Gość Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 (edytowane) Cześć. Właśnie ukonczyłem pracę nad Magnumką z Italerii. To drugi model, po naczepie Reffer Trailer, na którym uczę sie technik modelarskich. W zasadzie był sklejany równocześnie z naczepą. Model dość trudny, ze względu na ilość malowań w różnych kolorach tych samych powierzchni. Tutaj również uproszczenia - nie malowana rama, pomalowane tylko niektóre elementy silnika i to dość fikcyjnie. Ale model buduję dla siebie, więc tak mi odpowiada Niestety spora ilość błędów po drodze spowodowała, że sklejanie szło bardzo mozolnie, wymagało wiele poprawek, a niektóre niedociągnięcia są widoczne na gotowym modelu. Model nie widział szpachli Zastosowałem kalkomanie z Magnumki Revella i to też nie wszystkie (poprosiłem Revella o kalki i mi przysłali), ponieważ oryginalne z Italerki są beznadziejne... Wszelkie krytyczne uwagi mile widziane A tutaj efekt końcowy: Następny w kolejce: Actross Black Edition do naczepy Reffer Trailer. Później będzie cysterna do tej Magnumki - Italeri 758, jednak zamiast standartowych kolorów (biała z czerwonymi deklami), mam zamiar zrobić chrom z niebieskimi deklami i resztą (ten sam kolor, co Magnumka). Jakoś do Magnumki najbardziej pasuje mi naczepa-cysterna. Pozdrawiam. Edytowane 4 Sierpnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 Model bardzo mi się podoba Ale gotowe modele dawaj do galerii, bo to jest dział modele (czyli są na warsztacie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 Bardzo ładnie i czysto sklejony model. W zasadzie nie moge się doszukać niczego do czego możnaby sie przyczepić i co możnaby ewentualnie poprawić. Model Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 Dzięki. Jest trochę niedociągnięć malarsko-montażowych, zdaję sobie z tego sprawę, ale trzeba się przyjżeć, żeby zobaczyć, więc nie będę wskazywał palcem W zasadzie miała to być mała relacja z budowy, dorzucę kilka fotek. Do galerii raczej nie daję, bo zdaję sobie sprawę, że moje modele nie są na tyle dobre, żeby je tam umieszczać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 Ładna Magnusia szkoda tylko, że nie wszysko pomalowałeś. Ps. Temat przeniosłem do Galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viper Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 Bardzo ładnie zrobiony model i świetnie się prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 Model świetnie zrobiony, noi te kalki... miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 Temat przeniosłem do Galerii Cholera, a ja w mięzy czasie wstawiłem fotki z budowy No i małe zamieszanie wprowadziłem Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 Jarku mnie również podoba, mi się twój model nawet bardzo, doczego mogę się doczepić jedynie to, że nie ma uszczelek pomalowanych na czarno, przy przedniej szybie, no i mogły by być jakieś przewody w silniku, ale przewody można jeszcze dorobić z żyłki wędkarskiej czarne, natomiast uszczelki, możesz zrobić z czarnej foli samoprzylepnej z firmy Oracal lub Bare metal, jak masz byle by były czarne tak to okej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 Temat przeniosłem do Galerii Cholera, a ja w mięzy czasie wstawiłem fotki z budowy No i małe zamieszanie wprowadziłem Pozdrowienia. Nic się nie stało zawsze można wstawić krótką fotorelację z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 nie ma uszczelek pomalowanych na czarno, przy przedniej szybie Myślałem o pomalowaniu uszczelek, ale trochę się bałem, że mogę zepsuć efekt, jak mi nie wyjdzie. Może rzeczywiście zastosuję folie. przewody można jeszcze dorobić z żyłki wędkarskiej czarne Może za jakiś czas wrócę i "stiuninguję" Magnumkę, ale na razie mnie mocno zmęczyła i mam ochotę od niej odpocząć i zacząć następny model. Włącznie z Naczepą Reffer Trailer, prace trwały chyba ze 3 miesiące. Ponieważ zrobiłem małe zamieszanie z fotkami z budowy, to zgodnie z radą tornado, dorzucam je tutaj: Przebieg prac: Początki: Podwozie ukończone: Poprawka chlapaczy: Tu jeszcze nie wiedziałem, o specjalnych farbach do lamp - są pomalowane zwykłymi błyszczącymi. Próba na sucho: Szyby polerowałe 3 razy, bo odskoczył mi z pencety klejony uchwyt i zgodnie z prawem Murphiego - wylądował na szybce, robiąc ładną dziurę (klej): A tu wcześniej była porażka, bo pomyliłem się z farbą podkładową i pomalowałem metalikiem na goły plastik i przepięknie zmarszczyło mi wszystko. Tak wyglądał już po zeszlifowaniu i pomalowaniu właściwą podkładówką: I już z farbą docelową: A tu efekt błędu - malowanie kabiny z wklejonymi szybami (i zamaskowanymi) - demontaż szyb, szlifowanie, malowanie, polerka szyb... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 Ładna, jak i czym polerowałeś szyby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 jak i czym polerowałeś szyby ? Papier ścierny wodny i na wodzie o gramaturze 1500, później 2500. Następnie taki oto preparat: Kilka razy po 3 minuty polerowania i efekt niezły - oczywiście pod światło trochę widać, ale nie psuje już to efektu modelu. Szybki prawie jak nowe. Koszt preparatu to ponad 30zł, ale warto. Kupiłem w sklepie chemicznym (farby, papiery ścierne, etc...). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 6 Sierpnia 2007 Share Napisano 6 Sierpnia 2007 Bardzoładna wyszła Magnumka.Fajnie że uratowałeś w niej szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 6 Sierpnia 2007 Share Napisano 6 Sierpnia 2007 No ładnie kolego Patrząc na te fotki z budowy i Twoje podejście do tematu aż żal ściska, że nie pomalowałeś ramy. Byłoby o wiele lepiej. Ale i tak noty za ten model masz ode mnie wysokie... I kalki też uważam, że sa trafione. Dodają fajnego smaczku PS Aha. Sprecyzuję na koniec, że to jest "galeria modeli cywilnych", a nie "wybranych", "lepszych" czy "gorszych". Każdy skleja jak umie i tu może umieścić swój model. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
egonszamak Napisano 6 Sierpnia 2007 Share Napisano 6 Sierpnia 2007 Bardzo ładny model, myślę że jest cacy! Sam planuję zakup Magnumki POZDRAWIAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Sierpnia 2007 Share Napisano 6 Sierpnia 2007 Szczerze mówiąc, nie przypuszczałem, że ta Magnumka przysporzy mi tyle problemów, że jest taka trudna... Spasowanie elementów nie jest złe, ale i tak sporo trzeba było dopasowywać. Kiedy zaczynałem sklejać, nie miałem żadnego doświadczenia z malowaniem, techniką, farbami, itp. Terez już coś niecoś wiem, więc następny model już będzie miał ramę malowaną. Wracając do kalek, to trochę eksperymentowałem. Od razy założeyłem, że kalki oryginalne nie wchodzą w grę, bo po prostu są beznadziejne i psują model. Spodobał mi się Magnum Revella, poprosiłem o kalki i mi przysłali. Długo się wahałem, czy zrobić Magnumkę złotą z granatowymi paskami czy niebieską ze srebrnymi. Ale pod planowaną cysternę bardziej mi spasowała wersja, jaką zaprezentowałem. Na poczatku chcialem 2 paski, ale myślę, ze wyglądałoby gorzej - jeden pasek dodaje smaczku i nie robi zbytniej choinki z auta... A tak apropos, to Italeri w wielu modelach przesadza z kalkami (wg. mnie). Ja wolę model seryjny z minimalnym podkreśleniem indywidualności... Acha, kalki Revela mam zeskanowane (do tej Magnumki), gdyby ktoś chciał, mogę przesłać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi