sushi79 Napisano 14 Marca 2013 Share Napisano 14 Marca 2013 Witam ponownie. Czas ruszyć z czymś na warsztat, tym razem będzie to subaru z roku 2001 (aż ze mam słabość do samochodów subaru to zapewne nie ostatnie model tej marki) po przymierzeniu kasty do nadwozia ukazały się wielkie braki w nadkolach które trzeba było uzupełnić następnie zostały wycięte drzwi(na razie z jednej strony)i powoli zabudowywanie kasty -słupek oraz elementy w tylnej części drzwi(jak na razie widać walczę z tyłem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 15 Marca 2013 Autor Share Napisano 15 Marca 2013 Oto co dziś udało mi się zrobić...pracowałem nad bokiem kasty- słupek i zabudowy do drzwi.. z oryginalnego boku wyciąłem boki przodu oraz tylu następnie jedna stronę okleiłem polistyrenem a także słupek pasek po pasku przyklejałem polistyren i dopasowywałem całość została pokryta szpachlom i po wyschnięciu wyszlifowana na weekend robię sobie off... miłego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 15 Marca 2013 Share Napisano 15 Marca 2013 Siedze i kibicuje, chociaz znajac Ciebie to i tak wyjdzie rarytas. Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 18 Marca 2013 Autor Share Napisano 18 Marca 2013 Witam. A jedna nie wytrzymałem w weekend i musiałem powalczyć dalej ... oto co zrobiłem, jest to już wersja ostateczna, jeszcze trochę pod szlifuje i będzie ok. Słupek musiałem zmienić(zwęzić) ponieważ był za gruby. Tak to się prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 21 Marca 2013 Autor Share Napisano 21 Marca 2013 Witam. Taka mała aktualizacji...została wycięta maska oraz imitacji dolnej części silnika aby zrobić miejsce na nowy silnik, a także klapa bagażnika... prace posuwają się do przodu lecz nie będzie to tempo expresowe, nauczony ostatnim subaru teraz 20razy sprawdzę, wymierzę,dotnę zanim coś wkleję.. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2013 Witam po dłuższej przewie. Uporałem się z elementami ruchomymi ,oczywiście do maski dojdą jeszcze teleskopy podnoszące maskę a bagażnik będzie się wyżej otwierał... drzwi się zamykają bez problemu, co mnie bardzo cieszy i pasują z linia kasty. teraz mam nadzieję że prace nad modelem przyspieszą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz010570 Napisano 2 Kwietnia 2013 Share Napisano 2 Kwietnia 2013 Jak robisz te elementy ruchome. chodzi mi o jak by to powiedzieć zawiasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2013 Oto jestem ponownie. Co do pytanie to metodę otwieranych drzwi opisywałem podczas prac nad poprzednim subaru (forum PWN http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=21&t=23275) A oto kilka nowych aktualizacji prace idą jak na razie powoli jest to takie rzeźbienie...dużo przymierzania ,docinania, poprawiania a afekty mało widoczne... zrobiłem boczki w drzwiach cała kasta... jak już się uporałem z kasta i elementami ruchomymi wpadłem na pomysł ze zrobię sam od nowa amortyzatory a tak to wyszło pozdrawiam i do następnych zdjęci z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz010570 Napisano 8 Kwietnia 2013 Share Napisano 8 Kwietnia 2013 Wszystko ładnie fajnie ci amortyzatory wyszły. Szkoda że revell albo jakaś firma nie zrobi Citroena Roberta Kubicy bo wtedy pewnie bym kupił. Wiecie coś może mają takie plany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 8 Kwietnia 2013 Share Napisano 8 Kwietnia 2013 Nie za szybko oczekujesz takich modeli? Kubica przejechał nich chyba dopiero (prawie) 2 rajdy, a ty byś już chciał kleić Jak ktoś by miał robić, to pewnie Belkits. A inni producenci jeśli mieliby coś zrobić, to pewnie zostaną w klasie WRC. A kalki pewnie do modelu zapewne szybko w MF-Zone by się pojawiły. Subaru widzę prawie od podstaw budowane. Bardzo mi się podoba, że wszystko mimo tak dużej ingerencji jest świetnie spasowane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz010570 Napisano 8 Kwietnia 2013 Share Napisano 8 Kwietnia 2013 Tak przejechał 2 rajdy w piątek pojedzie 3 ;P A co to za firma Belkits? Dobra? Daj jakieś porównanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 8 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2013 Kolejna aktualizacja, kasta jak i drzwi ,maska,bagażnik dostały podkład (tamiya ts-17) dlaczego taki..już tłumacze ,we wcześniejszym modelu subaru zanim go zrobiłem zmarnowałem dwie kasty ale ich nie wyrzuciłem i teraz się przydają. A wiec,próbowałem wielu podkładów ,biały,siwy,czarny i za każdym razem po nałożeniu niebieskiego kasta robiła się prawie granatowa kolor bym za ciemny w necie znalazłem ze najlepiej jest przed niebieskim położyć właśnie ts-17 i okazało się strzałem z 10, po pomalowaniu niebieskim kolor jest idealny. amorki zostaną jeszcze trochę poprawione bo nie podobają mi się kielichy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xchicken Napisano 8 Kwietnia 2013 Share Napisano 8 Kwietnia 2013 Przepraszam za zaśmiecanie tematu ale też myślałem żeby model auta Kubicy zbudować, Revella ani Tamiya nie znalazłem, jest Heller (np. tu http://www.mojehobby.pl/products/CITRO-N-DS3-WRC-12.html) pewnie jakościowo gorszy ale dla desperatów się nada, jakby ktoś gdzieś kalki spotkał proszę o sygnał. Jeszcze raz przepraszam że nie w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz010570 Napisano 8 Kwietnia 2013 Share Napisano 8 Kwietnia 2013 http://www.ebay.com/itm/Citroen-DS3-RRC-KUBICA-Rally-Canarias-2013-/151018639244?_trksid=p2045573.m2042&_trkparms=aid%3D111000%26algo%3DREC.CURRENT%26ao%3D1%26asc%3D27%26meid%3D6824222699273100991%26pid%3D100033%26prg%3D1011%26rk%3D4%26sd%3D230818024403%26 Prosze bardzo. Nie wiem czy to są kalki ale prawdopodobnie tak ;) trzebabyło by sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 8 Kwietnia 2013 Share Napisano 8 Kwietnia 2013 Hej, sorki że tak późno Może warto zaszpachlować miejsca w masce na te pseudo zapinki i zakupić spinki fototrawione? Model szykuje się gruby, a szkoda byłoby psuć go takimi szpecącymi detalami... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 8 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2013 Spinki są kupione i zakryja miejsca dziur na masce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STI22B Napisano 10 Kwietnia 2013 Share Napisano 10 Kwietnia 2013 Kolejna aktualizacja, kasta jak i drzwi ,maska,bagażnik dostały podkład (tamiya ts-17) dlaczego taki..już tłumacze ,we wcześniejszym modelu subaru zanim go zrobiłem zmarnowałem dwie kasty ale ich nie wyrzuciłem i teraz się przydają. A wiec,próbowałem wielu podkładów ,biały,siwy,czarny i za każdym razem po nałożeniu niebieskiego kasta robiła się prawie granatowa kolor bym za ciemny w necie znalazłem ze najlepiej jest przed niebieskim położyć właśnie ts-17 i okazało się strzałem z 10, po pomalowaniu niebieskim kolor jest idealny. Znam problem ze zbyt ciemnym odcieniem TS-50 Mica Blue. Kolor podkładu może być dowolny (może poza czarnym) ale przed przystąpieniem do malowania kolorem TS-50 Mica Blue należy puszkę podgrzać w ciepłej wodzie. Ja tak zawszę robię, od wypadku gdy kasta wyszła granatowa. Po dobrym ogrzaniu puszki odcień jest taki jak powinien. Malowałem tak kasty malowane jasnoszarym podkładem jak i ciemno niebieskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Kasta pomalowana kolorek fajny.... i to na tyle dobrych wieści...chciałem położyć kalki i ...kalka po wyjęciu z wody dosłownie rozpadła się na części ..czy może wiecie gdzie można kupić samą kalkę albo może jest ktoś w stanie mi ja zrobić będę bardzo wdzięczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 11 Kwietnia 2013 Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Aaa, posłuchaj, chyba że już mierzyłeś na sucho. Ja miałem problem z włożeniem jednego z reflektorów (prawdopodobnie prawy) na swoje miejsce. Warto sprawdzić, żeby nie było potem niemiłych niespodzianek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 11 Kwietnia 2013 Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Przygotowywuje się do autorskiego projektu - wykonania rajdówki którą musze zbudowac na podstawie cywilnego modelu - jeśli mogę cię prosić o zmierzenie średnicy profilu z którego jest zrobiona klatka bezpieczeństwa w tym modelu i podania mi go byłbym wdzieczny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Uff znalazłem kalki kupione (21euro..:/)no ale jak trzeba to trzeba.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 11 Kwietnia 2013 Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Nie sensowniej było kupić nowy model, wykorzystać kalkomanię, resztę potraktować jako złom, bazę do tuningu czy zrobić taki samochodzik, którym kierowcy objeżdżają trasę przed rajdem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 11 Kwietnia 2013 Share Napisano 11 Kwietnia 2013 tak - ale nie ma takiego samochodu w wersji rajowej - chodzi mi tylko o średnicę okrągłego profilu na klatkę - zmiezonego suwmiarką jeśli łaska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2013 No pochopnie kupiłem te kalki ale wiesz Rabbit 666 jak to jest w nerwach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madmax Napisano 12 Kwietnia 2013 Share Napisano 12 Kwietnia 2013 Pośpiech przy modelach jest najgorszym wrogiem - szkoda że nie napisałeś że takie kalki potrzebujesz bo sporo "Mi" znanych jest osób które przerabiają modele na "nie fabryczne" więc kalki zawsze zostają - opcja z kupnem modelu też nie była by głupia i chętnie bym się na coś takiego zrzucił bo mam w planach złożenie rajdówki Kuzaja - kalki już od dawna czekają - brakuje tylko modelu. Ogólnie jestem pod kolosalnym wrażeniem kolejnego "full opena" - trzymam kciuki i bacznie będę się przyglądał kolejnym pracą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi