Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich.

Niestety z pewnych powodów zmuszony jestem odłożyć na pewien czas zakup aerografu, budowę kompresora i inne zaczęte tematy dotyczące budowy modeli w skali 1:24 i 35.

Ponieważ zakupiłem już większość chemi i mam trochę czasu postanowiłem coś podłubać. Z przyczyn technicznych min. malowanie pędzelkami i chwilowy brak miejsca w gablotach wybrałem skalę 1:48 modele pancerne. W związku z tym pytanie: jaka jest różnica w modelach Tamiya i Hobby Boss, obie firmy mają w ofercie podobne modele lecz w bardzo różnych cenach? Tamiya wydaje się dużo droższa, warto dopłacić?

Pozdrawiam

Napisano

ostatnio kilka skleiłem i tamki i Bossa ,tamiya skleja sie bajecznie dosłownie jak klocki lego zero szpachlowania i szlifowania ale za to jest mniej szczegółowa ,np.taki T 34 z HB jest z pełnym wnetrzem,model z HB juz tak pieknie sie nie sklejaja trzeba troche podłubać ,nie ze tona szpachli ale pracy trzeba włozyc wiecej,takie jest moje zdanie.

Co do malowania pedzlami to wcale w 48 nie wyjdzie Ci to lepiej niz 35 ja bym jednak z malowaniem poczekał na aero ,chyba że jedno kolorowe kamo.

Napisano

Robert, właśnie potwierdziłeś moje obawy co do malowania. Po cichu liczyłem że jakoś uda się pomalować przyzwoicie, ale pewno masz rację a i szkoda zepsuć model który kosztuje prawie tyle co w 35-ce.

Napisano

Faktycznie cena przyzwoita, zapytam Cię jeszcze o HB czy wnętrze pojazdów jest widoczne ( np otwarte włazy itp)? czy po sklejeniu całości coś nad czym długo pracowaliśmy znika?

Napisano

Piękna bestia!!!!!!

Pewnie się skuszę na zakup, lecz wpierw aero bo bez niego zrobię chyba jakiś anty-model, karykaturę Twojego.

Napisano

Warto wspomniec jeszcze o AVF club tez maja kilka modeli w tej skali. Tansze od Tamki przyjemne w skladaniu i mimo iz nie posiadaja wnetrz to lepiej zdetalowane.

Napisano

Robert - mogę zapytać czego użyłeś do brudzenia czołgu/ ślady eksploatacji, czy jest to model z pudełka, czy dodatkowo jakieś elementy do waloryzacji zastosowałeś?