Maciek92 Napisano 9 Sierpnia 2007 Napisano 9 Sierpnia 2007 Mam pewną zagwostkę do speców od marynistyki Otóż nasze drugo wojenne okręty podwodne (Dzik i Sokół) były typem U czy V Przeszukując internet i książkę "Okręty Podwodne Świata" Roberta Jacksona wychodzi na to że Dzik, był nie okrętem typu U tylko V. Czhodzi głównie o ten garb na nosie i to że typ U był bardziej obły (czyt. miał bardziej zaokrąglone krawędzie). Na wszystkich obrazkach i modelu papierowym i plastikowym nie ma tego garba czyli wychodzi, że jest on typem V. Może ma ktoś fotki obrazujące, ten garb na nosie w Dziku Cytuj
PKD4GA Napisano 9 Sierpnia 2007 Napisano 9 Sierpnia 2007 Zle Ci wychodzi (tak to czasami jest gdy sie sugerujesz kolorowymi obrazkami). ORP Dzik nalezal do U-class, brytyjska nazwa kodowa przewidziana dla tego okretu - P.52 Wiecej o historii klasy http://en.wikipedia.org/wiki/British_U_class_submarine - tu kliknij sobie P.52 Pozdr. Pawel Cytuj
Maciek92 Napisano 9 Sierpnia 2007 Autor Napisano 9 Sierpnia 2007 Pewnie tak Ale weź prównaj Dzika P52 a HMS Ursula, Unity, Undine i P36. One tego garba mają, a Dzik i reszta już nie Może te 3 to były pierwsze wersje przed modyfikacją Cytuj
PKD4GA Napisano 9 Sierpnia 2007 Napisano 9 Sierpnia 2007 Pod linkiem ktory Ci wczesniej wstawilem jest skrotowo opisana historia modyfikacji/wariantow tej klasy np. przedluzenie o 1,5 metra + zmiana ksztaltu itd.itp. Pozdr. Pawel Cytuj
Maciek92 Napisano 9 Sierpnia 2007 Autor Napisano 9 Sierpnia 2007 No tak tego nie przeczytałem Aha zapomniałbym czy był on przemalowywany, czy ciągle pływał z P52 Cytuj
szkp Napisano 9 Sierpnia 2007 Napisano 9 Sierpnia 2007 Witam!!! Wydaje mi się, że po przekazaniu do polski nie był przemalowany- zdjęcie z 1943r. PS: Sorry za link, ale zdjęcie nie chce się otworzyć[/url] Cytuj
Maciek92 Napisano 9 Sierpnia 2007 Autor Napisano 9 Sierpnia 2007 Tak bo odebraniu nie był przemalowywany, ale po wojnie chyba tak Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi