem - poza całą bryłą - leży w fakcie, że ten model to prawdziwy UH-60A i nie ma opcji, żebym zrobił z niego cokolwiek nowszego. Mogę pododawać wszystkie anteny, jakie teraz latają w Afganistanie, ale nie wydłubię HIRSSów (urządzeń na wylotach silników). HIRSSy ma Italeri, więc postanowiłem po prostu następnym razem popracować poprawnym kadłubem. Ten model przedstawiać będzie pierwsze UH-60 A użyte do roli MEDEVAC w inwazji na Grenadę. Co za tym idzie, figurka jest jedynie poglądowa - albo ją przemaluję, albo w ogóle z niej zrezygnuję (jak i z całej podstawki). Boję się, że zdjęcia niestety nie są najlepsze - ciągle komórka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi