serek.m Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Witam Wszystkich. Niestety z pewnych powodów zmuszony jestem odłożyć na pewien czas zakup aerografu, budowę kompresora i inne zaczęte tematy dotyczące budowy modeli w skali 1:24 i 35. Ponieważ zakupiłem już większość chemi i mam trochę czasu postanowiłem coś podłubać. Z przyczyn technicznych min. malowanie pędzelkami i chwilowy brak miejsca w gablotach wybrałem skalę 1:48 modele pancerne. W związku z tym pytanie: jaka jest różnica w modelach Tamiya i Hobby Boss, obie firmy mają w ofercie podobne modele lecz w bardzo różnych cenach? Tamiya wydaje się dużo droższa, warto dopłacić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 ostatnio kilka skleiłem i tamki i Bossa ,tamiya skleja sie bajecznie dosłownie jak klocki lego zero szpachlowania i szlifowania ale za to jest mniej szczegółowa ,np.taki T 34 z HB jest z pełnym wnetrzem,model z HB juz tak pieknie sie nie sklejaja trzeba troche podłubać ,nie ze tona szpachli ale pracy trzeba włozyc wiecej,takie jest moje zdanie. Co do malowania pedzlami to wcale w 48 nie wyjdzie Ci to lepiej niz 35 ja bym jednak z malowaniem poczekał na aero ,chyba że jedno kolorowe kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serek.m Napisano 17 Listopada 2012 Autor Share Napisano 17 Listopada 2012 Robert, właśnie potwierdziłeś moje obawy co do malowania. Po cichu liczyłem że jakoś uda się pomalować przyzwoicie, ale pewno masz rację a i szkoda zepsuć model który kosztuje prawie tyle co w 35-ce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Z ceną to lekko przesadziłes w 35 modele kosztuja 2 albo 3 razy tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serek.m Napisano 17 Listopada 2012 Autor Share Napisano 17 Listopada 2012 Może trochę przesadziłem ale.... http://www.mojehobby.pl/products/Russian-KV-1B-w-Applique-Armor.html http://www.mojehobby.pl/products/KV-1B.html Nie wiem czy to takie same modele ale ceny innych są podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Tamiya i ofszem ale zobacz na HB http://allegro.pl/listing.php/search?string=Hobby+Boss&category=51142&description=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serek.m Napisano 17 Listopada 2012 Autor Share Napisano 17 Listopada 2012 Faktycznie cena przyzwoita, zapytam Cię jeszcze o HB czy wnętrze pojazdów jest widoczne ( np otwarte włazy itp)? czy po sklejeniu całości coś nad czym długo pracowaliśmy znika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 ja teciaka sklejałem bez bebchów,w/g mnie nie wiele bedzie widac przez włazy ale wnetrze jest naprawde ładne plus kompletny napęd.polecam T-34/85 od HB jest naprawde ładny sobacz mojego viewtopic.php?f=68&t=33179 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serek.m Napisano 17 Listopada 2012 Autor Share Napisano 17 Listopada 2012 Piękna bestia!!!!!! Pewnie się skuszę na zakup, lecz wpierw aero bo bez niego zrobię chyba jakiś anty-model, karykaturę Twojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Warto wspomniec jeszcze o AVF club tez maja kilka modeli w tej skali. Tansze od Tamki przyjemne w skladaniu i mimo iz nie posiadaja wnetrz to lepiej zdetalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serek.m Napisano 17 Listopada 2012 Autor Share Napisano 17 Listopada 2012 Robert - mogę zapytać czego użyłeś do brudzenia czołgu/ ślady eksploatacji, czy jest to model z pudełka, czy dodatkowo jakieś elementy do waloryzacji zastosowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 tu masz wszystko http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=33038 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Kamil zapodaj które to ze by sie nie naciąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 a czołgi też sie trafiają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekBydg Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Jeszcze Puma (Italeri) a z czołgów to chyba nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 18 Listopada 2012 Share Napisano 18 Listopada 2012 Blitz to tez Italieri i to z grubsza bylo by tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1123 Napisano 22 Listopada 2012 Share Napisano 22 Listopada 2012 Witam, polecam zakup tu: http://www.rcniko.pl/1_48_russian_kv-1b_w_applique_armor_%28tamiya_32545%29,684,23557.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi