koksik750 Napisano 15 Sierpnia 2007 Share Napisano 15 Sierpnia 2007 czy ktos wie dlaczego moj aero pluje farba vallejo air?? zaznaczam ze dodaje juz rozcienczalnika to tego typu ffarb ( rowniez vallejo) bo inny thinner sie nie nadaje do tych farb. i czym moge bardzo dobrze przeczyscic aero?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 15 Sierpnia 2007 Share Napisano 15 Sierpnia 2007 A jakiego rozcieńczalnika używasz? Ja od pół roku mieszam vallejo z wodą ZWYKŁĄ KRANOWĄ i jest super. Ostatnio zacząłem dodawać parę kropel opóźniacza do farb akrylowych (ang. Acrylic Paint Retarder). Aero myję po Vallejo wodą, potem jakimś zmywaczem do akryli. Początkowo używałem Zmywacza do Farb Akrylowych Wamodu - działał dobrze, raz na 3-5 malowań rozbierałem aerek i parę godzin moczyłem go w rozcieńczonym wodą zmywaczu, potem przeciągałem przez wszystkie elementy aerka gdzie znajdowała się farba watę, a dyszę czyściłem pędzlami i cienkimi drucikami. Teraz używam do gruntownego czyszczenia Cleanlux'u, zmywacza do Sidoluxu. Jako że mieszkasz w Irlandii, u Ciebie Cleanlux występuje pod inną nazwą - poszukaj w sklepach produktów z serii Future Floor Wax albo Johnson's Clear. Są to odpowiedniki naszego rodzimego Sido produkowanego przez Lakmę. Każdy z tych produktów ma Remover (odpowiednik Cleanluxu) - sprawdzałem na googlach. Jak przez noc wykąpiesz w tym specyfiku do zmywania rozkręcony aerek, to wypluje on takie resztki farby o jakich Ci się nie śniło :P Potem wystarczy przemyć, skręcić, dać kropelkę powiedzmy wazeliny technicznej lub jakiegoś oleju na zawór powietrzny pod spustem (opcjonalnie) i masz czysty aero. Bo plucie oznacza najczęściej, że masz zapchane cokolwiek. Lub skrzywioną dyszę lub igłę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 15 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2007 co do rozcienczalnika to mam rozcienczalnik do farb vallejo. a co do zapchania to gdy przeplukalem go innym rozcienczalnikiem ( thinnerem 110ml - przezroczysty ) ale ciekawe jest to ze gdy przeczyscilem i z tym przezroczystym rozcz. rozmieszalem farbe revella aluminium to malowal ok, zauwazylem tez jakies gluty w aero i zbiorniczku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 16 Sierpnia 2007 Share Napisano 16 Sierpnia 2007 Farba farbie nierówna. Kilka tygodni temu kupiłem farby transparentne vallejo air orange i smoke. Obie nakładałem aerografem i co się okazało, orange jest super a smoke pluje ciemnymi grudkami czegoś co jest podobne do drobno mielonej kawy/kakao. Obie rozcieńczałem raz spirytusem a raz wodą. Efekt był bez zmian. Być może trafiłeś na felerny pojemnik z farbą bo inaczej tego nie można wytłumaczyć (chyba ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 16 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2007 nie sprawa juz sie wyjasnila :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi