kret69 Napisano 31 Sierpnia 2012 Share Napisano 31 Sierpnia 2012 Doszedł do mnie zestaw Dapol C008 (tu więcej: http://www.plasticsoldierreview.com/Review.aspx?id=1162), oryginalnie kupiony w celu odtworzenia dioramki w realiach UK w latach 70-80. I niemal równocześnie dotarło też pudełko z 100 figurkami stanowiącymi chińską kopię wybranych figurek przechodniów Preiser'a. Pomyślałem, że zrobię małe porównanie i coś jakby inbox. W pudełku Dapolu są trzy takie ramki, w pudełku z Chin - 100 sztuk luzem. Chyba architekci stanowią najważniejszy sektor odbiorców tych figurek, ale można też dostać - taki sam zestaw postaci - np. w skali 1:48 i 1:43, a tam już z cywilami różnie. Jak widać na zdjęciu (widać jak widać - tyle wykrzesam niestety ze swoich obecnych możliwości) jakość Dapolu daje radę, natomiast te chińskie nadadzą się głównie do tła lub wnętrz. Coś tam można z nich wykrzesać, ale nijak mają się do oryginału: Chinskie figurki miewaja niedorobki - dziury czy nie do końca odlane kończyny. Normalna rzecz jak sądzę. O ile Dapol można kupić do odwzorowania powojennej Europy, o tyle w przypadku "Przechodniów" lepiej trzymać się oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 1 Września 2012 Share Napisano 1 Września 2012 Jak z twardością tworzywa figurek z Dapolu? Zastanawiałem się nad ich zestawem Rail Workers do konwersji na cywili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 1 Września 2012 Autor Share Napisano 1 Września 2012 Dapol to polistyren, chociaż wyraźnie bardziej miękki niż Preiser (oryginalny). Jest łatwiejszy w cięciu ale klejalny normalnym klejem do polistyrenu. Rail Workers też są na mojej liście do konwersji ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełg Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 dzień dobry Gdzie kupiłeś te figurki, jakaś firma sprzedaje u nas czy tylko zamawiać zagranicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2015 Witam, pzepraszam za tak późną odpowiedź. Figurki kupiłem na eBay'u brytyjskim. W Polsce nie znam nikogo, kto handluje Dapolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi