Skocz do zawartości

Mazda mx-5 [plastik] firma TAMIYA skala 1/24

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Właśnie dokończyłem moją mazdę mx-5 firmy Tamiya w skali 1/24 która miała iść na konkurs , ale niestety nie wyrobiłem się , oczywiście może być trochę nie doróbek bo przez te pół roku nie robienia modeli wyszedłem z wprawy , ale staram się wrócić do niej.

A teraz zmiany:

- nowy lakier Tamiya Orange x-6

- nowe felgi od mini coopera s

- otwarte przednie światła i przerobione na kwadratowe

- przerobiony przedni zderzak

- przerobiony tylni zderzak

- delikatna gleba

- negatyw

- wnętrze , dach , lusterka i felgi w granatowym macie

- czarny spoiler od Nissana 350Z

- szyba od strony kierowcy opuszczona całkowicie a od strony pasażera opuszczona do połowy

- rura wydechowa na środku zderzaka

- PL

- delikatnie przyciemnione przednie kierunkowskazy i tylne lampy

- dach ściągany

to by było na tyle

Czas na zdjęcia;

img2699e.jpg

img2700w.jpg

img2701sk.jpg

img2702k.jpg

img2703m.jpg

img2704i.jpg

img2705rb.jpg

img2706l.jpg

img2707iv.jpg

img2708k.jpg

img2709s.jpg

img2710e.jpg

Napisano

Jak składanie "madzi" szło? Ciężki model? Trochę lipa, że wnętrze takie bez duszy, jeden kolor tapicerki i plastików , średnio mi się podoba. Z tyłu brak tablicy

Napisano

Kolor ciekawy chociaż nie w moim guście. Możesz dać zdjęcia wnętrza bo niewiele widać. Jedynie nie podobają mi się światła, jakby nie domknięte, albo za mało otwarte. Jednak ogólnie model mi się podoba, ma coś w sobie ( może dobór kolorów).

Napisano

Zupełnie nie podchodzi mi ten model. Sam kolor nadwozia może i ciekawy ale zestawienie go z granatem jakoś mi nie pasuje. Tak mocna gleba i negatyw też nie w moim guście.

Poza tym PL za szerokie i za mocne oraz światła nierówno przymknięte (lewe bardziej otwarte).

Plus za inwencję twórczą i scenerię sesji.

Minus za jakość modelu i "czytelność" fotek.

Grubyjg te niedomknięte światła to taki bajer tuningowy - widziałem to kiedyś w Nissanie 200SX.

Napisano

Na zdjęciach widzę jakby jedno było bardziej drugie mniej "domknięte" ... chyba ze to taki bajer tuningowy jak wspomniał adamuss ;)

Poza tym, jakoś mnie nie przekonują linie "podziału". Chyba za zbyt wyraziste.

No i wcześniej wspomniane zestawienie kolorów... tez jakoś tak na dwa razy, ale model jest Twój i Tobie ma się podobać ;]

Pozdrawiam

Napisano

To, co jeszcze mi się rzuciło w oczy to nie pomalowana wewnętrzna strona ramy szyby czołowej oraz nie pomalowane ramki "trójkącików" w drzwiach.

Liteonit1, bajerem są nie całkiem otwarte lampy, takie przymrużone spojrzenie. Jednak obie lampy powinny być uchylone jednakowo.

Napisano

Grubyjg te niedomknięte światła to taki bajer tuningowy - widziałem to kiedyś w Nissanie 200SX.

To chyba nie za bardzo efektowny nawet w 1:1 (ale o gustach się nie dyskutuje), Ja osobiście widziałem fajny patent w mazdzie RX-7 powodujący że jedno światło się otwierało i zamykało i wtedy właśnie wyglądało tak jakby auto puszczało oczko. A co do kolorów to zestawienie jest największym atutem według mnie (chociaż jak pisałem nie w moim stylu).

Napisano

Koledzy juz sie wypowiedzieli więc nie będę powielał ich słów i od siebie dodam tylko tyle, że wykonanie jest dobre, a kolorystyka, zawieszenie i felgi i przymrużone oczka w japońskim stylu. Nie podoba mi sie jedynie wykonanie tych prostokątnych lamp no i może jednolite wnętrze trochę trąca tandetą, no ale tak w samochodach też sie robi. Ogólna ocena jest na plus