radett Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 Czy ktoś się kiedykolwiek zetknął z takim problemem jak w tytule? Używam Acsona F19 i parę drobnych elementów odlanych z tej żywicy leżało w pudełku razem z częściami polistyrenowymi. po około 2-3 tyg w miejscach gdzie polistyren stykał się z żywicą występowało rozpuszczanie polistyrenu i żeby było śmieszniej - rozpuszczony polistyren nie zastyga tak więc jest "wieczny budyń". Elementy te były odlane z końcówki żywicy i proporcje nie były tak dokładne a sam odlew miał taki biały nalot i bladożółty odcień ( domyślam się ze z powodu "przedawkowania" albo niedokładnego wymieszania białego składnika żywicy). czy jest sposób na wyeliminowanie tego niszczącego działania ? Przyklejanie odlewów z takimi "promieniotwórczymi" właściwościami jest bezsensowne bo po czasie mogą rozpuścić model. Z góry zaznaczam odpowiedź typu "odlej jeszcze raz z lepiej dobranymi proporcjami" mnie nie zadowala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blitzaaa Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 czy próbowałeś to pomalować sidoluksem? Odnoszę wrażenie że akryl ma zdolność do dobrego wiązanie różnych materiałów i w jakiś sposób ich neutralizowania. To wniosek z dzialaności mojej małżonki, która robiąc różne powierzchnię w technice de cupage, (czy jak to się pisze, ale chodzi o udawanie zniszczonej nawierzchni), oddziela je właśnie akrylem. Pozdrawiam dyskutantów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 20 Września 2012 Autor Share Napisano 20 Września 2012 Dzięki , nie nie próbowałem akrylem ani żadną inną farbą bo obawiałem się że może z czasem odparzać się od takiego "trefnego" podłoża ale popróbuję ... Nawet jeśli akryl będzie na tyle skuteczny to jest tylko pewien problem z klejeniem tak pomalowanego elementu później bo klej będzie trzymał sido a nie element i przez to całość może być za bardzo delikatna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 Przeterminowana zywica:) elementy do smietnika.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Września 2012 Share Napisano 24 Września 2012 Witam. Każdy użytkownik może zgłaszać posty do moderacji za pomocą takiego przycisku: Niestety załoga nie zawsze ma możliwość zaglądania do wszystkich tematów, a zgłoszenia widzi od razu. Pozdrawiam, Adam Dzięki za zgłoszenie, pozamiatane! Reggy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi