Maciek390 Napisano 22 Sierpnia 2012 Share Napisano 22 Sierpnia 2012 Witam ! Jestem nowy na forum więc witam wszystkich.Jest to także mój pierwszy post.Jako mój pierwszy model kupiłem ten zastaw: http://www.mojehobby.pl/products/German-Tank-Crew-1943-1945-1584234.html Gdy byłem w sklepie pan dał mi polski klej Chematic i zestaw farbek do modelu firmy pactra numery: 2,15,10,16. Uznaliśmy że pomaluję model na szaro a nie tak jak jest na pudełku bo to będzie za trudne na początek. Gdy wróciłem do domu najpierw skleiłem nogi żołnierza z mapą.Potem pomalowałem go farbą numer 10 jako podkład jednak gdy wyschła łatwo schodziła z żołnierza a klej puścił.Powiedzcie czy kupiłem dobre farby i klej bo wcale się na tym nie znam.Jutro wybieram się po jakieś inne farby i klej.Gdy próbowałem pomalować ręce żołnierza to farba z nich schodziła i nie kryła powierzchni.Jutro wybieram się po inne farby i klej. Proszę Doradźcie mi co mam kupić do tego modelu i jakie farby i klej są dobre ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mnih Napisano 22 Sierpnia 2012 Share Napisano 22 Sierpnia 2012 Najpierw poczytaj poradniki na forum. viewforum.php?f=40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek390 Napisano 22 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2012 Co myślicie o farbach Humbrol do figurek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek390 Napisano 23 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2012 Zakupiłem trochę nowych farbek i uznałem że pomaluję czołgistów na szaro i jednego na czarno.Niedługo wstawię skończonego pierwszego żołnierza.Będzie dużo śmiechu pewnie.Ale będzie spoko śmiech to zdrowie.Każdą figurkę najpierw maluję na czarno jako podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek390 Napisano 23 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2012 Jeszcze jedno pytanie jakie farbki są najlepsze do figurek a jakich unikać bo jak maluję pactrą to farba nie kryje małych części tylko spływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek390 Napisano 23 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2012 Ale ja dałem podkład to co za mało rozcieńczone farby ? Jeszcze jedno pytanie tak ogólnie co sądzicie o farbach pactra ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Podkładu nie możesz robić farbą akrylową. Możesz kupić podkład w spray'u lub zastosować farbkę np HUMBROL. Pamiętaj o bardzo dokładnym rozmieszaniu farby przed malowaniem. Kamil Feliks Sztarbala co do farbek Humbrol to się nie zgadzam że to badziew. Malowałem nimi wiele lat (pędzelkiem i aerografem) i mimo że od jakiegoś czasu przestawiam się na akryle vallejo to nie uważam że humbrol to badziew. Może nie są to farby wysokich lotów ale przy odrobinie wprawy można wiele z nich wyciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Nie kupowałem ich już ze dwa lata więc się nie wypowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek390 Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Czyli to źle że dałem podkład akrylowy pactry czarny matowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 No nawet bardzo źle bo to nic nie daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek390 Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Ok znalazłem czarnego humbrola dzisiaj wstawię zdjęcie pierwszej figurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek390 Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Poddaje się model jest za trudny.Czy na początek byłoby coś dobrego z pancerki ? Znalazłem kilka modeli pomożecie mi wybrać ? Z pancerką miałem już do czynienia i ze sklejaniem idzie mi dobrze ale nie umiem malować i nie znam żadnych technik oprócz washa. Te modele mi się podobają co o nich myślicie i czy pomożecie mi wybrać coś fajnego ? http://www.mojehobby.pl/products/Panzer-Kampfwagen-IV.html http://www.mojehobby.pl/products/German-Pzkpfw-I-Ausf.-A-ohne-Ausbau-with-engine-and-compartment-detail.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Może od tego, podobno na początek jest dobry. Ale każdy model ma jakieś wyzwania. http://www.mojehobby.pl/products/Sturmgeschutz-IV.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek390 Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2012 A co myślicie o tym czołgu http://www.mojehobby.pl/products/German-12.8cm-L-61-STURER-EMIL.html Jako farb użyłbym w 100% farb akrylowych Vallejo co o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Moim zdaniem lepiej od bryły zamkniętej bo na wnętrze przedzialu to już trzeba mieć jakieś doświadczenia a sam trampek różnie jest wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek390 Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Ok to co polecasz najlepiej jedno kolorowy i dobry do kamuflażu zimowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Ok to co polecasz najlepiej jedno kolorowy i dobry do kamuflażu zimowego. Oj z tym polecaniem to ostrożnie. Jednokolorowe wozy jeśli chodzi o niemiaszków to do 1942. Kolor panzergrau. Ewentualnie pod zimę przełom 43/44 biała farba zmywalna na dunkelgrau. Ale i tak decyzja należy do ciebie. Na początek coś taniego by nie żałować kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek390 Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Zdecydowałem się na model który mi poleciłeś. Pomaluję go mniej więcej tak: Dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Również możesz go wykonać w dunkelgelb bez dodatków i przećwiczyć techniki modelarskie. Ale najpierw niech trafi na warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi