TomZak Napisano 23 Września 2012 Share Napisano 23 Września 2012 Witajcie! Rozpoczynam budowę kolejnego modelu - Nissana 370Z. Tym razem chcę zrobić coś więcej niż tylko skleić i pomalować, a mianowicie - zrobić otwierane drzwi i może oświetlenie i inaczej podejść do modelu ;o) Co wyjdzie? Zobaczymy... Zapraszam do obserwowania. Od piątku dłubię. Wszystkie części wyciąłem z ramek i oszlifowałem, wstępnie pogłębiłem linie podziału i oszlifowałem kastę. Fabryczne linie nie były liniami, tylko jakimiś wgłębieniami. Spasowanie i jakość części jest rewelacyjna. Nie da się nawet zamienić kół przód-tył, bo mają literki wewnątrz i inne średnice mocowań, takich ułatwień jest więcej. Klosze od lamp mogą mieć problem z wejściem na miejsce po bezbarwnym Jak już wyżej pisałem - mam zamiar otworzyć drzwi. "Oba" Zamierzam wzorować się na tym wątku: http://www.automotiveforums.com/vbulletin/showthread.php?t=1056631 autodecepticon zrobił to świetnie. Żeby było śmieszniej, 370Z ma bezramkowe szyby na drzwiach i przednia szyba jest połączona z tyłem właśnie tymi szybami, więc z jednej części zrobią się cztery Tak jest od środka: Do poprawy będą też boczki drzwiowe. Powinna tam być dziura na napój, a jest jakaś nieudana imitacja. Jeżeli macie jakieś rady, linki do warsztatów lub poradników z otwieranymi drzwiami - będę wdzięczny. Pozdrawiam, Tomek ;o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomZak Napisano 24 Września 2012 Autor Share Napisano 24 Września 2012 Wczoraj nie zasnąłem dopóki nie wyciąłem... I będzie tak: Dzisiaj wycinam drugie drzwi. Poszło bardzo sprawnie, w sumie 2 godziny z przerwami. Ostrze mi wyskoczyło ze 2 razy ale to zaszpachluję i na szczęście jest to rysa a nie rowek jak w Skyline Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 24 Września 2012 Share Napisano 24 Września 2012 Witaj! Ładny model sobie wybrałeś na warsztat choć nie jestem jego wielkim fanem to będę obserwował bo to japoniec Świetnie ci poszło to wycinanie drzwi, robiłeś to skalpelem czy może piłą? Chcesz zrobić tak w ogóle ruchome te drzwi czy otwarte na stałe? Trzymam kciuki, powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomZak Napisano 24 Września 2012 Autor Share Napisano 24 Września 2012 Wycinałem skalpelem, igłą w ołówku i odwróconym ostrzem skalpela - ma ukrytą funkcję do pogłębiania linii podziału. Wybiera plastik jak marzenie Drzwi mają być ruchome. Przed chwilą zamówiłem polistyren, nie wiedziałem jaki się najczęściej przydaje to wziąłem po jednym 20x30 cm gr. 0.25, 0.5, 0.75, 1, 1.5, 2 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 24 Września 2012 Share Napisano 24 Września 2012 Konkretnie Ci idzie robota. Cięcie wyszło świetnie. Możesz pokombinować na tym etapie z magnesami, żeby drzwi dobrze przylegały w pozycji zamkniętej. Jeden magnes w nadwozie, jeden w boczki drzwi i gotowe. Dobrze zrobiłeś z polistyrenem. Choć grubsze kawałki przydają się rzadziej to jednak dobrze je mieć na wszelki wypadek. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomZak Napisano 25 Września 2012 Autor Share Napisano 25 Września 2012 Dobry pomysł z magnesami Pomyślę później. Wczoraj wyciąłem drugie drzwi i zrobiłem jedno cięcie na szybie. Jak pewnie mogliście przewidzieć - mam dwie rysy na bocznej szybce. Pomyślałem sobie, że skoro skalpelem nie idzie najlepiej, linia cięcia płaska, to może... Bingo! Lewa strona cięta skalpelem, a po prawej szlifierką. Krawędź nie wymaga żadnej obróbki, jest gładka. Pozostałe trzy cięcia + podcięcia niepotrzebnego plastiku z szyb poszły bez najmniejszych problemów. A co z topiącym się plastikiem? Ciąłem na 5-8k obrotów i... skrawki się topiły i osadzały się po bokach cięcia. Wystarczy ściągnąć nawet paznokciem. Szyba po lewej z rysami, podcięta od góry coby się pod dach zmieściła. Próbowałem wyszlifować rysy + Tamiya Finish ale nie błyszczy się tak jak wcześniej. Jak to poprawić? Sidolux? Szyba po prawej cięta z obu stron już szlifierką, bez żadnej obróbki więcej tylko ściągnięty stopiony plastik. Jak już będę miał gotowe drzwi utnę z góry. Tu widać co trzeba podciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 25 Września 2012 Share Napisano 25 Września 2012 Co do szyb to rzeczywiście po wyszlifowaniu papierkami można zanurzyć je w sido - połysk wróci. Ja bym Ci jednak radził zrobić boczne szyby z jakiegoś cienkiego plastiku (zakoś coś z łazienki:]). Taki cienki plastik też do namaczania w sido bo zazwyczaj jest na nim sporo małych rysek. Wyjątek - jak Ci się trafi biały, cienki, przeźroczysty plastik z jakąś naklejką (etykietką), która zabezpiecza przed zarysowaniem. Na wszelki - do sido. Drzwi wyglądałyby obłędnie jakby wystawały z nich cienkie szybki a nie szkło pancerne:) P.S. Też wycinam szyby taką techniką i, po przykrych doświadczeniach z rysami, zabezpieczam taśmą maskującą. Wtedy nie ma płaczu i dodatkowej roboty. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomZak Napisano 25 Września 2012 Autor Share Napisano 25 Września 2012 Za pierwszym cięciem szlifierką przykleiłem taśmę dwustronną dla zabezpieczenia Próbowałem zrobić szybę ze sztywnej koszulki na dokumenty podgrzanej nad podgrzewaczem, ale chyba musiałbym spróbować nad większym płomieniem np. turystyczną gazówką. A ten biały, cienki... to po czym miałby być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 25 Września 2012 Share Napisano 25 Września 2012 Biały cienki...miałem na myśli oczywiście przeźroczysty cienki;] Ja mam niewyczerpalne zapasy takiego materiału w postaci opakowań po roletach, opakowań po jakiś wiertłach, głowicach szlifujących. Generalnie takie opakowania, które - zanim otworzysz - poharatają paluchy. No i jak mówiłem, sporo specyfików w łazience stoi w butelkach cienkiego, przeźroczystego plastiku + etykietki, więc duże prawdopodobieństwo, że zabezpieczone przed porysowaniem. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomZak Napisano 19 Października 2012 Autor Share Napisano 19 Października 2012 Znaczy blistry? Potem się tym zajmę, ew. kupię arkusz PETa. Z braku czasu nie wrzucam aktualizacji, ani zdjęć nie robię za bardzo. Jak znajdę chwilę to siadam i robię, na zdjęcia tym bardziej nie ma czasu. Ta nowa szkoła mnie wykańcza... już... Miały być postępy: Lewy próg w trakcie dłubania, czeka na szlifowanie. Listwy progowe będą wklejone po szlifowaniu. Boczki wyrównane: Drzwi lewe obklejone najcieńszym polistyrenem + wyrównanie. No i "stelaż" dla boczka . Progi w wanience, musiałem dokleić boczek, bo ten przyklejony do kasty faluje, potem uzupełnię to jakoś żeby nie było widać dwóch warstw: Najgorsze będą zawiasy, próbowałem z blaszki ale jakoś nie bardzo działa. Zawias musi odchylać drzwi na zewnątrz, bo ciasno jest. O tak: http://public.fotki.com/MrObsessive/projects-im-working-on/1955_ford_fairlane/page4.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomZak Napisano 20 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2013 Pierwszy semestr w nowej szkole lekki nie był, mam nadzieję że dalej będzie tylko lepiej Zmieniłem trochę plany - wkleiłem drzwi z powrotem, bo nie zrobię zawiasów, a przynajmniej jeszcze nie teraz. Najpierw był podkład szary 2 warstwy Zero Grey Primer (kontrolnie i żeby łatwiej się malowało biały podkład, bo kasta też była biała) potem Base White no i jedna warstwa TS47 Chrome Yellow z aerografu. Przeszlifuję i psiknę jedną/dwie warstwy żółtego. (tu będę chciał zacząć naukę washa ;o) ) Zrobiłem też dywaniki ;o) Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Super praca. Mi najbardziej podoba mi się spasowanie drzwi po ich wycięciu. Nie każdemu się udaje ta trudna sztuka. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TreworBG Napisano 21 Stycznia 2013 Share Napisano 21 Stycznia 2013 super to wygląda! Przyglądam się dalej bo widzę, że ciekawe metody stosujesz - do wykorzystania ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomZak Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2013 Miło, że się podoba. Drzwi pasują ale linia nie ma równej głębokości (pod lewym słupkiem z przodu widać co jest w głębi, to nie jest na krawędzi). Same krawędzie delikatnie wyrównałem szpachlówką Tamiya i potem oszczędzając sobie szlifowania przetarłem acetonem (ostrożnie!) Na szczęście po wpuszczeniu jakiegoś ciemnego koloru nie będzie widać. super to wygląda! Przyglądam się dalej bo widzę, że ciekawe metody stosujesz - do wykorzystania ;) Co konkretnie masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TreworBG Napisano 21 Stycznia 2013 Share Napisano 21 Stycznia 2013 konkretnie myślę o dywanikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomZak Napisano 15 Lutego 2013 Autor Share Napisano 15 Lutego 2013 Psiknąłem prosto z puszki - ładnie się błyszczy. I wszystko w Surfacerze 1200 Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 15 Lutego 2013 Share Napisano 15 Lutego 2013 To zdjęcie kasty to chyba z poprzedniej strony, nie? Nie dajesz na karoserię bezbarwnego? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomZak Napisano 15 Lutego 2013 Autor Share Napisano 15 Lutego 2013 To zdjęcie kasty to chyba z poprzedniej strony, nie? Nie dajesz na karoserię bezbarwnego? pzdr. Nie, zdjęcie jest po jednej dość mokrej warstwie TS47 z puszki ale faktycznie, bardzo podobne . Bezbarwny oczywiście będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi