Lucas HS Napisano 20 Lipca 2007 Share Napisano 20 Lipca 2007 Witam, w moim Spitfire'rze 1:24 kalki są dość grube, więc postanowiłem niebiesko-czerwone koła i trzy pasy na stateczniku pionowym namalować farbą. Powstaje więc w mojej głowie pytanie: Jakie są to farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Lipca 2007 Share Napisano 20 Lipca 2007 http://ipmsstockholm.org/colorcharts/stuff_eng_colorcharts_uk.htm Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 21 Lipca 2007 Autor Share Napisano 21 Lipca 2007 Jak to ludzie z doświadczeniem potrafią (i chcą) pomóc. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Września 2007 Autor Share Napisano 19 Września 2007 Biorąc pod uwage że to byłk 1940 rok to chyba zwykłu biały, mid stone i azure blue. Mam rację? kiepsko z moim anglem:0 prosze o szybkie info bo spiszy mi się z kupnem farb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Września 2007 Autor Share Napisano 19 Września 2007 Zlituuuuuuuuuujcie się!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 19 Września 2007 Share Napisano 19 Września 2007 Ja się na tym nie znam nie pomoge ci..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Września 2007 Autor Share Napisano 19 Września 2007 ja już nie wiem co mam zrobić, tych zwalonych kalek nie naklleje a nie wiem czym pomalować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 20 Września 2007 Autor Share Napisano 20 Września 2007 Wow, nie wiem jakim cudem ale kolory zalazłem dzieki niocenionej pomocy kolegi erkamo. niem tylko jaka jest rzeczywista średnica koła (niebieskiego i czerwonego) na skrzydle i wymiary "flagi" na stateczniku poionowym. Gdyby ktoś potrafił mipomóc byłbym baaardzo wdzięczny. No może jeszcze poproszę o średnice kólek z boku kadłuba-te chyba też namaluje sam. no i czy maskowania do tychkół zrobić z jednego kawałka strasznie szerokiej taśmy czy z kilku kawałków węższej? A może jest jakiś lepszy sposób, którego nie znam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 LucasHS, Tutaj przeglad wszystkich brytyjskichn oznakowan. Wymiary sa w calach. Przeliczasz i masz: 0,1058xwymiar w calach= wymiar w cm (skala 1:24) Moze ktos Ci zaraz podrzuci gotowe wymiary. Jak nie to wybierz znaki i przelicz. Albo uzyj jakiejs linijki z podzialka w calach. http://www.homepages.mcb.net/bones/01UKAV/roundels/RAF_ROUNDELS.htm A nie ma przypadkiem gotowych kalek w 1:24. Myslisz, ze malowanko wyjdzie Ci dobrze. Dodatkowo info, ze Humbrol robil kiedys kolor Roundel Blue. Podobno byl bardzo dobry. A tu kolejna tabelka http://www.fortunecity.com/meltingpot/portland/971/reference/humbrol.htm i tu: http://www.kisekaeworld.com/KisekaeWorld/colorcharts.htm#Testors a tu cos z Polski http://www.minilotnictwo.hg.pl/kolor_m.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 20 Września 2007 Autor Share Napisano 20 Września 2007 Cześć, dzięki kolejne, kalki są oczywiście, ale sądze że malowanie wyjdzie mi lepiej niż gdybym naklejał te kalki, które podobno są kiepskie. i widać na nich równoległe paski, pozaty nie wiem jak by wyszły na wszystkich nitach a jestem kiepski jeżeli chodzi o naklejanie kalek. nie wiem, zobaczymy, tak czy tak dzięki. Zresztą zobaczcie sami... śmieszne jakieś te flagi na statecznik, biały wystaje. a co mi wogóle wy radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 LucasHS, z tego co widze sa dwie wersje malowanka. Nie widze aby kalki byly tragiczne. Bialy wystaje poza ogolny zarys? To lepiej niz by byl np. za krotki. A tak ciach skalpelkiem wzdluz obrysu i po klopocie. O ile mnie pamiec i widziane fotki nie myla to te trzy paski na statecznik sa o.k. Chcesz malowac kolka, a liter nie? Myslisz, ze beda mniejsze klopoty z ich nalozeniem? Moja rada: Wybierz malowanko, a to drugie uzyj do testu na modelu. Zdjac kalke zawsze mozesz (woda+woda+woda i sciagamy). A jak Ci sie spodoba to zostawisz. Na Twoim miejscu zasiegnalbym opini na tematy zmiekczaczy do kalek, techniki ich kladzenia itp. Tego na forum nie brakuje. Np. slynna kolejnosc Sidolux - kalka - matowy lakier (jesli cos pochrzanilem to prosze specjalistow o korekte) pozwoli Ci na nakladanie kalek bez potrzeby wycinania tych przezroczystych elementow kalek. Jesli nie zrobisz jednego lub drugiego to kalki beda sie srebrzyc i swiecic "jak psu...na przednowku". Porad na te tematy jest kopa. Zakup tych specyfikow do kalek chyba wyjdzie taniej, ale nie dam za to glowy Malowanie oznakowania farbami to szczytny zamysl, ale wydaje mi sie, ze to raczej wyzsza szkola jazdy. Zycze sukcesu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 20 Września 2007 Autor Share Napisano 20 Września 2007 no, w sumie to też racja, ale flagę na stateczniku MUSZE namalować, wiem że jako kalka mi nie wyjdzie, z oznakowaniami masz zupełną rację kupię niebieski i czerwony, przydadzą się też w przyszłości a jak kalki się rozwalą to namaluje, a zamiast sido mogę zastosować błyszczący lakier? Chyba tak... Pozatym na zdjęciu nie widać tych równoległych pasków poprostu ich drukarka namalowała to tak: w penych miejscach tusz pokrył lepiej w innych gorzej nie wygląda to najlepiej, aha z boku kadłuba nie chcę tego malować tylko nakleić, a jeżeli chodzi o płyny do zmiękczania to próbowałem wody z octem(podobno tak samo działa) i to nic nie dało, nie wiem może nie potrafie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 No dobra, w takim razie moja ostatnia sugestia. Wykorzystaj kalki jako szablony do malowania. Wymaga to nieco starannosci przy wycinaniu ale masz gotowy wymiar itp. Tak samo mozesz zrobic z literami. Mam nadzieje, ze Ci sie uda. A moze przejechac kalki lekka mgielka farby... sam nie wiem do zmiękczania to próbowałem wody z octem(podobno tak samo działa) Czy miales konkretne proporcje? Czy na oko, na smak, wech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 20 Września 2007 Autor Share Napisano 20 Września 2007 Nie śmiej się koleś bo a wtedy i No myśle że już wszystko sobie wyjaśniliśmy a w zanadrzu mam jeszcze ... . Spoko żartuje. A z ta wodą to tak jak ktoś kiedyś radził 1:4 ocet:woda. jak z tymi szablonami, bo nie kapuje, pozatym o co chodzi z tym przejechaniem lekką mgiełką farby po kalce? Bo nie zrozumiałem myśli? Pozatym uważasz że jeste muparty? Bo może moja koncepcja mimo tego że się pytam przysłania wszystko wkoło? Chcę wiedzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 (edytowane) Moze zamiast sie meczyc i przyklejac maski na modelu, pomalowac kalke cieniutka warstwa farby (przyklejanie masek na plaskiej kalce jest chyba latwiejsze). Lucas poczekaj jeszcze troche, a moze i inni sypna poradami. Ja skleilem juz w swoim zyciu ok.40 modeli, ale to bylo dosyc dawno. Rzucam pomyslami nieco leciwymi i dlatego zalecam cierpliwosc. Z osobistego doswiadczenia dodam jedynie, ze finisz modelu chce sie zrobic jak najszybciej, a to zwykle owocuje bykami. Pozatym uważasz że jeste muparty A gdzie to napisalem Edytowane 20 Września 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 20 Września 2007 Autor Share Napisano 20 Września 2007 Problem rozwiązał się sam... przypadkiem znalazłem w starych rzeczach stara farbkę revella, nawet nie zaschnięta... kolor do złudzenia przypomina ten którego nie mogłem dostać, namaluje nim właśnie:) jak bede miał aparat wrzuce foty, chociaż farba moze się zważyć jak spróbuje ją rozcieńczyć... nie wiem farba ma numer... zaraz...53 revell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 22 Września 2007 Autor Share Napisano 22 Września 2007 Nigdzie ale mam takie wrażenie... no coż, nie chodzi tylko o farbe na kalce ale są podobno grube i nie wyobrażam sobie nakładania ich na te wszystkie grube nity, jak już pisałem, zobaczymy, spróbuje je płożyć a jak nie wyjdzie to namaluje. Szkoda że w modelarstwie nie ma: Ctrl+z (cofnij) ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi